|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  8 9 [10] 11 12   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Абортус - да или не?
11.4.2012 15:31:00   
Beatris
Вистински пример, девојче од 18 години во врска со 30 годишен дечко (кој си имал зацртано во главата дека треба да се жени и да има фамилија), а девојчево нормално нема такви намери. Се работи за ќерка на двајца едуцирани родители, со изградена сексуална свест, родителите знаат за врската, и дека имаат сексуални односи. Сексот секогаш без исклучок е со кондом, а девојчето не смее да пие таблети поради x здравствени причини.

Ситуацијата што се дешава е што гореспоменатиов ерген за женење намерно го дупнува секој кондом со цел девојчето да забремени и нели као по автоматизам ќе се земат и ќе си живеат среќно и весело... И нормално таа забременува... И сега? Што? Што би советувале?

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 226
11.4.2012 15:34:01   
Ikana
Јас би му ја дупнала глаата на тој ергенот за женење, и би му напраила таква една свеченост оригинал свадба на лицето...каша попара, цел живот да памти какво весеље му имам удрено. А она...ееее она ќе биде убиец цел живот според пуританциве наши, ни крива ни дужна.

(Одговор на членот Beatris)
Непосредна врска до пораките: 227
11.4.2012 15:35:55   
Cipi Ripi
Jas veke se izjasniv za temava, DA za abortusot, Da ako se raboti i za medicinski slucai i za privatna i licna odluka. Sakav samo da kazam vo vrska so kampanjata na vladata, vo red e da motivira zivot i da laze narod deka ako majka mu na Betoven(bolna od sifilis) go abortirala Betoven, denes ke ja nemavme odata na radosta, i toa kako vcera potrosile decko i devojka 1000 denari vo kafana, pa taka ke imaat i za peleni. Realno gledano ova im e edinstveniot nacin da gi namalat abortusite, posto niedna vlada nema da se drzne da zabrani abortus posto i toa cudo kosta na ovoj svet, i ona ima zarabotka i od toa, a ako navistina zabrani, mislam deka zena sto saka da abortira nema nikoj da ja spreci vo toa, taa ke otide vo Srbija, Bugarija pa ako treba i na Kosovo ke otide i ke rizikuva uz seto toa i bubreg da i izvadat.

Непосредна врска до пораките: 228
11.4.2012 15:38:29   
Ikana
Те молам ако си стар член однесувај се како што налагаат правилата и не вреѓај. Те жалам бидејќи и јас се породив предвремено и знам како е да мислиш дека ти си крив за нешто што е изван твоја контрола. Искрено го мислев тоа, бидејќи не си ти крива, и не мора да се убиваш себеси со таа мисла. Ако си против абортус тогаш сигурно веруваш во Господ и сигурно знаеш дека некои работи се Божја волја.

ИЗВОРНА ПОРАКА: srnicka

Nemoras da me zalis ti mene, zali si se sebe za toa kako razmisluvas i

(Одговор на членот srnicka)
Непосредна врска до пораките: 229
11.4.2012 15:40:49   
Beatris
Иначе девојчево е III година средно (касни една година поради здравствени причини), ова се дешава сега моментално кај познаници на моите. Луѓето не знаат кој пат да го фатат, избезумени се.

И сега ако абортира ќе ја наречеме убиец... Вери најс! А дечкото после пола година никој нема ни да го памти, ама битно она ќе биде ем етикетирана, ем кој знае како тоа психички ќе го поднесе.

Или да не треба случајно да се омажи со волот кој 2 години е као искрен, и заљубен во неа???

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

Непосредна врска до пораките: 230
11.4.2012 15:41:08   
topce
не е жената сама одговорна за состојбата во која се наоѓа.
абортусот треба да биде одлука на мажот и на жената заедно, освен во случај кога некој се оградува од тоа тогаш може жената и сама да одлучи што и како ќе прави.инаку и двајцата како што знаеле за секс така треба да знаат и што потоа со последиците од истиот. и треба жената да се едуцира и нананана, а каде е тука едукацијата на мажот и неговото домашно воспитување да ја почитува жената и да се грижи за неа.Можеби сега тоа е жена му ама утре може да биде ќерка му или некогаш тоа била мајка му. Малку работите се измешани жената се треба сама да прави, во поглед на грижа и одлука, а мажот излегува ќефови само д си тера. Го прават двајца и двајца се одговорни за тоа што следи потоа. Не сакаш бебе тогаш има начини за тоа, контрацепција, сакаш бебе тогаш знаеш што треба да правиш.
Јас лично никогаш не би дозволила ниту мое дете да абортира, без разлика дали имам син или ќерќа, и едниот и другиот ќе си се носат со последиците.За мене абортусот не е убиство ниту пак жената и мажот што донеле таква одлука се убици ама еве искрено си кажувам дека би пробала да ги убедувам, доколку можам, да разгледаат опции кои се различни од нивната одлука за абортус.Има случаи, не дај боже на никого, кога абортусот треба или мора да се направи и од тие причини треба и да постои.

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 231
11.4.2012 15:43:48   
Goddess*
taka e Cipi Ripi,samo sto ne mislam ke patuvaat tolku daleku za da izvrsat abortus ..zosto??koga mozat i kaj nas kaj istite ni nashi doktori samo na crno em ekstra paricinja em oslobodeni od sekakva odgovornost..abe super biznis e ova..

(Одговор на членот Cipi Ripi)
Непосредна врска до пораките: 232
11.4.2012 15:44:37   
srnicka
Iskreno i jas, ne ti go svativ taka muabetot , a mislam deka so nisto ne te navrediv. Za prikaznata za mazot od 30 godini mislam deka e normalno so saka da se zeni, a devojceto od 18 ako nesaka neka ne bide so nego neka si najde vrsnik. Nemoze od da ceka ona da napolni 30 a on ke e 42 i togas da pravi deca. Momentot so go dupnal kondomot ne e dobar, ama ne mislam deka od prva toa go napravil , sigurno sleduval posle x muabet.

kolku e ubav zivotot mmmmmmmmmmm

Непосредна врска до пораките: 233
11.4.2012 15:50:43   
Goddess*

ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR

Или да не треба случајно да се омажи со волот кој 2 години е као искрен, и заљубен во неа???

i pod ovoj uslov da se omazi..kade ke i bide doverbata so takov covekuser posted image ..

Непосредна врска до пораките: 234
11.4.2012 15:52:31   
Beatris
Немало муабет воопшто за мажење/женење. Познавајќи ја неа и нејзината фамилија, си сватил дека нема шанси да прифати мажење на 18 години. Добро ја познавам и неа и нејзините, неговиот муабет секогаш бил јас ја сакам, сакам да ја земам за жена ама спремен сум да чекам!

Е сега колку време го правел тоа со кондомите е скроз небитно... Битно резултатот е тој, а луѓето не знаат кое е најдоброто решение. Времето поминува, и со секој ден стресот е се поголем. Дечкото сега ја уценува дека ако случајно абортира не знам што и како ќе направел...

(Одговор на членот srnicka)
Непосредна врска до пораките: 235
11.4.2012 16:00:32   
Goddess*

Немало муабет воопшто за мажење/женење. Познавајќи ја неа и нејзината фамилија, си сватил дека нема шанси да прифати мажење на 18 години. Дечкото сега ја уценува дека ако случајно абортира не знам што и како ќе направел...

pa nemoze nishto so sila da ja tera..toj ja ostavil trudna po negova volja ne "zaednicka"...

Непосредна врска до пораките: 236
11.4.2012 16:00:41   
Viktori

ИЗВОРНА ПОРАКА: Cipi Ripi

Jas veke se izjasniv za temava, DA za abortusot, Da ako se raboti i za medicinski slucai i za privatna i licna odluka. Sakav samo da kazam vo vrska so kampanjata na vladata, vo red e da motivira zivot i da laze narod deka ako majka mu na Betoven(bolna od sifilis) go abortirala Betoven, denes ke ja nemavme odata na radosta, i toa kako vcera potrosile decko i devojka 1000 denari vo kafana, pa taka ke imaat i za peleni. Realno gledano ova im e edinstveniot nacin da gi namalat abortusite, posto niedna vlada nema da se drzne da zabrani abortus posto i toa cudo kosta na ovoj svet, i ona ima zarabotka i od toa, a ako navistina zabrani, mislam deka zena sto saka da abortira nema nikoj da ja spreci vo toa, taa ke otide vo Srbija, Bugarija pa ako treba i na Kosovo ke otide i ke rizikuva uz seto toa i bubreg da i izvadat.

Иако сум против абортусот како поим, ако владата која и да е го забрани, прва ќе фрлам со камења по неа и ќе гракам со Везилка!
Владата треба да ги заштити младите не со филм со Бетовен, туку со ефтини контрацептиви, а не едно пакетче кондоми 100 денари, бесплатни анти беби, поефтини спирали итн.

Исто и родителите, имаат синови 18 годишни пр, а не им текнува уз кутијата цигари и кондоми да купат. Табу до табу.

Ме нервира што абортусот ич не е табу.

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

(Одговор на членот Cipi Ripi)
Непосредна врска до пораките: 237
11.4.2012 16:07:42   
Beatris
Абе и абортусот е табу како не е, истите тие родители ако дојде до абортус никогаш тоа нити ќе го признаат, ниту пак ќе дискутираат со некого за тоа, и ќе се прават дека немаат поим што е и како се прави. Тоа како тинејџерине - тетке дај ми кондоми за брат ми се. Всадено им е некаде во главата дека мора да се правдаат. Или да го пратат најхрабриот во друштво да купи. Мислам дека 80% родители не ни дискутираат со децата на таа тема. И кога ќе почнат со односи, се голи и боси, врска немаат, нешто слушнале недослушнале, па ќе се измиваат со кока кола, па не знам што друго... Страшно и језиво!

Ние вака што си збориме без табуа сме посебна прикаска user posted image

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 238
11.4.2012 16:14:18   
mamicki

Немало муабет воопшто за мажење/женење. Познавајќи ја неа и нејзината фамилија, си сватил дека нема шанси да прифати мажење на 18 години. Добро ја познавам и неа и нејзините, неговиот муабет секогаш бил јас ја сакам, сакам да ја земам за жена ама спремен сум да чекам!

Е сега колку време го правел тоа со кондомите е скроз небитно... Битно резултатот е тој, а луѓето не знаат кое е најдоброто решение. Времето поминува, и со секој ден стресот е се поголем. Дечкото сега ја уценува дека ако случајно абортира не знам што и како ќе направел...

Беатрис бе, па нели им беше чудно и неприфатливо на родителите нивната малолетна ќерка да се забавува со возрасен МАЖ?! Разликата во годините е релативна работа, но не на таа возраст!
Инаку, не сум за забрана на абортусот, но сум остро против негово вулгарно промовирање. Значи, абортус- не, да за права, но и за обврски. Ред е да прифатиме дека секое право значи и обврска.

Непосредна врска до пораките: 239
11.4.2012 16:19:55   
Beatris
Што да кажам и јас незнам, луѓето пробуваа на секави начини некако да успеат да се разделат, отиде девојчево 3 месеци во странство божем да се изолира, овој по неа таму отиде, на крај седнаа, муабет демек со него едно друго, дечково као на место, исто образован, од фамилија интелектуалци, се почна да се одвива нормално, се помирија некако. Мајкава го седна девојчево, буквално од А до Ш за односи, контрацепција, се, редовни прегледи на гинелолог, отворен муабет, ама на никој ни на крај памет не му паѓало дека вакво нешто може да се деси... И јас се уште не можам да поверувам во тоа што го слушнав пред малку...

(Одговор на членот mamicki)
Непосредна врска до пораките: 240
11.4.2012 16:20:41   
mamicki

Мислам дека 80% родители не ни дискутираат со децата на таа тема. И кога ќе почнат со односи, се голи и боси, врска немаат, нешто слушнале недослушнале, па ќе се измиваат со кока кола, па не знам што друго... Страшно и језиво!

Ние вака што си збориме без табуа сме посебна прикаска user posted image

Морам да проговорам и за начинот на кој најголем број од младите, сексуално активни тинејџери го употребуваат кондомот. Најпрво имаат незаштитен однос, а потоа, пред крај демек, го навлекуваат!!!user posted image user posted image user posted image
Ова го кажувам врз основа на нивни искази. Инаку, имам тинејџер дома и многу отворено му имаме кажано се, исто така и го имаме замолено ако дојде во ситуација да му е непријатно да си купи кондоми, нека побара од нас, ние и без тоа секојпат чуваме дома по некој, куќа е, ќе се најде user posted image

Непосредна врска до пораките: 241
11.4.2012 16:20:48   
Viktori
Абе и абортусот е табу како не е, истите тие родители ако дојде до абортус никогаш тоа нити ќе го признаат, ниту пак ќе дискутираат со некого за тоа, и ќе се прават дека немаат поим што е и како се прави. 

тоа е глумење табу. Нема да помислат два пати. Пре на абортус ќе ја однесат, отколку да чуваат внуче без зет.
И све то фино лепо да не знае комшијата.

Непосредна врска до пораките: 242
11.4.2012 16:22:55   
Ikana
Се што сакав впрочем да кажам, е дека не треба да се рипа ко прле пред амгаре во врска со абортус, не знаеш утре што ќе те стрефи сите сме мајки. За младожењава, тој нема да постои истиот ден, а камоли да се заканува. Лично ќе го унаказам, ко што он го унаказил девојчето. А за тоа дали ќе абортира или не, тоа ќе го одлучат властите откако ќе пријавам во полиција, бидејќи ова е равно на силување малтене.

Непосредна врска до пораките: 243
11.4.2012 16:23:12   
Beatris
Така гледано, точно, глума не глума попрво тоа ќе го направат, пошто за тоа првото више поминал возот...

Непосредна врска до пораките: 244
11.4.2012 16:26:30   
niki

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicki

Како им е уназадена положбата? Така како што сум објаснила погоре. Точно, и треба едукација на Билјана, така се вика таа жена, и на нејзиниот маж исто, а не група квази- активистки која ќе ги тупка по рамо и ќе им вели дека тоа е нивно право, неприкосновено- и толку! Всушност, тоа и работев кај неа, се обидував суптилно и дозирано да ја едуцирам. Не може да седнеме и да чекаме да им се раздени само од себе, како на Балтазар, на оние членови на општеството кои што од некои причини доцнат, чии семејства, како што велиш ти „не одработиле“. Многу тешко се менуваат усвоените модели на однесување, особено во закоравени средини. Еден од начините е секако јавното мислење, она што се промовира како вредност.
И што сте се фатиле за тоа забранет/дозволен абортус, кога воопшто ниту не зборувам на таа тема? Зборувам за начинот на којшто треба да се гледа на абортусот. Неподнослива е леснотијата со која се посега по истиот!

Na taa zena polozbata i e unazadena od sam start bez razlika na toa sto ke i kazat kvazi aktivistite a i najdobronamernite aktivisti
i taa sekojpat ke go bira najlosiot nacin duri ne nauci za nekoj podobar, a dali ke nauci prasanje e

i zosto takvite primeri se poistovetuvaat so site drugi situacii i se se stava zaedno pod sebicnost,
i poradi takvite tazni primeri se odzema pravoto nekomu nekogas i da zgresi i stalno se mavta so parolata ako zgresis treba da si gi snosis posledicite
pa zar nekoj voopsto moze da izbega od posledicite, makar i odbral abortus
zosto voopsto abortusot go gledate kako resenie

ne mi e jasno sto da pravi zenata koja ima spirala, pie pilulii ili koristi kondom, nesaka da zatrudni i sepak zatrudnela zosto taa ne bi imala pravo na abortus bidejki ne e siluvana, ne e vo zivotna opasnost, mora li taa, iako ima veke onolku deca kolku planirala, kolku fizicki psihicki, finansiski moze da izdrzi da rodi uste edno nesakano, po principot koj ti e kriv sto ne si pazela poveke

maloletnata devojka koja instinktivno se vpustila vo seksualni odnosi a pritoa ne se informirala dovolno, roditelite ne obrnale vnimanie, deckoto iskusen, neiskusen ili prosto mu e gajle i taa li mora po sekoja cena da rodi zosto i taa ne e vo zivotna opasnost, ne e siluvana, po principot ne si mislela sega trgaj si go

ovoj post ne se odnesuva samo na tebe i tvojot post;-)

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

Непосредна врска до пораките: 245
11.4.2012 16:29:15   
Viktori

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Се што сакав впрочем да кажам, е дека не треба да се рипа ко прле пред амгаре во врска со абортус, не знаеш утре што ќе те стрефи сите сме мајки. За младожењава, тој нема да постои истиот ден, а камоли да се заканува. Лично ќе го унаказам, ко што он го унаказил девојчето. А за тоа дали ќе абортира или не, тоа ќе го одлучат властите откако ќе пријавам во полиција, бидејќи ова е равно на силување малтене.

Икана не е трчање ко прле пред магаре за став. Секој има право на мислење. Не збориме за поединци конкретно. Еве јас зборев за ситуацијата во МК со абортусите.

Прлиња пред магариња се сите оние момички и дечковци што не им се чека да отидат до трафика.

Што и да не стрефи, ќе си одлучуваме тогаш, а јас сигурно нема да се плашам сега да кажам што имам, затоа што некоја си таму на форум ќе ме анатемиса.

Непосредна врска до пораките: 246
11.4.2012 16:48:12   
Ikana
Виктори врти сучи ти пак ме карашuser posted image
Се шалам, еве и јас си кажувам отворено на форум што мислам без страв било каков. Трча ко прле пред магаре мислев одма на абортус право, затоа и подоле во постот спомнав за тоа ќе одлучат властите откако ќе го пријавам во полиција, а случајот сигурно ќе држи пред судија и порота. До таму би била спремна да одам, па и подалеку. За унаказување. грешка, нема потреба, тој сам себе се зафркнал. Греота само за момичките.
Стварно никаде не реков дека тоа треба да се прави така лефтерно затоа и на почеток наведов такви екстремни случаи. Јбг, имам дете и знам колку е најубаво да си мајка. Ама сум станала мајка по свој избор, со слободна волја и свесна за се што ме чека. греота да го натураме тоа прекрасно чувство на некој кој бил силуван или со голема дисторзија ќе го доживува тоа.

< Поракaта ја уредил Ikana -- 11.4.2012 16:51:16 >

Непосредна врска до пораките: 247
11.4.2012 16:51:01   
mamicki

ИЗВОРНА ПОРАКА: niki

i zosto takvite primeri se poistovetuvaat so site drugi situacii i se se stava zaedno pod sebicnost,
i poradi takvite tazni primeri se odzema pravoto nekomu nekogas i da zgresi i stalno se mavta so parolata ako zgresis treba da si gi snosis posledicite
pa zar nekoj voopsto moze da izbega od posledicite, makar i odbral abortus
zosto voopsto abortusot go gledate kako resenie

За жал, ваквите „тажни примери“ не се исклучок, туку правило. Всушност, таквите „тажни примери“ го формираат најголемиот број од извршени абортуси. Правото на некој да згреши? Па токму за тоа и зборувам- правата носат и обврски. Зошто нечија грешка треба да се плати со човечки живот, а не со нарушување на неговиот личен комодитет?
И абортусот ДЕФИНИТИВНО НЕ Е РЕШЕНИЕ, зар реков било што друго? Тоа треба да биде јасно врежано во сечија свест, и од тој аспект сум против истиот, но тоа не значи дека би го забранила!, само не смее да биде толку неподносливо достапен, па да има жени кои прават многукратни киретажи!

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 248
11.4.2012 16:51:45   
niki

ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR

Прлиња пред магариња се сите оние момички и дечковци што не им се чека да отидат до трафика.

Prlinja pred magarinja se site onie koga deteto ke prasa kako se pravat bebinja a tie odgovaraat strkot gi nosi
i namesto da im objasnat im vikaat koga ke porasnes ke svatis
pa namesto da gi odnesat na ginekolog/urolog/seksolog decata prvo dobivaat mobilen telefon djeparac i izleguvanje vo grad
a decata ko deca koga ke gi cesne ke si se pocesaat a za odenjeto vo trafika nema ni da im tekne od djeparacot za pijacka da odvojat za nesto drugo posustinsko bidejiki nikoj nisto ne im ni kazal, nikoj ni ne ocekuva odgovornost od niv na taa tema bidejki e tabu sramota, najlesno da se gurne pod tepih i taka dur ne dojde jajceto
i togas magicno resenie, i pak nikoj svesen deka toa ne e resenie samo posledica na se prethodno napraveno i nenapraveno

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

Непосредна врска до пораките: 249
11.4.2012 17:01:34   
Viktori
ИЗВОРНА ПОРАКА: niki

ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR

Prlinja pred magarinja se site onie koga deteto ke prasa kako se pravat bebinja a tie odgovaraat strkot gi nosi
i namesto da im objasnat im vikaat koga ke porasnes ke svatis
pa namesto da gi odnesat na ginekolog/urolog/seksolog decata prvo dobivaat mobilen telefon djeparac i izleguvanje vo grad
a decata ko deca koga ke gi cesne ke si se pocesaat a za odenjeto vo trafika nema ni da im tekne od djeparacot za pijacka da odvojat za nesto drugo posustinsko bidejiki nikoj nisto ne im ni kazal, nikoj ni ne ocekuva odgovornost od niv na taa tema bidejki e tabu sramota, najlesno da se gurne pod tepih i taka dur ne dojde jajceto
i togas magicno resenie, i pak nikoj svesen deka toa ne e resenie samo posledica na se prethodno napraveno i nenapraveno

Ники има погоре пишано.
Можат со цигарите и кондоми да им купат. Ама пусто срамота е.
Ама па и штом стигнале до секс, стасани се и за лична одговорност.
+ не мислам дека младите се од трло излезени и поим немааш што е што, туку не се научени на одговорност од мали.

< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 11.4.2012 17:15:02 >

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 250
Страница:   <<   < Претходна страница  8 9 [10] 11 12   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  8 9 [10] 11 12   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?