Snowhite RR
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR Ајде мамички, пишете ни како поминуваат вашите првачиња? Се запознаа ли со другарчињата, се прилагодија ли на новата средина? Ги добија ли првите петки на рачињата? ИЗВОРНА ПОРАКА: anedespo Јас и порано пишав дека моето има АДХД. Прво го запишавме во целодневна и му се паднаа 2 нервозни кокошки. Не знам колку се запознаени со тоа како се постапува со деца со АДХД, ама ќе ви објаснам. Прво критиката е забранета. Второ треба да им наоѓаш различни занимации на определено време. Треба цело време да им викаш браво, да ги поттикнуваш колку пример и да не им е убав цртежот. Можеш да речеш браво, многу убав цртеж си нацртал, ама си можел оџакот да го направиш поисправен. Браво. Значи ова кај нив не постоеше. Го исмејувале и критикувале цело време и му викале бришка нонстоп.Исите деца му се смееле. Сите деца играле со кукли како куклен театар, само него не му дале кукла иако имало слободна. Од старт го исфрлија и ни викаа да си го префрлиме, досадно му било. Па како кога не му даваат занимација. Детето престана да работи во школо и терал други деца да му работат во книгите, се само од страв од неуспех. Го префрливме во класична кај друга учителка. Разликата е огромна. Возрасен педагог, со одличен пристап. Вчера се фалеше дека нацртал многу убави цреши и учителката му рекла браво. Радосен прерадосен. И пристапот и е друг. Вика што да очекувам од овие деца. Се уште се мали. Има вика и петгодишни во одделението. Полека полека ќе ги затегам и ќе ги учам на одговорност. Додека во другото одделение втората недела од септември учеа за множества????!!! Алоо абе треба да ги навикнеш прво. Ама тоа е, сега важно е и посреќен со новава учителка. ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR Не знам што да напишам за тие две учителки. Критиката треба да е забранета кај сите дечиња, а посебно кај оние што се почуствителни. ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR Жалосно е што такви учителки има многу кај нас. На дете со АДХД треба особено да се посвети внимание за да се стимулира и да се окупира со разни активности, не така да се отфрла и да му се создаде одбивност спрема училиштето и соучениците. Истото важи за сите ученици. Им треба посветување внимание, адаптирање на средината... ИЗВОРНА ПОРАКА: ferdunde Andespro se potpisuvam pod tvojot pos 100% Istata maka si ja imame temperamentno dete i nemotivirani ucitelki Celo vreme samo kritiki I jas im presekov...im rekov od utre nesakam da cujam los zbor za deteto...toa treba da se fali a ne da se kritikuva celo vreme...duri i da napravilo nesto loso ke me trgnete na strana i mene ke mi kazete pred nego nikako ...i ke si go smenite odnosot vo sprotivno baram sostanos so psihologot i pismena izjava od vas za odnesuvanjeto na deteto vo uciliste E sega ne me sakaat mene no zatoa veke ne go kritikuvaat deteto Obrazovniot sistem ni e katastrofa Jas sum totalno razocarana od ucilistata Gradinkite funkcioniraat 10000 pati podobro, barem taa kade sto nie odevme Pozdrav ИЗВОРНА ПОРАКА: Bilence2 David e vooduseven od nastavnickata i od ucilisteto:) vtora smena e i cel den me prasuva uste kolku vreme ke odime na uciliste. Vcera iako ne im dade ucitelkata domasno mene mi veli aj mamo daj mi za domasno nesto da pisuvam:) srcko pocna da crta koristejki go ucilishniot pribor- cel radosen sreken sto da vi kazuvam. Uste sinoka si stavi vo rance se sto im rece nastavnickata da donesat denes izgleda dobro gi opusti nastavnickata vcera, oti prethodno bese zbunet i ne znaese sto go ocekuva, no posle vcerasniot cas se smeni kon pozitivna vozbuda. ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Добро утро женички..Ајде да се преброиме Ние поѓаме во прво одделение оваа година ,кој друг? И ајде да ве прашам,како го доживувате првиот училишен ден на вашето дете и како го подготвувате за истиот? Незнаев дали да отворам ваква тема,ако треба нека отворат модераториве.Би ве замолила да ми објасните нешто подетално ,како течат подготовкие за првиот училишен ден. Јас лично имам повеке трема од керками.Не е многу воодушевена,ја припремам со тоа што и зборувам колку е убаво на училиште,се учат нови работи и дека како мама што мора да оди на работа така и секое дете има обврска да оди на училиште за да научи да пишува,да чита и сл. И објаснувам дека кога јас бев дете,многу сакав да одам на училиште и дека тргнав цела година порано бидејки бев нетрпелива ( и вистина е така ) сега кога и да се спомне училиштето таа ме прашува - Мамо,ти многу сакаше да одиш на училиште? Порано си пошла ? Вчера бевме во градинка да си ги собереме работите,ја земав и неа со мене.Сите учителки што ја видоа ја изгушкаа и честитаа,и посакаа само 5 ки да носи,а таа некако е зачудена и сигурно во тоа главче се прашува - што е тоа толку важно,што сите толку го потенцираат. Знам дека ке има плачење,сигурна сум и тоа најмногу ме плаши. И да,признавам,имам повеке трема од неа. ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy Majki na prvacinja, kazete mi sto mu kupuvaat drugite luge na vaseto prvace? Sakam da kupam nesto za kumasinceto ama ne znam sto. Najstandarden poklon mi e ranes i komplet za molivi. Ama pa moze ona saka da si odbere, ili babite, dedovcite sigurno toa ke i kupat. Mi tekna deka edno vreme vo Chicco imase komplet kabanica, cadorce i cizmicki za dozd, kako buba mara, no ne znam dali gi ima se uste. Kazete mi nesto sto realno vi treba, a e ubavo za poklon. ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Jas sakam merakot za ranecot da bide nas,nie licno da i kupime. Inaku do sega znam deka majkami ke i kupi ,mobilen telefon ( znam deka e rano ama ke ja ucime po doma kako da go rakuva prvata godina ) babami i kupi obleka,tetka na mm i kupi komplet molivi,ostrilka i gumicka ( taka simbolicno ) drugava baba neznam sto ke i kupu,ama mislam deka ke bide garderoba i toa bi mi olesnalo najmnogu. ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR Ние немаме прваче од некој близок, ама вака кога ве прочитав - ова стварно со цела прослава се обележува - торта и се пропратно??? Е истото се запрашав... па и јас бев прваче, и сите моите блиски, и никогаш немав слушнато прослави да се организираат за тоа... Нормално беше да се купи нешто ново, нова гардероба, прибор и сл. ама тоа како нешто најнормално, не од сите во фамилија честитки и подароци. Ах, модерни времиња... Во секој случај, претпоставувам дека ќе биде голема возбуда и моето кога ќе тргнува на училиште, па да му купуваме ранец и се остало што ќе треба. Со среќа и со лесно на сите првачиња, а и на родителите ИЗВОРНА ПОРАКА: miana ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR Ние немаме прваче од некој близок, ама вака кога ве прочитав - ова стварно со цела прослава се обележува - торта и се пропратно??? Е истото се запрашав... па и јас бев прваче, и сите моите блиски, и никогаш немав слушнато прослави да се организираат за тоа... Нормално беше да се купи нешто ново, нова гардероба, прибор и сл. ама тоа како нешто најнормално, не од сите во фамилија честитки и подароци. Ах, модерни времиња... Во секој случај, претпоставувам дека ќе биде голема возбуда и моето кога ќе тргнува на училиште, па да му купуваме ранец и се остало што ќе треба. Со среќа и со лесно на сите првачиња, а и на родителите Jas nema da organiziram proslava no znam deka se casti blago,so blago da trgelo i zatoa si poracav torta vo forma na kniga. \Do sega za sekoe prvace znam deka se casti so blago,deka sum odela na torta,pa normalno deka i jas so merak ke kupam torta i ke gi pokanam najbliskite da gi pocastime. ИЗВОРНА ПОРАКА: sandriana RR За тортите за прваче - кога јас тргнував во прво одделение (минатиот век, во доцните 80ти ), мама ми направи торта и дојде цел комшилук на частенка. Исто беше и за сите деца од соседството. А ни носеа/носевме симболични подароци-тетратки, прибори з апишување, линиари и сл. Т е многу мала за училиште се уште, но кумчето ќе ни биде прваче. И многу е радосен и возбуден дека ќе оди на училиште, едвај чека. Подарок не сум му одбрала сеуште, но мислам дека ќе биде или парче облека, или некој додаток за училишниот прибор. ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka RR ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR Ние немаме прваче од некој близок, ама вака кога ве прочитав - ова стварно со цела прослава се обележува - торта и се пропратно??? Е истото се запрашав... па и јас бев прваче, и сите моите блиски, и никогаш немав слушнато прослави да се организираат за тоа... Нормално беше да се купи нешто ново, нова гардероба, прибор и сл. ама тоа како нешто најнормално, не од сите во фамилија честитки и подароци. Ах, модерни времиња... Во секој случај, претпоставувам дека ќе биде голема возбуда и моето кога ќе тргнува на училиште, па да му купуваме ранец и се остало што ќе треба. Со среќа и со лесно на сите првачиња, а и на родителите Па не се прави прослава класична со канење гости и слично, ама баби, дедовци, тетки и чичковци сигурно ќе дојдат да честитаат. И секако не значи дека во еден ден мора да се соберат. Ама јас секогаш кога од најблиските дечиња некое тргнувало во школо, тие денови околу први септември сум одела да им честитам и сум им носела по нешто. ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy Ама јас секогаш кога од најблиските дечиња некое тргнувало во школо, тие денови околу први септември сум одела да им честитам и сум им носела по нешто. Sto se nosi? Prasuvav pogore... ИЗВОРНА ПОРАКА: rina13 RR Јас би однела нешто потребно за во училиште прибор стандарден или за ликовно, ранец, облека, лектири комплет или ако немам идеја би отишла во некоја специјализирана продавница и би избрала таму. ИЗВОРНА ПОРАКА: niki kniga mi e sovrsen podarok za pocetok na uciliste nekoja za ucenje na bukvi ili brojki, a moze i nekoja sovremena prikazna na tema uciliste ili nekoja enciklopedija na tema sto go interesira deteto sekako podarokot za vakov povod bi go barala vo knizara ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka RR Најпотребно им е облека мислам нели. Ете и сестра ми сега тоа ми кажа. Јас на внуката фустанче за првиот ден ќе и купам. Иначе сум купувала новчаничиња за моливи, лани во Просветно имаше едиција на дизни, новчаничиња, паричници, чадорчиња, оние бубрежиња (како ги викаат) ептен беа слатки. ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite RR ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy Ама јас секогаш кога од најблиските дечиња некое тргнувало во школо, тие денови околу први септември сум одела да им честитам и сум им носела по нешто. Sto se nosi? Prasuvav pogore... Јас бев на роденден кај другарка чие дете тргнува на училиште во септември и му купив енциклопедија детска и термо ранче, тоа како за на екскурзија да му држи ладно внатре за сендвичина и нешто таму што се носи. ПА кефови бил со ранецот, а и од книгата читале ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Ajde jas da se javam na temava i da kazam kako sme si pominale. Prvo da vi se zablagodaram na site za cestitkite,da si docekate i vie da go doziveete ova cuvstvo. Jas bev mnogu vozbudena ( pa priznaam i dijazepamce od 2mg lapnav - za lepo ponasanje ) Imase priredba za decata,gradonacalnikot delese podaroci ,ubavi skolsku pribori ( blok,boenka,plastelin,boicki,flomasteri,moliv,guma,linijar i sl ) pa otidovme do ucilnica. Imase malce placki,ama kako smo se nadali- dobro smo se udali Prvive dve nedeli ke bidat po 1 cas na uciliste od 08 do 09h ..Mi padna cudno sto imaat i bajagi casovi..4 dena po 4 a eden den 5 casa..Imaat i angliski jazik - toa mnogu me bendisa.. AJ da ne sum mngu oftopik..O utre ke ja ostavam sama,pa ke vidime kako ke terame...So sreka na site prvacinja... P.S Tortata bese prevkusna ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR Со среќа на сите првачиња и да засакаат да одат на училиште А ми се бендиса тоа дека две недели имаат само по еден час, баш убаво, полесно и побезболно ќе се адаптираат. Се сеќавам ние кога одевме, првиот училишен ден, какви родители со нас присутни, влегуваш сам и снаоѓај се ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Ajde nekoja druga majka neka pise prvi vpecatoci od prviot ucilisen den,pa i poopsirno. Mozda i treba da se otvori tema so vpecatoci od prviot ucilisen den? Ajde moderatorite neka kazat ИЗВОРНА ПОРАКА: Annabel Имаше убава приредба вчера. Децата ги поделија по одделенија и отидоа на првиот училишен час, само не знам кој беше повеќе збунет:децата или родителите Оваа недела се од 8:15 до 10:00, за да се адаптираат. Во четврток имаме родителска, па ќе знаеме колку треба да го одврземе ќесето ИЗВОРНА ПОРАКА: JovanaJ Ete, pomina i prviot den vo uciliste. Mi se cini deka nie roditelite bevme povozbudeni od niv. Srcinja mali, nekoi duri i placea. Stom stignavme si go zema nastavnickata za raka i go vnese vo ucilnica. Ne se buni za odenje vo uciliste pa se nadevam deka se ke bide super. Ovaa nedela ke odat od7.30 do 9-9.30 pa slednata verojatno ke pocnat so celodnevnata. Cekame ovaa nedela i roditelska za da vidime sto podetalno ke treba... Na site prvacinja im posakuvam mnogu uspeh! ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Ние вториот ден имавме родителска.Ни поделија списоци,што треба да се купи. Првите двв недели одиме по еден сааат,а после ке одиме и во смени. Јас веке и купив се што ни е потребно и мислам дека сите овие работи што ги купивме ја прават најсрекна. Секој ден ме изненадува,со осмех одиме на училиште и едвај го чекаме часот по ликовно ИЗВОРНА ПОРАКА: niki Prvacinja, kako ste? Kaj nas skolskata godina zapocna pred tri dena. Prviot den nemase nastava, tradicionalno deca roditeli i nastavnici prisustvuvaa na sveceno osvetuvanje na skolskata godina vo skolskiot dvor. Dedo pope ispea molitva, odrza govor i izrazi zelbi za uspesna godina na site ucenici, roditeli i nastaven kadar. Potoa govori odrzaa direktorkata na ucilisteto, i gradonacalnikot. Roditelskiot sovet imase podgotveno podarok za site ucenici tetratka so fotografija od naseto naseleno mesto so kalendar. Vtoriot den zapocna klasicnata nastava od 08:10 do 12:25, prvacinjata bea podeleni vo 2 paralelki pred nas roditelite, po azbucen red dve vi edna, dve vo druga paralelka, a ucitelki bea dodeleni so izvlekuvanje zdrebka isto taka pred da zapocne nastavata vo skolskiot dvor pred roditelite. Tretiot den im podelija knigi za cela ucebna godina i spisok so potreben ucilisen pribor, poln list A4 format, poprilicno ke ne ispotrosat i ni zakazale roditelska sredba vo vtornik So ucenje seuste ne pocnale, no sekoj den pred da vlezat vo ucilni se redat vo skolskiot dvor i kazuvaat molitva se krstat i na kraj glasno site ucenici vikaat Dobar den. Direktorkata gi otpozdravuva i im dava po nekolku gatanki za pogoduvanje. Potoa vleguvaat vo ucilnici. Na prvacinjava sekoj den ucitelkata im cita prikazna, crtaat, si igrale so plastelin. Najgolemo dozivuvanje im se novite ranci, futrolite so molivi i boicki iiiiiiiiiiiii golemiot odmor Vtoriot den se razocaravme malku bidejki kerka mi ja odvoia od drustvoto sto go imase dve godini vo predskolsko, ama denes ne izraduva so vesta deka ima nova najdobra drugarka, si igrale zaedno i odlucile da bidat najdobri drugarki mnogu mnogu mi se slatki denovive sme vo osobeno pozitivna atmosvera, i ne mozam da se iznacudam kakva cudesija e da rastes edno malo covece prekrasno cuvstvo kerka mi veli Mamo mamo edvaj cekam da vidam kako ke ucime... obzemena od znacajnosta na ucilisteto sto site mu go pridavaat, nemajki seuste pretstava sto toa konkretno znaci..... taka i jas edvaj cekam da ja pisuvame i prvata domasna zadaca.... Neka ni e so sreka na site, samo radosti neka ni nosat nasite malecki entuzijasti