makedonka1
|
Dragi majki, Eve me mene povtrono so nasata hipospadija. Bevme vo Belgrad, i zasega sum najzadovolna od toa sto mi bese kazano od D-r Djinovic. Mi ja kaza tocnata dijagonoza, znaci kaj nas se raboti za koronalna hipospadija, i rece deka ne e neophodna operacija, nemame nikakvo funkcionalno poremetuvnje. Deteto i koga ke porasne ke moze normalno da mokri i da gi obavuva site drugi potrebi normalno kako i sekoj drug. Megutoa ni napomna na psiholoskiot kompleks koj moze da se javi kaj nego za vreme na pubertetot i da napravi problem. Jas dolgo razmisluvav i citav povtorno okolu ovaa anomalija, citav za razlicni iskustva, no sepak vo konsultacija so mojot soprug, bas poradi toj kompleks sto ne daj Boze moze da se javi kaj deteto koga ke porasne, se odlucivme za operacija. Jas iskreno se nadevam deka ja donesovme pravilnata odluka i deka nema da zgresime. Kaj nas, hipospadijata e propratena i so uste edna druga anomalija, za sto d-rot vo Belgrad ni kaza deka se toa tie go resavaat vo edenoperativen zafat, vklucuvajki go i obrezuvanjeto. Rekonstrukcija na kozickata toj ne preporacuva kaj pacienti so hipospadija, smeta deka e podobro posle rekonstrukcijata na uretrata, kozickata da se obreze. Znam deka kaj nas ja ostavaat kozickata ako ne daj Boze ima potreba za vtora operacija, no vo BG kaj toj doktor znaci toa ne e praksa. D-rot izgledase dosta smireno i samouvereno i dobiv vpecatok deka resavanjeto na hipospadijata na niv tamu im e samo edna najobicna rutinska operacija. Dodeka nie cekavme vo holot vo klinikata za pregled vidovme luge dojdeni od razlicni zemji: imase Arapi, pacienti od Rusija, Koreja, Avganistan, Ukraina. Pregledot ne cinese okolu 55-56 evra, a operacijata im e 3000 evra. Znam deka se mnogu, no sakam moeto since da pomine sto e mozno pobezbolno, polesno i netraumaticno. I sakam toa da go nadmine so edna operacija, a ne da go traumatizirame deteto nekolku pati (mislam na obrezuvanjeto, sto kaj nas go pravat kako vtor operativen zafat) Znaci treba da ostaneme vo BG okolu 10-14 dena, vo bolnica se lezi samo 1 den posle operacijata, se odi na prevrski na 3-4 dena, deteto moze da se dvizi slobodno, ke ima katetar direkto izvaden od mocniot meur i od tamu ke mokri. Iskreno najpoveke mene me bese strav od toj postoperativniot period, deka deteto treba da lezi vrzano za krevet 7 dena posle operacijata, a vo BG ne go praktikuvaat toa. D-rot rece deka celta e da se fiksira penisot, a ne deteto. I taka nie se odlucivme za operacija vo Belgrad. Koga bevme krajot na mesec maj na pregled kaj nego, d-rot ni rece da si razmislime dali ke sakame da pravime operacija i dokolku se resime za operacija da se javime i da dogovorime termin. Nie toa go napravivme pred 1 nedela, ama bidejki fakaat odmori, a i dokotorot dosta cesto odi na patuvanja, simpoziumi, a ima i drugi veke napraveni rezervacii, nam ni zakaza za operacija na krajot na mesec oktormvri. Ima uste mnogu vreme do togas, pa zdravje Boze da se nadevame deka se ke bide vo red. Ni rece deka treba da mackame so andractim gel 2xdnevno, 20 dena pred operacijata, mi pokaza na koe mesto kade i kako da go mazeme deteto. Se na se, prezadovolna sum od doktorot, i ne se kaam sto pobarav i treto mislenje. Se nadevam deka ovaa infromacija ke posluzi i na nekoj drug sto go ima istiot problem kako nasiot. Pozdrav
< Поракaта ја уредил makedonka1 -- 29.6.2013 2:01:44 >
|