Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Колку овошни оброци им давате на вашите 4-6 месечни бебиња? Јас на Миа и давам 2 оброци овошна каша, инаку претежно е на цицање. Дали е доволно, дали е малку..имам дилеми
Women were made from a man''''''''''''''''s rib, not from his head to be superior, not from his feet to be walked on, but from his side to be equal, from under his arm to be protected and from next to his heart to be loved...
Зависи кога си почнала со дохрана. Обично се препорачува до 6 месец да бидат исклучиво на мајчино млеко доколку добро напредуваат. Но доколку е потребна дохрана прво се почнува со сокче, потоа се воведува еден овошен оброк, по еден месец се воведува втор оброк кој би требало да е зеленчук и пак по еден месец се воведува трет оброк житарки или млечени кашички. Што значи ако со 4 сте почнале со цврста храна веќе на 7 би требало да јаде три оброка и понатаму само да се збогатуваат со останатите намирници. Незнам дали сте вовеле зеленчук, можеби е подобро едниот овошен оброк да го замениш со зеленчук.
Sega imas izobilstvo i na zelencuk taka da mozes i postepeno da i voveduvas dokolku imas sokovnik na pocetokot odlicno svezi sokcinja.Sezonata na ovosje poleka doaga taka da super kombinacii mozes da i pravis.A vo tekot na pettiot mesec mozes da i vovedes i po edna mlecna kasa mislam na onie sto vo niv sodrzat mleko kako Humana,Hipp,Milupa...
палешка на еден оброк и даваш 120-130 гр.???? јас двапати во денот и давам зеленчук(повеќе сака зеленчук) и еднаш овошје, вкупно се 120-130 гр. дефинитивно ќе ја зголемам дозата јас па се плашам да не и е многу
И јас на син ми (5 месеци) му давам по 2 пати на ден овошни кашички. Вчера вечер му дадов за прв пат од HIPP некаква ноќна кашичка од јаболко со адаптирано млеко (не знаев дека правело хаоус во организмот, а и не забележав некаква промена осевн што некако помирно спиеше). И јас се прашував дали му е доволно. Со ќерка ми до 5 месеци терав само на мајчино млеко, и сосема полека почнав во внесување на сокчиња и кашички. Но син ми е доста поразличен, покрупен и некако ми делува дека како да има поголема потреба од храна. Веројатно е најдобро да се следи „мајчинскиот инстинкт“. Кај нас ми се чини не можеш да најдеш 2 педијатри кои ќе ти кажат исто. Те од четири, те од 5 те од 6 месеци да се почне, те по 2, те по 1 капка вигантол. Едни викаат после мајчино терба со адаптирано а после година дена со млеко од крава, други викаат да се скокне адаптираното и ако може после мајчино да се дава млеко од крава. Првиот пат ми беше потешко и се нервирав поради немањето на изедначени критериуми кај педијатрите. На интернет па трето пишуваше пусти маки. Мајката најмногу си го мониторира, набљудува, следи своето дете и мислам дека поради тоа нејзино внимание најдобро може да процени што од сите овие совети би било најдобро за нејзиното дете.
Ne se optovaruvajte so gramovite kolku jadat tuku treba pred se da se vnimava na pravilno odbranite produkti,nivnata svezina,dokolku ste vo moznost i potekloto t.e. odgleduvanjeto na istata hrana mislam na ovosjeto i zelencukot.Sledete go majcinskiot instikt toa e najvazno!
Jas davam edna kasicka zitarki(nautro), na rucek zelencuk, dva-tri pati nedelno za rucek zelencuk so meso i navecer ovosna kasicka a sekako 1-2 pati mleko ako e gladna. Prv pat slusam deka kasicka so adaptirano mleko pravi haos vo organizmot ne mi e jasno zosto? A za prirodni proizvodi mislam deka e izbor dali ke davas kasicki so Konzervans ili ke kupuvas na pazar so pesticidi. Kako i da fatis isto e, pa poarno da ne se zamoruvame so toa, site taka sme porasnale.
A za prirodni proizvodi mislam deka e izbor dali ke davas kasicki so Konzervans ili ke kupuvas na pazar so pesticidi. Kako i da fatis isto e, pa poarno da ne se zamoruvame so toa, site taka sme porasnale.
Јас не мислам дека е исто. Нпр зошто моето бебе повраќа од кашичка на Хип од круша вилјамовка, а не повраќа и со сласт ја јаде истата круша вилјамовка која и ја спремам дома? Е сега ќе речете дека моето дете е посебен случај, но секоја мајка внимава што вари и блендира, сигурно ќе го отстрани скапаниот дел, семките и лушпата, а во фабриките мноооогу внимаваат
Ние почнавме со овошни кашички од 4 месец. Сега има веќе наполни 6 мес и си јаде една овошна кашичка и тоа 130-160 мл, и од готовите кашички јаде, од нив може и по 200 мл, а зеленчик јаде мн слабо. не знам и јас какви кашички од зеленчук да и спремам Значи си јаде 3 оброци кашички на ден, една овошна, една зеленчук и една од готовите или пак сутлијаш/пудинг.
од зеленчук варен компир со морковче или брокула, варена тиква, грашок комбинација по 2-3 зеленчука, од овие имаме јадено до сега и ги сака повеке и од овошјата, инаку зеленчук само за ручек јаде
pred nekolku dena napolnivme 4m., dosega sme samo na cicanje i cajce i voda otkako stana mnogu toplo, ama ne poveke od edno malo sisence, retko koga go pie celo. vcera prvpat probav so sokce od jabolko, ispi pola i kako da mu se svigase, a denes ne saka da pie. se mislam dali da pocnam so nekoja kasicka pred da napolni 5m. bidejki 5 ke polni koga ke odime na odmor a tamu ne bi sakala da eksperimentiram, ili pak da cekam dodeka se vratime a togas ke ima poveke od 5 ipol. ne sum pametna sto e podobro, mi e strav da ne nesaka vo kolapo pat da cica, pa mozda e dobro edno 10dena pred trganje da pocnam so nekoja ovosna kasucka za da mozam da mu dadam po pat. ne e nekoj dolg pat ama sepak mi e strav
pred nekolku dena napolnivme 4m., dosega sme samo na cicanje i cajce i voda otkako stana mnogu toplo, ama ne poveke od edno malo sisence, retko koga go pie celo. vcera prvpat probav so sokce od jabolko, ispi pola i kako da mu se svigase, a denes ne saka da pie. se mislam dali da pocnam so nekoja kasicka pred da napolni 5m. bidejki 5 ke polni koga ke odime na odmor a tamu ne bi sakala da eksperimentiram, ili pak da cekam dodeka se vratime a togas ke ima poveke od 5 ipol. ne sum pametna sto e podobro, mi e strav da ne nesaka vo kolapo pat da cica, pa mozda e dobro edno 10dena pred trganje da pocnam so nekoja ovosna kasucka za da mozam da mu dadam po pat. ne e nekoj dolg pat ama sepak mi e strav [/quote
emma1 jas nezz zosto mu se mislis daj i kasicka od jabolko ,koga veke i si dala sokce od jabolko i nemalo nikakva reakcija,jas na moeto pocnav da mui davam od 4 meseci natamu i krusa i praska i kajsija i morkovce,ne e strasno,sin mi pak obozava v kola da se vozi i da cica..pozz
Јас како што имам пишано погоре, исто и сега и давам еден оброк овошна кашичка, но се мислам до кога би требало овошјето да биде еден оброк, зошто јас и меѓу оброците и давам свежо овошје, па се мислам до која возраст би требало да и давам овошен оброк, или пак треба веќе да го заменам со нешто друго?