niki
|
Eve go moeto iskustvo, neznam dali e pametno tie sto prv pat se poroduvaat da go citaat, bolkite se prepoznavaat bez ogled na toa dali nekoj prethodno ke vi kaze ili ne kakvi se . Jas prethodno neznaev kakvi bolki se toa no koga dojde casot razbrav sto sledi. Otkako vlegov vo deveti mesec go cuvstvuvav glavceto na deteto kako dolu nisko udira, najmnogu go cuvstvuvav navecer i sekoja vecer ke me stegnese nesto vo stomakot tolku silno sto ne ke mozev da se mrdnam dodeka ne pominese bolkata i posle ke cekav i ke cekav ama ne se povtoruvase. Denta pred terminot, maz mi mnogu mi go galese stomakot i bebuska bese mnogu aktivna, ama bolki uste nemav. Vecerta vo 11:45 mi pukna vodenjakot, a bolki uste nemav. Se spremiv i na dezuren vo bolnica, dodeka stignavme seta tecnost bese veke istecena, utop mokra bev, me pregledaa, 1 prst otvorena i me stavia na patoloska bremenost da lezam. Majka mi mi rece dda ne spijam tuku da setam cela nok polesno ke sum se porodela. I taka si setav i po nekoe vreme pocnaa da idat bolkite. Prvo traea kratko, no kako pominuvase vremeto bea se pocesti i se podolgo traea i zastanuvav megu krevetite se podnavednuvav nanapred i taka polesno gi podnesuvav. Naredniot den vo 12 me premestija vo porodilna sala, otvorena 4 prsta. Tamu celo vreme lezev priklucena na CTG i toa mi bese najteskiot del od poroduvanjeto. Koga stanuvav za da me pregledaat mi bese polesno da gi podnesuvam bolkite. Edna sestra ni pokaza kako da zastaneme i dlaboko da diseme za polesno da pomine kontrakcijata. Nozete rasireni, glavata navednata nadolu, so racete napred se pridrzuvas za krevet i dises dlaboko. Jas bolkite gi cuvstvuvav dolu nisko i vo predelot na polovinata i mnogu mi bese tesko sto nemase koj da me masira, zatoa treba mazot da bide so zenata koga se poroduva. Vo sest casot pak me pregledaa 4 prsta otvorena mi stavija klizma bev vo WC i go prasuvam doktorot koga ke se porodam, a toj mi vika do 12 sigurno i pak me stavija na CTG. Po dvaeset minuti gi pocuvstvuvav naponite, kako koga odis po golema nuzda no mnogu pobolno i se isplasiv tolku mnogu od taa bolka sto vristev po sestrite. Koga me vidoa rekoa ideme na box ke se porodam. Tamu doktorot mi objasni koga ke pocuvstvuvam napon deka treba da zemam dlaboko vozduh i da napinjam bez da go ispustam vozduhot. Prviot pat ne mi uspea, ama bolkite bea mnogu silni i si rekov stiskaj zabi i slusaj sto ti zboruvaat da pomine pobrzo. So vtoriot napon rekoa deka izleglo glavceto i so tretiot go vidov kako go podigaat sestrite bebceto a mene me ispolni nekoja blazena sostojba, poccuvstvuvav olesnuvanje, site bolki isceznaa edinstveno sto cuvstvuvav bese umor i zelba da si go gusnam bebeto, ama vednas go odnesoa na pedijatar bidejki imase goltnato voda i papocnata vrpca mu bese vrzana vo cvor okolu vratot. Po dva casa bevme zaedno vo soba, gusnati, se bese vo red so dvete.
|