AnnaMolly RR
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Џесика РР ИЗВОРНА ПОРАКА: Bjanka Mamicki, dali nekoj ima problem so deteto odenje na vnatre so stapalcata , odnosno nepravilno odenje.. i kakvi preporaki ste dobile?? Ние сме во тек на изработка на ортопедски чевли, за 1 недела треба да ги земеме. Бевме на ортопед за редовна контрола и ни рече дека ем гази навнатре како X му се нозете, ем со прстињата навнатре гази и отидовме во Илинден, му земаа мерка и сегачекаме па ќе видиме како ќе ги прифати. Инаку син ми има 3 години, а колку што знам после втората година препорачуваат ортопедски чевли ако е потребно. ИЗВОРНА ПОРАКА: JovanaJ ИЗВОРНА ПОРАКА: Bjanka Mamicki, dali nekoj ima problem so deteto odenje na vnatre so stapalcata , odnosno nepravilno odenje.. i kakvi preporaki ste dobile?? Bjanka, nie go imame istiot problem. Vo Majcin Dom po pregledot ni rekoa ortopedski cevli i za navecer sini. Imam za ova pisuvano pogore na temava, ama ajde ke povtoram. Koga go slusnav toa sto mi go rekoa ne mi se dopadna , posebno za sinite, pa go odnesov kaj Vidoevski. Koga go pregleda rece deka ne bi trebalo ova da prerasne vo pogolem problem. So samoto rastenje i dvizenje na deteto ke se zajaknat muskulite na nozete i ke se normalizra odot. Ni dade preporaki kako pravilno da sedi i kakvi obuvki da birame (isklucivo meki sto se vitkaat kaj prstite). I najvazno, sto posebno ni go naglasi bese NIKAKO ortpedski cevli, tie bile tvrdi, kruti, i ke se nanese pogolema steta na stapaloto. Sin mi togas imase 2.5 godini. Sega ima 5.5 i ima golemo podobruvanje, sega veke ne go gledam ni kako problem ova. Doktorot bil 100% vo pravo. Samo vnimavame site obuvki na sin mi da bidat meki i da se vitkaat na prstite, i da NEMAAT pernice kako za ramni stapala. Odese bos doma, mislam po corapi...ne vo toplinki. Posebno isto ni nglasi da ne kupuvame obuvki na Ciciban, bile strasno losi za nozete na decinjata. I navistina ne se vitkaat bas kaj prstite. kako i da e, da ne odam off topic, naredna kontrola ni e na 7 godini, so toa sto ako ne so podobri situacijata sigurno ke se prezema nesto..ama veruvam i se nadevam deka ke bide podobro. Moj sovet e da ne brzas ako vi recat za ortopedski konduri, konsultiraj se i so drugi lekari. Pozdrav! ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR ИЗВОРНА ПОРАКА: Џесика РР ИЗВОРНА ПОРАКА: Bjanka Mamicki, dali nekoj ima problem so deteto odenje na vnatre so stapalcata , odnosno nepravilno odenje.. i kakvi preporaki ste dobile?? Ние сме во тек на изработка на ортопедски чевли, за 1 недела треба да ги земеме. Бевме на ортопед за редовна контрола и ни рече дека ем гази навнатре како X му се нозете, ем со прстињата навнатре гази и отидовме во Илинден, му земаа мерка и сегачекаме па ќе видиме како ќе ги прифати. Инаку син ми има 3 години, а колку што знам после втората година препорачуваат ортопедски чевли ако е потребно. Џес никако ортопедски кондурчиња. И Видоевски и по други статии што сум читала од странски доктори секаде го пишува истото, до 7 години ногата/стапалото е во развој и не се препорачуваат никакви корективни помагала. Може да се направи повеќе штета со со кондурчињата или специјални влошки одколку да има некоја корист. Мој совет, однеси го кај него или докторката нека го видат, ќе ви кажат вежбички со кои што може да се корегира. Едно знам дека 100 посто ќе ти речат да биде бос (по чорапи или калчунки) колку што може повеќе. ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR Ќе го цитирам д-р Видоевски (преземено од нет): НАЈДОБРА ЧЕВЛА ЗА ДЕТЕ ДО 7 ГОДИНИ Е НИКАКВА. ОРТОПЕДСКИТЕ ЧЕВЛИ И ОРТОПЕДСКИТЕ ВЛОШКИ САМО ПРАВАТ ПРОБЛЕМИ ВО РАЗВОЈОТ НА СТАПАЛАТА. БИДЕЈЌИ МОРА ДА СТАВАМЕ ЧЕВЛИ ЗА ОДЕЊЕ НАДВОР И ТОА КОГА Е ЗИМНО ВРЕМЕ И НА ОПАСНИ МЕСТА ЗА ЗАШТИТА ОД НАДВОРЕШНИТЕ ВЛИЈАНИЈА, ТОГАШ ТИЕ ЧЕВЛИ ИЛИ ПАТИКИ ИЛИ САНДАЛИ ИЛИ ЧИЗМИ ТРЕБА ДА БИДАТ СКОРО КАКО ДА СМЕ БОСИ. ЗНАЧИ - МЕКИ ЛЕСНИ ЕЛАСТИЧНИ И БЕЗ ПЕРНИЧИЊА ИЛИ ВЛОШКИ. НОРМАЛНО E АКО НАВНАТРЕ СИ ГАЗИ ДЕТЕТО. ТАКА СЕ РАЗВИВА ПРАВИЛНО ПОДКОЛЕНИЦАТА. СО ВЛОШКИ И СО ОРТОПЕДСКИ ЧЕВЛИ ЌЕ ОСТАНЕ СО РАМНИ СТАПАЛА И СО КРИВИ НОЗЕ. Одење навнатре или т.н. "toeing in" e нормално за деца до околу 3 години. Меѓутоа има одредени навики за спиење и седење што може да го остават тоа одење трајно, а исто така и носење на крути обувки. Значи со ортопедските чевли ќе оди уште повеќе навнатре. Се извинувам за големиве букви, така го преземав, немам време сега да го уредувам ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR Ќе го цитирам д-р Видоевски (преземено од нет): НАЈДОБРА ЧЕВЛА ЗА ДЕТЕ ДО 7 ГОДИНИ Е НИКАКВА. ОРТОПЕДСКИТЕ ЧЕВЛИ И ОРТОПЕДСКИТЕ ВЛОШКИ САМО ПРАВАТ ПРОБЛЕМИ ВО РАЗВОЈОТ НА СТАПАЛАТА. БИДЕЈЌИ МОРА ДА СТАВАМЕ ЧЕВЛИ ЗА ОДЕЊЕ НАДВОР И ТОА КОГА Е ЗИМНО ВРЕМЕ И НА ОПАСНИ МЕСТА ЗА ЗАШТИТА ОД НАДВОРЕШНИТЕ ВЛИЈАНИЈА, ТОГАШ ТИЕ ЧЕВЛИ ИЛИ ПАТИКИ ИЛИ САНДАЛИ ИЛИ ЧИЗМИ ТРЕБА ДА БИДАТ СКОРО КАКО ДА СМЕ БОСИ. ЗНАЧИ - МЕКИ ЛЕСНИ ЕЛАСТИЧНИ И БЕЗ ПЕРНИЧИЊА ИЛИ ВЛОШКИ. НОРМАЛНО E АКО НАВНАТРЕ СИ ГАЗИ ДЕТЕТО. ТАКА СЕ РАЗВИВА ПРАВИЛНО ПОДКОЛЕНИЦАТА. СО ВЛОШКИ И СО ОРТОПЕДСКИ ЧЕВЛИ ЌЕ ОСТАНЕ СО РАМНИ СТАПАЛА И СО КРИВИ НОЗЕ. Одење навнатре или т.н. "toeing in" e нормално за деца до околу 3 години. Меѓутоа има одредени навики за спиење и седење што може да го остават тоа одење трајно, а исто така и носење на крути обувки. Значи со ортопедските чевли ќе оди уште повеќе навнатре. Се извинувам за големиве букви, така го преземав, немам време сега да го уредувам POTPIS !!! mene istoto mi go kaza sega koga bevme...Dzesika...nemoj te molam ortopetski...samo izguglaj kje vidis deka imaat kontra efekt...pobaraj si uste edno mislenje i voopsto ne se grizi za odenjeto navnatre... ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso Jas celo vreme go ostavam maliov bos, a site mi velat cevlicki da mu oblecam, pobrzo ke zaodel?! Dzabe im velam deka najubavo e za covek da gazi bos, kamoli za dete, cie stapalo e vo razvoj. Istovo mi go kazaa i vo Filip II, i jas se trudam da ne go opteretuvam deteto so cevli. Za nadvor sekako nosime, ama doma e samo po corapcinja. ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR Како не ќе заоди подобро со чевли Ања прооде, па кога ќе и облечам кондурчиња (и земав Цицибан меки) врска нема од одење. Само по чорапки и меки патичиња. Треба да стекнат прво стабилност на сопственото ноџе, па после да можат да се привикнуваат и на кондурчиња за надвор ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso Za po doma imame i nie meki paticinja, ama gi nosi samo koga e poladno, oti e s'kletcija. A cevlicinjata samo za nadvor. I da mu gi oblecam, ke gi soblece, si znae ubavo kako treba A koga ke proodi, togas, ni toa ne treba da se forsira. ИЗВОРНА ПОРАКА: Џесика РР Ај во пп нека пише некоја број од Видоески, да си закажам. Ми пуштивте вода сега со ортопедскиве чевли, и стварно пи*дам кога има екстремно различни мислења меѓу докториве.. и сега кого да слушам??? Во Букурешт ми препишаа со дијагноза, Видоески ако ми рече нема потреба, шо да праам??? Уфффф ќе пукнам!!! ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance ИЗВОРНА ПОРАКА: Џесика РР Па шо знам, ак је бал нек је маскембал... нека биде Видоески лично ко за прв преглед, за понатаму не дај боже ако имаме проблеми ќе шалтам, а и не ми е итно. Srce..on 100% kje ti kaze NIKAKO ortopedski...ama zatoa i kje ti objasni zasto NE...i nema zbunki