|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Испитувања во бременоста
10.8.2010 15:06:05   
none
baby-bump eho screening,sto e toa kade se pravi i kolku pari e ,ne mi kaza cekam  kazi mi i uste utre ke odam,zatoa sto mojot maticen,mi vika ili amniosinteza ii ova vo acenta preku krf te cekam kazi mi molim te

(Одговор на членот none)
Непосредна врска до пораките: 251
10.8.2010 15:36:05   
vezilka RR
Их, none, јас мислам дека последен вагинален преглед ми направија таму во 12 или 13 недела кога бев, после тоа на мешето user posted image Иначе скринингот ако го правиш на ГАК тогаш е накде околу триста денари мислам. Иначе на приватно кошта 3-4000 денари. Значи зависи каде го правиш..Поздрав.

(Одговор на членот none)
Непосредна врска до пораките: 252
10.8.2010 15:45:32   
arh_diz
none kako sto ti pisa i vezilka do 12 nedela se gleda vaginalno posle samo na stomaceto. Sto se odnesuva do amnicitoza nemoras da pravis mozes da se otkazes. No osven anicitoza ima i nesto slicno kircitoza ( ili nesto taka ) toa bilo podobro od amnicitoza i ponizok rizik  Za pravilniot naziv ne sum bas sigurna

Биди тоа што си

(Одговор на членот vezilka RR)
Непосредна врска до пораките: 253
10.8.2010 19:12:18   
none
vezilka kade e toa pak sega GAK kazi mi  ili mozebi toa nekoja skratenica i sto e eho screening,ne mi kaza izvini ama stvarno sum okupirana sega so  toa sto da pravam deka doktorite vikaat samo postoi amniozintrza i preku krf zatoa te cekam za odgovor

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 254
10.8.2010 22:31:34   
baby_bump
Eho screening moze da napravis kaj sekoj privaten ginekolog, zavisi od kade si i kolku pari mozes i sakas da platis.
Vo Ginekomedika kade sto odev jas vo 13 nedela Daun sindrom screening e 2000 den., a screening na site organi vo 18 nedela e 3000 den.
Vo Stip kaj dr. Organdziski, pregled na 4D eho e 2500.
Najdobar doktor od postarite specijalist za otkrivanje na deformiteti i genetski narusuvanja vo tekot na bremenost kako sto mi kazaa e Dr Zlatan Dzikov, vo Ginekomedika Skopje, od pomladite od drugite privatni ordinacii ne mozam da ti kazam, jas ne sum od Sk a ovoj doktor mi go preporacaa zadovolni pacientki a i jas sum zadovolna od nego.
Ako ima nekoj drug preporaka za dobar dijagnosticar ginekolog neka pise.
Pozdrav

(Одговор на членот none)
Непосредна врска до пораките: 255
11.8.2010 0:30:42   
Mamicka32
None, GAK = ginekolosko akuserska klinika, a sto e do eho skrinigot so nego se meri nuhalen nabor, nosna koska i uste nekoi parametri vrz osnova na koi iskusen ginekolog ke ti dade procenka dali ti e potrebna amniocenteza, odnosno dali ima nekoi pokazateli koi ne se OK. Sepravi od 11 do 14 nedela. Jas go preporacuvam dr.Dimcev od Sistina kako epten iskusen vo taa oblast, pregledot e 3000 den samo mnogu mu se odnapred zakazeni terminite .... Moze da si prasas ako ti odgovara cenata. Ti posakuvam se najdobro od srce. Pozdrav

(Одговор на членот baby_bump)
Непосредна врска до пораките: 256
11.8.2010 17:57:13   
none
vi blagodaram mnogu pa jas toa go napraviv kaj mojot maticen i bese se vo red  so naborot  koskata na noseto ja gledase itn samo neznaev deka se vika taka pa nasive doktori i neznaat mnogu da zborat,vi blagodaram vo se koj sluaj za se sto mi davate brz odgo9voruser posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот Mamicka32)
Непосредна врска до пораките: 257
19.8.2010 17:53:06   
kapince
zdravo milicki,od utre vleguvam vo 5 ta nedela vo bremenosta.imam napraveno in vitro.eho treba da napravam na 27 avgust,stravuvam od vonmatkina bremenost zasto imam nekakvi mnogu blagi steganja vo desnata strana ,mozebi e psihicki zatoa sto mislam,a dali imala nekoja iskustvo so takva bremenost sto na nikoj ne mu ja posakuvam,neznam kako ke docekam do ehoto samo se mislam.da ja nemav bolkata kaj ili okolu jajnikot nemase ni da pomislam takvo neshto,no dali ima takvi bolki i vo normalna bremenost sakam da znam?ve molam nekoj neka odgovori....

(Одговор на членот none)
Непосредна врска до пораките: 258
19.8.2010 18:25:34   
none
kapince,jas zlato isto imav bolovi  na maomenti vo prvotot tromesecje nemoj da se sekiras toa e normalna reakcija bar kaj mene sto ja custvuvav,so sreka neka ti euser posted image

(Одговор на членот kapince)
Непосредна врска до пораките: 259
20.8.2010 16:20:43   
vezilka RR
Дали испитување на скриен шеќер е стандарно испитување или нешто докторов се сомнева штом ме прати тоа да испитам??

(Одговор на членот none)
Непосредна врска до пораките: 260
21.8.2010 11:09:27   
kapince
zdravo milicki na 27 treba da go napravam prvoto eho,ehoto citam vo predhodnite deka prvite meseci e vaginalno ili neznacida e taka,ako e vaginalno mozno e da se povredi embrionot?.me boli polovinata od samiot pocetok po malku a ponekogas i matkata ponekogash custvuvam bolki kako pred menstruacija samo kratko i so poslab intenzitet za razlika od pred menst.i ponekogash custvuvam vo matkata kako nekoj nerv da mrdat.dali e toa normalno????sovet ve molam

Непосредна врска до пораките: 261
21.8.2010 11:53:04   
ane.33
Zdr Kapince.Jas uste vo 2 nedela imav takvi bolki i do denes vleguvam vo 16 nedela gi imam istite sekojdnevno.No mojot ginekolog mi rece deka bile normalni i deka vo 3 mesec trebalo da se namaluvaat.Kaj mene pocnaa da se namaluvaat ama edas vo denot me zaboluva.

Непосредна врска до пораките: 262
21.8.2010 12:26:35   
baby_bump
На такво испитување може да те испрати докторот ако големината на бебето (т.е некоја мерка кај бебето, на пр. бутна коска, подлактица, надлактица, обем на глава) е поголема од возраста на бебето.
Ова ти го кажувам затоа што и кај мене е истиот случај, ме испратија на ГТТ тест, гликоза-толеранција тест поради тоа што имав проблеми со инсулинот пред бременоста, а сега во 29 недела, бебето е малку поголемо од гестациската недела.
Следната недела ќе го правам тој тест па ке видиме дали бебето е поголемо поради тој скриен шеќер (гестациски шекер) кој се јавува во бременоста или големината му е генетски наследена.
Инаку во меѓувреме како превентива докторот ми препорача да јадам благи работи умерено или воопшто да не јадам.

Непосредна врска до пораките: 263
21.8.2010 13:58:36   
kapince
custvuvam treperenje vo matkata kako nekoi nerv.a sum vo petata nedela od bremenosta.23 mi e terminot za menstruacija,da ne mi dojdi?se plasam mnogu.na 27 treba da odam na eho.dali vie ste cuvstvuvale treperenja od vreme navreme ili normalno e?user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image molimte kazetemi 

Непосредна врска до пораките: 264
21.8.2010 14:42:56   
arh_diz
ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka

Дали испитување на скриен шеќер е стандарно испитување или нешто докторов се сомнева штом ме прати тоа да испитам??

Mislam deka e standardno ispituvanja . Mada tukajas ne pravev.
kapince sekoj ima razlicno custvo vo bremenosta smiri se ne misli na toa poveke odmaraj i se ke bide super

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 265
21.8.2010 17:41:40   
kapince
zdravo mamicki.koga treba da se napravi prvoto eho?

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 266
21.8.2010 17:54:38   
mila81
kapince opustise i ne misli negativno. jas sum in vitro, tranferot go pravev na 04.06, testot na 18.06 , a na prvo eho bev na 01.07., se izleze vo red. sega sum 14 nedela i nosam bliznaci. odmaraj se i opustise pozdrav. isto  i jas cuvstvuvav bolki.

Непосредна врска до пораките: 267
21.8.2010 18:07:58   
kapince
fala mila srce si.isto fala vi na site backi:)))user posted image

(Одговор на членот mila81)
Непосредна врска до пораките: 268
22.8.2010 8:16:23   
kapince
do koga se pie aspirinot???

Непосредна врска до пораките: 269
22.8.2010 20:44:50   
Mamicka32
Najkasno do 32 nedela , a nekoi ginekolozi go preporacuvaat aspirinot najkasno do 28 nedela. Ama toa e vo poekstremni varijanti, obicno go ukinuvaat porano.

Непосредна врска до пораките: 270
23.8.2010 11:45:39   
stela
A do koga najkasno se prima clexan oti toj ima pojak efekt od aspirinot, neli?

(Одговор на членот Mamicka32)
Непосредна врска до пораките: 271
23.8.2010 12:21:23   
Mamicka32
Zavisi od naodot na transfuzija, transfuziologot odreduva do koga i koja doza na Clexan se prima, moze da se menuva dozata kako ke se menuvaat rezultatite vo bremenosta, moze da se isfrli pa pak da se vovede, moze da se bocka i cela bremenost, pa ima slucai koga i nekoj den posle poroduvanjeto. Upotrebata na Clexan e individualna, se zavisi od rezultatite na transfuziologija, ne moze da se sporeduva so Aspirin za koj postojat tocni kriteriumi do koga najdocna smee da se zema.

(Одговор на членот stela)
Непосредна врска до пораките: 272
23.8.2010 12:39:15   
vezilka RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: baby_bump

На такво испитување може да те испрати докторот ако големината на бебето (т.е некоја мерка кај бебето, на пр. бутна коска, подлактица, надлактица, обем на глава) е поголема од возраста на бебето.
Ова ти го кажувам затоа што и кај мене е истиот случај, ме испратија на ГТТ тест, гликоза-толеранција тест поради тоа што имав проблеми со инсулинот пред бременоста, а сега во 29 недела, бебето е малку поголемо од гестациската недела.
Следната недела ќе го правам тој тест па ке видиме дали бебето е поголемо поради тој скриен шеќер (гестациски шекер) кој се јавува во бременоста или големината му е генетски наследена.
Инаку во меѓувреме како превентива докторот ми препорача да јадам благи работи умерено или воопшто да не јадам.

...изгледа дека е тоа, оти ми рече дека бебето е со димензии како да е една недела понапред. Ај ке одам неделава тоа да испитам па ќе видиме..

Непосредна врска до пораките: 273
23.8.2010 12:40:08   
vezilka RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: kapince

do koga se pie aspirinot???

Јас аспиринот го пиев до 16 недела!

Непосредна врска до пораките: 274
23.8.2010 13:27:42   
baby_bump
Kade ispituvavte faktori na hemostaza i D - dimeri vo Skopje i kolku pari cinat tie ispituvanja?

Непосредна врска до пораките: 275
Страница:   <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.