Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Незнам дали сте имале ваков проблем, но ние тргнавме во градинка и се разболевме. Спушти на плуќа и нормално неможам да ја носам болна во градинка и и викам на докторката дај ми боловање. Замислете докторката ми одговори дека неможела да ми даде боловање бидејки квотата за боловања и била исполнета. И така јас се снаогав зимав одмор од работа и молев некој да ја чува да протераме две недели да оздравиме. Ова демек било нов закон. Иначе нашата докторка е општи лекар ама кај неа редовно иде докторка педијатар од Ремедика и поради тоа идеме таму. Иначе како докторка е супер, не би сакала да ја менувам ама како ке биде тоа кога во градинка ке се разболуваме а неможе боловање. Немам 100 дена одмор од работа. Има ли некој слично искуство. Иначе докторката ми рече дека како општи лекар имала право само 5 дена да ми даде боледување, и за секоја болест ке треба да идам на специјалист за да потпише дека треба да ми се даде боловање. Незнам ова ми е многу чудно. Какво искуство имате вие?
< Поракaта ја уредил Pepelaska RR -- 5.3.2013 10:57:12 >
RE: Боледување кога е болно детето 30.5.2011 15:39:49
anedespo
Ova e spored noviot zakon, no ne znam dali e usvoen. Jas zemav 2 nedeli bolovanje na pocetokot na mesecot. I ova e najgolema glupost sto sum ja slusnala, da ne moze doktor da dade boleduvanje. Jas bi ja smenila vednas.
< Поракaта ја уредил Pepelaska RR -- 5.3.2013 11:07:08 >
RE: Боледување кога е болно детето 31.5.2011 9:55:31
topce
проблемот е што таа е општ лекар и верувам дека ќе ви даде боледување за вас, а не за нега на болно дете. педијатарот е тој кој треба за нега на дете да ви даде боледување. инаку точно е дека имаат квоти и едните и другите, и потоа имаат некој казнени поени или нешто слично ако ја надминат квотата. како општ лекар точно е дека може само 5 дена да ви даде боледување, а потоа мора да ве прати на испитување, крв, микробиологија или на специјалист.моја препорака ви е да си најдете матичен педијатар за да немате таков проблем.
< Поракaта ја уредил Pepelaska RR -- 5.3.2013 11:07:25 >
RE: Боловање кога е болно детето 31.5.2011 9:59:27
skorpijana
da pedijaterot moze da ti dade do 15 dena boleuvanje jas za postariot sin imav zemano koga bese bolen i nikogas mi nema praveno problem a opstiot lekar ne moze da ti dade tolku za dete zatoa se pedijatrite
RE: Боловање кога е болно детето 31.5.2011 11:54:02
topce
кога ви давала боледување што пишува на него, нели има опција да се заокружи, за нега на дете под 3 години, за нега на трето лице ......или ви пишува дека е за ваше боледување?
RE: Боловање кога е болно детето 31.5.2011 14:08:08
anedespo
Boleduvanjeto glasi na moe ime (neli mene ke mi odbivaat od plata ), a dole kaj kategoriite go pisuvaat imeto na deteto i osnovot. Ako e deteto pod 3 godini, ti odbivaat na rabota 100% dnevnici za denovite koi si otsutna, pa posle fondot ti gi vraka parite (posle 2-3 meseca). Jas retko koristam 2 nedeli, obicno sekogas se 3-5 dena. sega pred 3 nedeli iskoristiv 2 nedeli boleduvanje(za nega na dete nad 3 godini)
RE: Боловање кога е болно детето 31.5.2011 14:58:43
topce
вака излегува дека си добивате боледување како од матичен педијатар така да требала да ви даде боледување за дете, а тоа со специјалистот е ако има индикации за нешто што не е нејзин домен. плус ако имала опструкција како тоа да не ви даде боледување, дај боже побргу да помине ама вообичаено за опструкција знаат и комисиски да дадат за да добие на сила малку детенцето.некако многу ги измешаа работиве.
RE: Боловање кога е болно детето 12.12.2011 10:36:17
Luci
РР-ки матичната ми отвори боловање од 23.11 за нега на дете бидејќи син ми(има 10 месеци) е болен, има бронхомнеумонија. Дали знаете како оди исплатата и кој исплаќа воопшто, дали фондот или фирмата и колкав е износот?
RE: Боловање кога е болно детето 12.12.2011 10:54:17
Felly RR
Луци, не сум сигурна, ама мислам дека ако боледувањето е до 15 дена, тоа го исплаќа фирмата и е 80% од платата.
ИЗВОРНА ПОРАКА: anedespo
Boleduvanjeto glasi na moe ime (neli mene ke mi odbivaat od plata ), a dole kaj kategoriite go pisuvaat imeto na deteto i osnovot. Ako e deteto pod 3 godini, ti odbivaat na rabota 100% dnevnici za denovite koi si otsutna, pa posle fondot ti gi vraka parite (posle 2-3 meseca). Jas retko koristam 2 nedeli, obicno sekogas se 3-5 dena. sega pred 3 nedeli iskoristiv 2 nedeli boleduvanje(za nega na dete nad 3 godini)
Луци еве анедеспо што пишала погоре, најверојатно е различно за боловање за дете.
< Поракaта ја уредил Felly RR -- 12.12.2011 10:58:41 >
RE: Боловање кога е болно детето 19.12.2011 22:37:08
Luci
ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite RR
За нега на дете исплаќа фондот, па дури да е тоа и 1 ден, така барем јас знам, но сумата е помалку отколку кога си на породилно
Snowhite сигурна си дека фондот исплаќа за нега на дете? Мене матичната ми рече дека фондот исплаќа 80% од плата ама сметководителката вика дека исплаќа фирмата Звонев во фондот да прашам за сигурно и им пишав е-маил ама не добив одговор
RE: Боловање кога е болно детето 20.12.2011 9:34:13
topce
за дете до 3 годишна возраст боледувањето паѓа на товар на ФЗО, првите 15 дена, потоа се оди на комисија за продолжување и тие денови пак се на товар на ФЗО. за деца над 3 годишна возраст боледувањето е исто како и за себе да сте си земале боледување.
RE: Боловање кога е болно детето 20.12.2011 10:56:40
dostickage
definitivno boleduvanje za nega na dete e na tovar na FZO makar i eden den.Ako e povekje od 15 dena togas se odi na komisija ako ne,ne se odi. treba nadomestot da bide 100%.Jas bev na boleduvanje za sin mi 15 dena i seuste cekam na isplata , rekoa od tamu do Nova Godina.Duri ne legnat na transakciska ne veruvam deka se 100 %
RE: Боловање кога е болно детето 20.12.2011 11:06:09
JovanaJ
ИЗВОРНА ПОРАКА: topce
за дете до 3 годишна возраст боледувањето паѓа на товар на ФЗО, првите 15 дена, потоа се оди на комисија за продолжување и тие денови пак се на товар на ФЗО. за деца над 3 годишна возраст боледувањето е исто како и за себе да сте си земале боледување.
I jas znam vaka. A i od licno iskustvo koga deteto imase 4 godini jas bev na boleduvanje nekolku dena i isto bese kako boleduvanje za sebe da sum zemala ne bese na tovar na FZO...zatoa ima i opcija vo listata dali se raboti za dete do ili nad 3 godini.....
RE: Боловање кога е болно детето 20.12.2011 11:34:26
vezilka RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: luci
ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite RR
За нега на дете исплаќа фондот, па дури да е тоа и 1 ден, така барем јас знам, но сумата е помалку отколку кога си на породилно
Snowhite сигурна си дека фондот исплаќа за нега на дете? Мене матичната ми рече дека фондот исплаќа 80% од плата ама сметководителката вика дека исплаќа фирмата Звонев во фондот да прашам за сигурно и им пишав е-маил ама не добив одговор
Сигурно е дека Фондот исплаќа за боледување за нега на дете до тригодишна возраст и тоа според Законот за здравствено осигурување член 18. Е сега за сумата не успеав да проверам и тоа, ама мислам дека е пониска од платата, односно 80% како и за секо друго боледување.
RE: Боловање кога е болно детето 2.3.2012 10:30:58
Pregnant
За нега на дете над 3 години се исплаќа како боледувањето да е за тебе, значи за 2-7 дена ќе ти исплати фирмата 70% од дневниците. Доколку е детето под 3 години, тие дневници ги исплаќа фондот 100%, јас баш сега имам поднесено за 2 дена, па кога ќе ги добијам којзнае.
RE: Боловање кога е болно детето 4.4.2012 12:12:55
Mimushka
Моето беб 11 месеци се разболе од пневмонија.Без проблемматичниот ми отвори боледување, но имам проблем на работа. ДАли може моето боледување да се префрли на мајка ми?
RE: Боловање кога е болно детето 4.4.2012 13:25:03
Andriance
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mimushka
Моето беб 11 месеци се разболе од пневмонија.Без проблемматичниот ми отвори боледување, но имам проблем на работа. ДАли може моето боледување да се префрли на мајка ми?
apsolutno deka ne moze..toa e boleduvanje za tvoe bebe do 3 godini i istoto go nadomestuva FZO
Се пронајдов во темава и морам и јас да споделам искуство- неубаво. Пред месец дена бебушко се разболе класика тече носето кашла без t. Матичната ни да чуе да ми даде боледување еве ви амоксиклаф го пие на 12 часа може во градинка. Ни молби ни убедување ќе ја казнеле. Имав уште три дена одмор со викенд и продолжи во градинка. Иако знам дека сирупот не лечи сам но нема баби а жена неможам да плаќам. Точно по една недела завршивме во Козле со пневмонија, среќа не му е изолирана ниедна бактерија. Кога побарав за комисиско боледување негодуваше повторно но докторите коисе таму без проблем ми дадоа уште 15 дена. Значи место да си одседевме со бебушко дома 10 дена дури пиеше сируп сега сум дома цел месец, се се истури врз моето сонце и болки и страв, за потрошени средства да не зборувам ...Никаде во законот не најдов дека болно дете треба да чува баба или неккој друг. А најголемиот бисер е тоа што и кога го однесов комисиското бол.не ми го даде додека не сум направела уште контроли во Козле а со тоа место во мај да го земам боледувањето ке го земам најрано во јуни. И уш те нешто не ми дава нов упат за контрола да сум одела со стариот извештај а таму сестрите партал ме сторија ... Незнам што да правам дали да ја сменам зар другата ќе биде поарна или .. Што се случи со луѓево им носиш бебе од 15 месеци а тие место да се погрижатв за него те малтретираат со такви глупости???