Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Потполно се согласувам со тебе Анамоли дека не е срамота да се посети психолог, воопшто , напротив подобро е да се посети отколку да се измачуваш.А инаку Јасмина тоа се нормални работи , ќе ти каѓам како јас поминав преку тоа иако некогаш уште имам моменти на слабост.Самата на себе си дадов рок дека ако не помине за една недела одам да барам помош стручна.Откако убаво си се исплакав и му кажав на мм дека ми треба помош од психолог, од наредниот ден бев смирена дома со сите, значи се со убаво ручеци ова онаи еве има едно месец и нешто оттогаш. Јас сум супер а и најмногу што ем радува маж ми сфати конечно дека треба со мене и син му да живее и да планира иднина секако не планирам да ги исклучам неговите родители од нашиот живот ама сепак да си имаме свој тројцата како семејство. Значи прво обрати внимание на детето, не дозволувај да ја осети твојата нервоза и тага, верувај се осеќаат иако се мали и поправи си го односот со мажот макар колку и да е тешко макар и да глумиш дека ти е убаво.Се надевам ти олесни малку , ти посакувам се најдобро
More jas nea ke ja napravam za na psiholog koga ke se kacam na spratot, eh kako ke se odmazdam za sekoj zbor "mamino' sto i go veli na kerka mi. Ako saka posledno neka mi bidi vo zivotot ama ke ja napravam da me moli da si ja vidi vnukata!!!!!!! ako ima gledano dve deca ne znaci deka znae podobro od mene sto mu e na moeto, a za mazot mi sto go kodosi ke napravam da go moli da i zborni!!!!! Toa e mojot lek, a ne psiholog!
site svekrvi mislat deka znaat sho e podobro za bebinjata oti demek toa go pominale a ne si pomisluvaat deka majkata e taa sho si go ima majciniot instinkt i znae sho e najdobro za bebeto ali jbg segde istoto e samo prasanje e do koga ke se trpi
mene ne da me utepa depresija prvite 2 meseci mislev gotovo nejkam da ziveam kraj e so mene,a ne ziveam so svekrva btw zenata e prekrasna,imam pomos od zena okolu cistenjeto na stanot razbiranje od mazot mi,ama ete me zdrma,najverojatno novata uloga nenaspanost,hormoni..ama ednostavno resiv da si pomognam samta sebe,mislam pozitivno,izleguvam pocesto so bebeto,se doteruvam sekoj den cisto radi sebe da ne si dozvolam da se zapustam.imame prijatel psihijatar pa go predupredil mm da pazi osobeno kako se odnesuva so mene,zasto rodilkite se skloni na depresija.i da odite na psihijatar mora da znaete deka 90%treba sami na sebe da si pomognete,a poveketo doime antidepresivi ne doagjaat vo predvid.zato mamicki polnete se so pozitivna energija i mislete pozitivno,tie mali sustestva potpolno zavisat od nas,se rodile zasto nie sme sakale i ljubovta i pozitivnite vibracii treba da go osekjaat od nas..
Devojki moram da vi kazam deka bas forumov mi pomogna da ja nadminam postporodilnata depresija vo koja bev zapadnata inaku gotova bev da poludam.Uste od prviot den svekrva ,i pocna da se mesa i da se odnesuva kako deteto da e nejzino a ne moe.Inaku mazena sum vo drug grad a se porodiv vo mojot roden grad.Samo sto me otpustija od bolnica dojdoa da me zemat i samo sto stignavme doma pocna da nareduva kade da gi stavam pelenite, kremata itn pa da sum go kapela deteto samo so Vekutam da sum piela po 2 litri boza na den....ludnici...pa mi gi stiskase gradite a mlekoto ne mi bese uste salam nadojdeno i mi napravi infekcija na gradata pa mi se zatvorija kanalite i ne mi tecese mleko krenav temperatura dva dena so red 39 so 5 imav,i primiv 5 injekcii za da se smiri infekcijata.... pa me plasea so [rikazni za mastiti i secenje na gradi a mene gradite meki....na sekoi deset minuti vleguvase v soba i bese ubedena deka ne znam da go dojam deteto, na sekoi tri dena go nosevme da go vagaat, i na pocetok super si bese, napredna 300 grama za dve nedeli sto mislam deka e ok, no mene posle od nervozi mi sekna mlekoto,nemav dovolno i pocnav so dohrana pa pocna da se zali po komsii deka skapa bila hranata...stom zaplacese deteto trcase gore i prasuvase :Sto mu e?? kako da ne izgledala tri deca i tri vnuci, a non stop raskazuvase deka imala maka so kerka i non stop pistela koga bila bebe a sega moevo ne smeese da zaplace?? Pa mi go grabase od race demek da go smirela????? kako demek jas go rasplakuvam......isto kako taa da e majkata, a jas babta...ne me ostavase da spijam, vleguvase vo soba na pola sat da proveri da ne spijam a detevo mi spiese...dve nedeli ne spiev po 24 sati na den zasto ne mozev od nea i od nervozi...kakva majka sum bila jas, sum spiela,,,pa detevo spie da ne treba da mu visam nad glava nikoj normalen ne go pravi toa...mazot mi skitase do sabajle i ne mu bese gajle so se desava doma sto me frli vo uste poteska depresija ...no citajki na forumov svativ deka ne sum edinstvena i deka ima i drugi so problem kako mojot, so problem so depresija i so problemi doma so svekrvi i svekori i sl. i prestanav da se nerviram, i go davav da go zema koga saka, i posle i pomina kefot i prestana da mi go graba od race...sega e se vo red, se srediv psihicki, svativ deka moram toa da go napravam zaradi deteto i fala mu na Boga sto postojat vakvi forumi zasto da ne bese forumov ne znam sto ke bese so mene
Malku nadvor od temata elenaj toa sto svekrva ti ti gi stiskala gradite nemoze da ti gi zapusi kanalite naprotiv od toa nadoaga mleko vo pravo bila zenata.Samo netreba da se pretera da se vospalat.
Da,da znam swka mlekoto nadojcuva so stiskanje, megutoa me stiskase so necisti, to est neizmieni race a prethodno gotvela, cistela itn. i mi napravi infekcija...i nema vrska, imav dovolno mleko, dovolno bese kerka mi da cica na tri sati i se ke bese vo red...da, zenata sakase da mi pomogne megutoa mi odmogna...nema vrska nikoj ne mi e kriv sto dozvoluvam sekoj da mi gi stiska gradite, moja greska si e toa, pamet za vtoroto dete, ako voopsto go imam
Јас бев 3-4 дена во лоша постпородилна депресија. Ме тераше на плачење цело време. Ми беше тешко од царскиот рез. Во неделата вечер се породив, а во средата на пладне веќе бев дома. Дома сама со бебе.Прво дете, ништо не знаев, се водев од инстинкт, не знаев ни пелена да му сменам, ни колку павловичева маст да му ставам. Се надевав свекрвата дека малце од малце ќе ми помага (барем околу пресоблекувањето, мене ми беше тешко да го кревам поради раната). По цел ден си плачев дома, мм на работа, јас само си плачев. А пак кога ќе ми се јавеше мајка ми, липав, не можев да се смирам. Еве додека го пишувам ова и се потсеќам како ми беше тешко, ми се навираат пак солзи во очите ама и си велам во себе никогаш нема да и простам на свекрва ми што ме остави скроз сама тие денови. Среќа мм ми помогна колку што можеше, ми даде поддршка и што е најдобро, без проблем дозволи мајка ми да дојде неколку дена да седи кај нас за да ми помага. Благодарение на мм и мајка ми, полека се ослободувам целосно од депресијата, која буквално беше ДЕПРЕСИЈА.
lele dragi rr pomagajte i mene me fati depresijata okolu obvrskite se snaogam dobro mila veke cica ubavo no jas eve ne prestanuvam so plakanjeto bez potreba mi dojdat solzi i odma se rasplakam ne mozam da se vozdrzam ako se stiskam mi e se potesko mi vikaat ako sum plakala i nervirala ke snemam mleko se nadevav deka koga ke pocne da cica deka ke prestanam so plackite no nisto od toa placenjeto pak prodolzi ve molam za pomos ne znam kolku ke tare
Мамичка, ич не се секирај , треба време да ти се стабилизираат хормоните. Јас бев голема плачка во бременоста, ама после мислам и бетер. Си плачев и од тага и од радост . Лекарката ми кажа дека е нормално, прво, телото уште е збудалено со хормоните, второ, целата ситуација со новороденче е многу емотивна, ама и стресна, па иако ние не сме свесни, телото си регистрира и реагира. Не е тоа постпородилна депресија, не се плаши . А и уморот не прави поосетливи. Кога ќе ставиш се на купче, уште и супер сме . Се ќе се среди полека, нема ни да забележиш. Уживај во бебето, па и поплачи ако ти иде, постресно е за организмот да се стегаш. Ќе видиш дека со време поминува.
< Поракaта ја уредил Octavia -- 14.9.2011 15:46:11 >
prodolzenie na prethodniot post no i mi nedostasuva bremenosta mi nedostasuva golemoto stomace nejzinoto mrdkanje vo nego vecernite prosetki so mm ne se nadevav deka ke bide vaka so dusa cekav da se porodam i se toa da mine a sega sakam da se vrate vremeto nazad so moeto stomace ne deka ne ja sakam premnogu ja sakam i non stop so ja guskam no nekako me e strav deka nema nikogas da se sredam
mamicka77.........не си прва ни последна што го поминува тоа,јас на почетокот бев малку во депресија бев исплашена многу прво дете незнаев што да и правам многу плачеше на почетокот и јас плачев со неа додека не увидев дека моето расположение влијае на неа,јас нервозна таа исто нервозна вришти се дере....ми се плаче и сега колку се мачевме И решив морам да се вратам во нормала ради детето полека полека се стабилизирав и ете малата се смири.....буквално осеќала се од мене! Многу е тешко ама ние живееме за нив,мораме да се бориме! Поздрав!!!
mamicka 77 ne ocajuvaj jas bev epten depresirana znaci sama,bez maz 3 meseci bidejki ziveeme vo stranstvo a jas se porodiv MK i ostanav prvite 4 meseci vo MK,SAMO SO SVEKRVA I SVEKOR DOLE (mozes da zamislis kako beshe ,ti does a svekrti do tebe ,odi pa ne se nerviraj)kaj niv bidejki spratot seuste se renovirashe ,zgora na toa bebushot vriste pishte 24 saati mleko nemav za doenje,vospaleniena matkata od napor ona place jas uste poveke,sveki samo izbegavashe situacii majka mi kolku mozese doagjase sta da ti pricam depresija nevidena misev deka nema nikogas da zavrse toa i deka nikogas nema da se vratam vo normala,ali se pomina brzo mine vremeto,ke se sredis izdrzi ovie dva tri meseca posle veke ke se naviknesh i ke imas vreme za sebe ,izdrzi nie majkite sme najaki! SE MOZEME
< Поракaта ја уредил kikicka -- 14.9.2011 17:51:49 >
fala vi mnogu na podrskata znam deka e se minlivo no sami mi naviraat solzite ke puknam ako ne se isplacam a da zabelezala sam deka jas koga sum nervozna i taa e nervozna no uste poloso mi e koga se stiska nekako kako malku mi olesne koga se isplakam iako e mnogu rano tek samo 11 dena kako sum porodena,problemot so doenjeto go nadminav so matkata nemam problem ali onaka mi e tesko ne znam kako da opisam ili pak koga ja slusnam da plaka srceto mi se kine
Ti samo ne gi slusaj starite teraj si po tvoe i ne se nerviraj pace place site placat prvite denovi,ne se nerviraj koga ke pocne da place samo vdishi i pokushaj da ja smiresh so peenje jas i pustav muzika taka poglasna i se smiruvashe koga kako duri nekogas i zaspivashe
Ti samo ne gi slusaj starite teraj si po tvoe i ne se nerviraj pace place site placat prvite denovi,ne se nerviraj koga ke pocne da place samo vdishi i pokushaj da ja smiresh so peenje jas i pustav muzika taka poglasna i se smiruvashe koga kako duri nekogas i zaspivashe
abe i muzika ima po cel den otkako staneme pustam pa se do vecer dodeka ne si legneme,sigurno i pocnaa grcevite i nisto zivo ne ja smiruva pocna da ne skaa i da spie zaspie 5min i odma se razbude od grcevite vie kako se spravivte so grcevite jas samo bekutan cajce i davam bidejki e mnogu mala 11 den e deneska a trebalo tri nedeli da ima za da i davam od tie bugarskite kapki SAB SIMPLEKS,tie pomagale mnogu
ajde za grcevi ripni na temata za grcevi depresijata ja reshivme :D neznam kako da napravam klik tuka za direkt da odes na temata,neka napravinekoj od moderatorite:*
Eveme i mene vo nova tema...Neznam dali ova sto mi se slucuva e taa depresija ama jas sum postojano so solzi vo ocite..Vcera si dojdov doma i postojano placev,ama krokodilski solzi-neznam zoso ,vtoto dete mi e ama preplasena sum..z Se prasuvam kako mozev na komsikive decava i da gi banjam i da gi sovetuvam a sega jas sum totalno bez doverba vo sebe i postojano placam a mm misli deka krijam nesto og negi bidejki ne e normalno vakvo placenje ,duri so vikanje... Vcera piev i diazepam za da se smirm...Eve denes malce sum podobra no od vreme na vreme mi doagaat solzite na oci...
prvo da ti posakam dobredojde mila da ti e ziva i zdrava kerkickata..... ima vreme ke se sredat emociite,ispomesani se sega zatoa taka ti e,mozebi se plasis za ponataka ama i sama znaes deka veke pogolemata kerkicka porasna pa i ovaa taka ke bide.nemoj da se sekiras uzivaj mila... jas ne bev svesna sto mi se slucilo kako vo son mina,imase solzi, kavgi ,nespokoj,ama imase i bebe koe mi go promeni svetot,koga ke ja poglednev si velev,zarem mozev da posakam drugo nesto od ovoj zivot ,pa kakov angel imam vo racete,kakov bozji dar,sekoj den mu zablagodaruvam na ded Boze i cuvstvata stanaa topli, samo treba pozitivna misla.koga ke naidat solzi da placeme od sreka,te guskam
Eveme i mene vo nova tema...Neznam dali ova sto mi se slucuva e taa depresija ama jas sum postojano so solzi vo ocite..Vcera si dojdov doma i postojano placev,ama krokodilski solzi-neznam zoso ,vtoto dete mi e ama preplasena sum..z Se prasuvam kako mozev na komsikive decava i da gi banjam i da gi sovetuvam a sega jas sum totalno bez doverba vo sebe i postojano placam a mm misli deka krijam nesto og negi bidejki ne e normalno vakvo placenje ,duri so vikanje... Vcera piev i diazepam za da se smirm...Eve denes malce sum podobra no od vreme na vreme mi doagaat solzite na oci...
miana duso ne se sekiraj se ke mine i jas minav niz istoto samo treba ,nogu golema podrska od mm jas dodeka se kriev od nego mi bese non stop no otkako toj me oseti i razgovaravme otvoreno mi bese malku polesno i pobrgu go prebrodiv toa se ke mine
mene mm mi se luti sto placam i mi vika - ova ne e normalno,ti kries nesto....Mu vikam - ne sakam da sum sama a toj mi vika: epa aj da dademe otkaz i da sedime do tebe..Abe koga e on doma i do mene - jas sum druga ama koga go nema jas sama so bebeto - gotovo,krokodilski solzi ..Go gledam bebeto i placam,si vikam lele pa koga ke se razboli ova dete ( nastinka i sl) jas ke se mrdnam od umot a vtoro dete mi e Ne sakam da sum vakv sakam da sum trezen i svesen roditel,hrabra a ne placka...
miana,zdravo aj uste ednas da vi e ziva i zdrava malata zenska .toa e normalno,treba vreme da se sozemes na pocetok iako ti e vtorro dete...sekoja pomos koja ke ti ja ponudat domasnite nemoj da ja odbivas od pravenje rucek,peglanje,cistenje..dodeka bebeto spie i ti spij..ako si izmorena od rabota i ne spies normalno e da te fati depresija..srekna majka srekno bebe..moras malku pozitivno da gi gledas rabotite zatoa sto bebeto se custvuva preku cicanjeto ..a dijazepam nikako samo b6...pozdrav i se ke se sredi..sepak e ova golema promena..ne e isto edno i 2 deca..treba vreme za se da si dojde na svoe mesto..pozz
miana, cestito kerkicka, da ti e ziva i zdrava! Sakam samo da ti pisam deka i jas bev takva ista kako tebe, otkako si dojdovme od bolnica, abe nemozev solzite da si gi sopram, sto od sreka sto od umor,stoznam..Nemozev da prestanam da placam pa mozda mesec dena.Sreka sto bea najbliskite okolu mene inace ke poludev.Nonstop mi naviraa emocii, se prisekav na bremenosta,mi falese moeto stomace so bebce vnatre,nemozev da sedam sama vo soba,go gledav bebeto i se si mislev lele nema da uspeam kako majka..Ne e cudno iako ti e vtoro dete,sepak skoro site zeni minuvaat niz ovaa faza.Jas se cudev otposle kako voopsto mene mi se sluci vakva rabota.Ama pominaa 40dena i se nekako poleka se sredi samo od sebe.Za mene bese shok voopsto sto se porodiv,mislev cel svet mi se srusil nad glava,ama kako minuva vremevo i si go gledam maloto kako raste - nemam veke strav od nisto.Pozdrav do tebe i bebceto,uzivaj vo ovoj period na majcinstvo
Јас па толку плачев тие денови во болница, не можевме да ја фатиме техника за цицање, па нема млеко, па ово, па оно, па бебе не ми дават оти ем немам млеко, ем преуморна, ем плачлива, па не знам дали сакам да е до мене бидејќи со сите други мајки се нивни бебиња, или не сакам оти сум толку исцрпена..... Ужас ми беше тој период. Пак дојдовме дома, па исто така првите неколку дена многу бев напната и под стрес, додека да се навикнеме еден на друг, бебе и јас, и помина.... Се поминува, секој нареден ден беше се полесен и со повеќе радост.
miana, cestito kerkicka, da ti e ziva i zdrava! Sakam samo da ti pisam deka i jas bev takva ista kako tebe, otkako si dojdovme od bolnica, abe nemozev solzite da si gi sopram, sto od sreka sto od umor,stoznam..Nemozev da prestanam da placam pa mozda mesec dena.Sreka sto bea najbliskite okolu mene inace ke poludev.Nonstop mi naviraa emocii, se prisekav na bremenosta,mi falese moeto stomace so bebce vnatre,nemozev da sedam sama vo soba,go gledav bebeto i se si mislev lele nema da uspeam kako majka..Ne e cudno iako ti e vtoro dete,sepak skoro site zeni minuvaat niz ovaa faza.Jas se cudev otposle kako voopsto mene mi se sluci vakva rabota.Ama pominaa 40dena i se nekako poleka se sredi samo od sebe.Za mene bese shok voopsto sto se porodiv,mislev cel svet mi se srusil nad glava,ama kako minuva vremevo i si go gledam maloto kako raste - nemam veke strav od nisto.Pozdrav do tebe i bebceto,uzivaj vo ovoj period na majcinstvo
lele natasa isto kako jas da sum go pisuvala ova,dodeka bev bremena sakav da se porodam so dusa go cekav toj moment i da si bideme zaedno so bebceto no otkako se porodiv mi falese stomaceto i vecernite prosetki so mm zaedno so golemoto stomace no so te na vremeto i so najgolema podrska od mm i so moite sto dovagaa pocesto pominav go prebrodiv toj moment