amelbebe
|
ceremoniite za svadba kaj nas traat 7 dena,a prethodno eden mesec samo se kupuva za nevestata : salvari 2 para svecana toaleta(nesto kako vencanicata,ama druga boja) vencanica banjarka penjuar kosula specijalna za salvari kais ili kolan za salvari satenska noknica za prva bracna nok kozmetika(SAMPON,sminki,parfemi,lak za nokti..........) dolni ves nekolku para,i to nekoi sexi odbrav sandali,papuci vo site boi tasni i zlaten nakit(LANCE,PRSTENI,ALKI,MENGUSI,ZLATNA LIRA.......) ova e dolzna svekrvata da go kupi,a se nosat podaroci i od rodnini,prijateli,komsii svadbarski odicai: 1 den:se pravi telot na nevestata i se plete vo masni(telot e srma koja se pravi vo visina na nevestata i se nosi samo so salvari,a toa ja odbelezuva nevestata) 2:se nosi kaj nevestata telot,velot od vencanicata i crvena specijalna marama ukrasena) 3:se pokanuvaat site rodnini,prijateli i komsii(moze 100 dusi) se nosat darovite na nevestata ukraseni vo specijalni kutii so masnicki i i se stava kna na glavata prosledeno so muzika(pleh)ama sega skoro sekoja se farba ama se nosikna taka se vika ovoj den 4:so najbliskite se odi na BANJA(se banja nevestata i gi oblaka salvarite doneseni od svekrvate)za ovoj den se nosi piti ,meze ,pijalok i samo zeni se sobiraat od dvete strani 5:pocnuva svadbata kaj nevestata,nejzinite roditeli ja pravat,navecer prisustvuva vo restorant zetot so roditelite 6:roditelite na zetot ja pravat svadbata; odime po nevesta site ubavo skockani so salvari,flizuri i muzika ja zinane i ja nosime doma(ima specijalni ukraseni limuzini ili kabrioleti ova se vika ALAJ) POCNUVA IGRANKATA tuka se igra isto so salvari i sekoja zena posebno igra oro odenje vo restorant ako e verena ,posle ova sledi prva bracna nok,i im se nosi aber na roditelite(ova cel komsiluk go ceka od dvete strani,od radoznalost) 7:se budi nevestata so muzika rano sabajle (ova bese na vrenmeto vo 5h,a sega i vo 10h)IGRAAT BLISKITE SO NEA UZ PLEH MUZIKA mladozenecot odi kj dedoto nosi blaga rakija ,a ovoj go daruva so bovcaluk,a drugite prisutni so nekoja sitnica maici,corapi posle 16h doagaat rodninite na nevestata i i nosat podaroci i tuka ima ziva muzika i jadenje pienje a ja zaboraviv knata na racete i nozete,taa se nosi koga ja pravatsvadbata roditelite na nevestata posle dve nedeli nevestata odi na PRVIC kolku nedeli e kaj zetot tolku denovi prespiva kaj roditelite mislam deka ne propustiv nisto;ako goltnav nekoja bukava ili lapsuz ne mi zameruvajte videte kolku e saat 4,30
< Поракaта ја уредил виктори -- 20.6.2010 9:59:47 >
|