miana
|
Се запознаме со редот на градинката, правилата за работа со децата, се зачудив кога ми рекоа дека имаат физичко ... Групата е за деца од 2 до 3 години ... а најмногу ме зачуди кога ни рекоа дека треба да платиме по 500 денари за прибор ... тие одредиле ИЗВОРНА ПОРАКА: twin girls Минатата недела бев на првата родителска и се разочарав ... Сум држела и јас родителски, но многу се разочарав од пасивноста и незаинтересираноста на другите родители, о и од некои работи кои ги кажа и негователките и воспитувачката. Се запознаме со редот на градинката, правилата за работа со децата, се зачудив кога ми рекоа дека имаат физичко ... Групата е за деца од 2 до 3 години ... а најмногу ме зачуди кога ни рекоа дека треба да платиме по 500 денари за прибор ... тие одредиле дека ПРОСВЕТНО ДЕЛО ќе им набави, а кога ги спомнаа списанијата РОСИЦА беше капак на се ... зарем е потребен прибир за деца кои можат да се повредат со боички и моливи, зарем е потребна РОСИЦА за нив кога многу лесно можат да ја искинат, па тие само ќе им се радуваат на сликичките ... Не е за некои 50-100 денари месечно, ќе ги дадете за грицки или без везе , но зошто? Никој не сакаше да дискутира за носењето на неоздравени деца во градинка, така им одговара ...Може негувателките зборуваа, но никој не сакаше да прифати ... Значи, јас моите ќе ги лекувам дома до оздравување за да ми се разболат во првите неколку дена кога пак ќе се вратат? Ни кажаа дека ќе има упте две-три такви средби, но атмосферата се надевам да биде подобра, затоа што сега имаше и дечиња со нас, кои. кутрите, после поминати 8-9 саати во градинка, сигурно сака во 17 часот дома да бидат, а не да седат со еден од родителите на родителска. Jas ne se slozuvam so ova....Mislam deka 500 GODISNO za rosica ne se mnogu,za deteto da i se raduva na rosicata.. Tie ke rabotat cel mesec vo Rosicata a potoa Vi ja nosat doma..Tuka ke bidat prvite oboeni crtezi sto ek si gi cuvam zasekogas. I jas koga bev na roditelska imase edna roditelka od cela grupa koja sto vikase deka ne i treba rosica bidejki deteto i bilo malo..Pa tuka ripnavme site- kako ke se oseka vaseto dete koga ucitelkata ke im podeli na site a nemyu - ne.Kaj nas ne bese zadolzitelna rosicata megutoa edno glasno (so isklucok na taa majka ) resivme deka ke zemaat nasite deca rosica. Ni dadoa i spisok sto se treba da se kupi i iskreno jas so merak i kupuvav se najubavo i so merak odnesov...I osiguruvanje plativme i se soglasivme site po 100 denari GODISNO.Jas kupiv boicki,plastelini,blokcinja,hameri,lepak i sl.Znam deka kerkami so nekoi od oie raboti neznae da rakuva no zatoa se tuka ucitelkite - za da ja naucat..Pa idat praznici i samite znaete deka decata vo gradinka pravat novogodinsni cestitki,pravat cestitki ipodaroci za majkite za 8 mi mart i mene ke mi bide mnogu ubavo i ke bidam presrekna koga ke ja dobijam prvata cestitka od kerkami od gradinka..Ne zalam..Sto se 1490 denari za cuvanje na dete vi se molam...Pa navistina ne e mnogu,a da sedite doma i da go cuvate kolku ke ve cini ili pak da plakate zena da go cuva i nisto da ne vi uci i da ne vi se socijalizira deteto-pa Vi se molam...Jas so merak ja plakam gradinkata i so merak davam se sto ke pobaraat..Na nasata roditelska se diskutirase i za bolestite i za voslivosta.Tuka jas go preporacav masloto koe se koristi za prevencija od voski i site roditeli pa duri i ucitelkata go zapisaa za da go kupat i da si gi zastitat decata...Jas mislam deka ne e golem trosok - trosokot sto se plaka za edukacija na moeto dete..Kaj nas prelozija i Angliski no tuka ednoglasno site rekovme - NE,bidejki decata ni s eseuste mali i nema ni da sakaat da odat kaj drugata ucitekla za da ucat i rekovme deka do godina - ke gi pratime...Ova e mojot stav i navistina edvaj gi cekam crtezite i pravat Rosica od kerkami..Kako sto mi pobaraa papka za portfolio za vo gradinka taka si kupiv i za doma za da i cuvam se sto ke donese i izraboti kako sto mi cuvala na mene majkami i den denes mi e mnogu ubavo koga gledam sto se napravile moite mali race i koga gi citam tekstovite napisani za mojata majka..
|