Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Добро бе дечки ќе ми каже некој кога се прават тие испитувањата за д-димери. Треба ли нешто да се покаже на крвната слика? И дали имал некој покачен холестерол и триглицериди за време на бременост и какви искустава има?
< Поракaта ја уредил arh_diz RR -- 7.2.2012 11:19:18 >
А во кој случај би ми рекол гинекологот да ги испитувам? Во денешно време човек се мора сам да си праша и да се информира, носам близнаци, а некаде прочитав дека се покачувале при близначка бременост. Саљмо до сега никој ништо не ми кажал за тоа.
Devojki iskreno da vi kazam ova so d-dimerive i hemostazive, a i terapijata sto ja davaat posle (Clexan ili Fraxiparine inekcii,ili Aspirin 100) spored mene stana mnogu somnitelno i cudno. Eve bes vcera se izvadiv od takt i ke objasnam nakratko zosto. Aj prvo koga zabremeniv d-dimerite mi bea visoki okolu 1400,no pricinata bese bliznacka bremenost,sto vsusnost dovede do pokacuvanje i na poveke drugi parametri. Potoa ostanav so eden plod i posle mesec dena koga napraviv ispituvanje povtorno se si bese uredno i vo sosema normalni granici za bremena zena, d-dimerite padnati bea na 700, zanci duplo. E arno ama doktorot i ponatamu mi rece da si prodolzam so istata terapija, a najbitno od se -da prodolzam so istata doza (Fraxiparine od 0,4 + Aspirin) Znaci i ako ti e se vo red i ako ne ti e - pak isto ti se faka, dzabe pravam ispituvanja koga sto i da se pokaze jas i ponatamu prodolzuvam so istata terapija. Odam vcera tret pat na istoto ispituvanje,edna druga doktorka se pogodi,koga gi vide rezultatite od posledniot pat mi veli Pa ti si nemala potreba povekje od terapijava, se ti bilo vo normalni granici za bremena. Jas zbesnav..ednostavno ne sakam nikakvi lekovi da primam ako nema potreba. A zaboraviv da vi kazam deka pred dve-tri nedeli pri mala povreda od iglickata krvta ne mozese da mi se sopre nikako, edvaj so ton zavoi uspeav posle eden saat da ja sopram i epten se uplasiv. Posle toa mu rekov na doktorot deka na svoja raka ke ja smalam dozata na 0,2 i toj odobri zasto bev navistina luta i isplasena. I kako posle da ne mislam deka ova e cist biznis so inekciive koi se dosta skapi od druga strana. Izvinete za dolgiov post, ama stvarno sum izrevoltirana
Jas sum 28 nedela, i eve ve citam veke nekoe vreme za ova d-dimerive koi sto najiskreno ne znam sto se, i za injekciive sto mi e zal koga citam kako sami si gi stavate,i me faka strav da ne rece dr da odam da gi ispituvam, ne znam sto ke pravam posto imam rizicna bremenost i lezam celo vreme. edno znam za sigurno, se ispodadov pari na pocetokot za ispituvanja i skapi dr, za na kraj nikoj da ne vidi deka imam skrateno grlo. Taka isto i so injekciive sto gi primate, nigde ne procitav deka nekoja ima nekoe podobruvanje od niv i prestanala da gi prima. (Ne znam, mozebi gresam)
Cleo nesakam da te plasam ,ama kako sto se sekavam ti pisuvase imas mutacija na gen ili nesto slicno.Znaci dokolku neprimas terapija moze d dimerite naednas da skoknat sto posle tesko ke se namalat a moze i tromboza da dobies, a moze nedaj boze bebeto so anomalii da se rodi.Se si ima svoe.Doktorot koj ti ja vodi bremenosta Ja znae celata tvoja sostojba i znae kako Eve primer ke kazam od sebe moze i sum go kazala, doktorkata otpatuva na mesec dena , drug doktor koga vide vika nemoze golema ti e dozata i ja namali.Zatoa koga dojde ginekologot morav i na eho da odam i da primam dupla terapija
Taka e,imam mutiran gen,i točno deka e mnogu rizično i opasno ako ne gi primam. No, zosto togas me maltretira na sekoj 20 dena do mesec max da pravam ispituvanja na dimeri i hemostaza i plus jas odam i mnogu redovno na eho na sekoj 20 dena otprilika. Znači i bebeto se sledi redovno kako i dimenzii i se sto treba. A zgora na toa sum do den denesen pokriena i so Aspirin 100, taka da pretpostavuvam deka ne e mozno tolku drastično da ripnat dimerite ili trombocitite,a toa da ostane nezabelezano navreme. I kako sto rekov mnogu me čudi faktot sto i so dimeri 1400 i 700 istata terapija i istata doza. Aj baš sea ke vidime koga ke bidat i pod 700 sto ke kaže,pa ke vi pisam.
A da, zaboraviv da spomnam, doktorkata sto ja spomnav mi reče deka so toj rezultat moze slobodno da go trgnam fraxiparinot,no Aspirinot da ostane, sto e dobra preventiva od neočekuvani situacii
Cleo jas neprimav aspirin a bev vo ista situacija kako tebe .Sekoi dve nedeli pravev kontroli preku krv.Dokolku mu veruvas na ginekologo opusti se i uzivaj vo bremenosta , inekciite nisto nemozat da mu nastetat na bebeto naprotiv go snabduvaat poveke so kislorod Jas neznam kolku doktori ti ja sledat bremenosta.Na mene ginekologot mi davase terapija i koga se porodiv dojde da mi zeme krv .Da vidi sto ponataka
Samo da ti napomenam deka i posle poragaj ke moras da gi primas inekciite , a posle ednas godisno ke moras da si prais kontroli.
< Поракaта ја уредил arh_diz RR -- 7.2.2012 15:17:34 >
Taka e,imam mutiran gen,i točno deka e mnogu rizično i opasno ako ne gi primam. No, zosto togas me maltretira na sekoj 20 dena do mesec max da pravam ispituvanja na dimeri i hemostaza i plus jas odam i mnogu redovno na eho na sekoj 20 dena otprilika. Znači i bebeto se sledi redovno kako i dimenzii i se sto treba. A zgora na toa sum do den denesen pokriena i so Aspirin 100, taka da pretpostavuvam deka ne e mozno tolku drastično da ripnat dimerite ili trombocitite,a toa da ostane nezabelezano navreme. I kako sto rekov mnogu me čudi faktot sto i so dimeri 1400 i 700 istata terapija i istata doza. Aj baš sea ke vidime koga ke bidat i pod 700 sto ke kaže,pa ke vi pisam.
Moze i te kako da se menuvaat.Zatoa se odi na lekar tolku cesto.Da nema potreba sigurno ne bi odela taka.Vo sekoj slucaj spored mene povekje ti dobivas ako odis pocesto.
Jas d-dimerite gi pravev mnogu rano negde vo 12 nedela (sega sum 16 + 4 dena) ali navodno mi dade upat tolku rano poradi toa sto imav eden spontan pred godina dena.Reziultatite bea ok.E sega ne znam dali ke ima potreba da se napravat uste ednas podocna vo bremenosta. Nego jas druga maka si imam.Uste od pocetok na bremenosta nema napraveno krvna slika i uronokutura (a sum si sklona kon bakterii vo mokraca).Me interesira kolku cesto vi davaat upati za ovie analzi vasite ginekolozi oti na mojov ne mu teknuva ocigledo.Ve molam za sovet.Pozz
Eli07 jas sekoj mesec pravam krvna slika,urino kultura ednas poradi prisustvo na bakterija vo urina koga ja pravev krvnata slika no za sreka na urino kulturata ne pokaza bakterii taka da najbitna e krvna slika da napravis tamu se se otkriva ,jas so konsultacija na dr poradi moja zagrizenost zosto ne mi dava dodatni vitamini da zemam mi naglasi se dodeka krvnata slika e ok odnosno zelezo hemoglobin seker i red drugi parametri nema vestacki potreba da ti dodavam dr vitamini toa e celta sto sekoj mesec jas si pravam krvna slika . Pozdrav i sovet ako dr ne mu teknuva ti pobaraj si upat i napravi si ispituvanje za tvoja sigurnost.
Jas d-dimerite gi pravev mnogu rano negde vo 12 nedela (sega sum 16 + 4 dena) ali navodno mi dade upat tolku rano poradi toa sto imav eden spontan pred godina dena.Reziultatite bea ok.E sega ne znam dali ke ima potreba da se napravat uste ednas podocna vo bremenosta. Nego jas druga maka si imam.Uste od pocetok na bremenosta nema napraveno krvna slika i uronokutura (a sum si sklona kon bakterii vo mokraca).Me interesira kolku cesto vi davaat upati za ovie analzi vasite ginekolozi oti na mojov ne mu teknuva ocigledo.Ve molam za sovet.Pozz
Ели, крвна слика се прави секој месец, а уринокулра по потреба (по препорака на гинекологот). Обавезно побарај си сама упат, или и не ни ти треба сама можеш да си испиташ било каде по приватниве не е скапо.
Zdravo na site...Jas sum nova na ovoj sajt i od denes ke se druzam so vas za da si delime soveti...Jas imam edeno prasanje za site vas koi ima napraveno daunov sindrom i biohemiski ..Mene rezultatite za daun mi pokaza rizik na nosnata koska 1 od 170 rizikot mi e....Doktorot mi rece deka moze i da ne e tocno zosto bebeceto bilo uste malecko jas ova go napraviv vo 12 nedela i sega ke odam pak da dadam krv vo 16 nedela za da se vidi dali ke bide ok ili ne....Dali nekoj od vas znae nesto vo vrska so ova ...Fala vi pozdrav
Zdravo na site...Jas sum nova na ovoj sajt i od denes ke se druzam so vas za da si delime soveti...Jas imam edeno prasanje za site vas koi ima napraveno daunov sindrom i biohemiski ..Mene rezultatite za daun mi pokaza rizik na nosnata koska 1 od 170 rizikot mi e....Doktorot mi rece deka moze i da ne e tocno zosto bebeceto bilo uste malecko jas ova go napraviv vo 12 nedela i sega ke odam pak da dadam krv vo 16 nedela za da se vidi dali ke bide ok ili ne....Dali nekoj od vas znae nesto vo vrska so ova ...Fala vi pozdrav
Dali ti go merele nuhalniot nabor i dali i toa pokazalo povisoki rezultati? Ako ima somnevanje se pravat biohemiski analizzi pa posle toa ako pokaze zgolemen rizik i amniocinteza zemanje plodova voda za so sigurnost da se vidi dali postoi Daunov sindrom ili ne.Ovaa metoda e malku rizicna i zatoa se pravi ako postoi somnevanje ili ako zenata e postara od 35 godini bidejci rizikot e pogolem.
Женски мене едно не ми е јасно, оид кога почнува да се следи крвната слика на трудницата, од која недела??? Јас до сега сум била на два прегледа(само ехо ми имаат правено), а сум 7ма недела.
Kaj sekoj doktor i kaj sekoj pacient e razlicno. Ako sakas da ti napravat pobaraj si, ne e nisto strasno. Vo sekoj slucaj treba na pocetokot na bremenosta, da se znae so kakvi rezultati se zapocnuva, sto ponatamu, ako ti e slaba krvta da ti dade nesto za pojacuvanje, ako ti e dobra, kako osnova za ponatamosno sledenje.
Mene me prati ginekologot vo 14ta nedela na klinika na institut za mikrobiologija za hiv, hepatit, rubeola, varicela... Koga mi pobaraa 1500den za ispituvanjata resiv da pocekam i da vidam na drugo mesto da ne e poeftino. Tebe kade te pratija za testovite?
Jas tie za HIV, Hepatit i dr. gi pravev vo 14 nedela vo institut za javno zdravje (toa mu doagaja levo od Ministerstvo za zdravstvo po edni skali od nadvor e vlezto) i mi naplatija 200 denari (imam zdravtsveno osiguruvanje). Po privatnite laboratorii e 800 denari po test, a pravish vkupno 4 testa shto znachi 3200 e celata suma na privatno. Jas koga bev nemase guzva (bev vo 8 nautro) taka da ne gledam pricina da odis na privatno ako imas zdravstveno osiguruvanje.
Bambino, ironijata e vo toa sto i jas imam zdravstveno osiguruvanje i sini kartoni. Cenite na uslugite na klinika se bezobrazno poskapeni od 1vi Mart 2012. Mikrobioloski testovi sto se pravat okolu 12-14ta nedela i cinele 100 den mi gi naplatija 580den pred edna nedela. A testovite za hiv i sl sto bile 200den sega se 1500den. Zatoa prasuvam dali nekade e poeftina zatoa sto ova e bezobrazno skapo, kaj imam osiguruvanje pa uste da plakjam ceni kako na privatno!
Lele mama sk, sto zboris, stvarno ova? Jas idnata nedela treba da pravam brisevi, 33 nedela sum, dosega 3 pati sum nosela i mi zimale po 200 denari. Lele znaci ne se normalni, ako e taka ne znam od kaj ke najdam pari.
Da, tocno e, cenite se pokaceni, no ne znam dali samo na klinika ili po site javni zdravstveni ustanovi. do sega participacijata bese 10, a sega e 20%, taka mi kazaa na biohemija. Ne znam kolku cinat sega analizite na transfuziologija, ako nekoj pravel ovie denovi neka kaze. Reformive se mnogu jaki, go reformiraat nasiot dzeb.