|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  5 6 [7] 8 9   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Постпородилна депресија
20.12.2011 20:19:24   
kikicka
Мианаа 3месеци без мм бев замисли со свекрваи свекор ...мајка ми ми викаше де дете среди се не си ти ваква ајас и викавкако да се средам овасекошмари ке има ли бел ден да ме виде и мене не да рикав се капев од плачење 3месеци и јас и user posted image user posted image user posted image башка маки со млеко,матка иии нејќам да се сетам ...после малку се средиводкога мм си дојде и сите си заминавме заедно и да ти кажам мора да си цврста ке помине се баремколкутолку мажти е крај тебе ,замисли 3месеци без него ????ке се средиш срцко уживај со керкичките

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 151
24.12.2011 20:42:28   
*mika*
Evee me i mene na temava :(( mamicki navistina bilo mnogu tesko..mislev deka nikogas nema tuka da pisam, ama ne sum bila vo pravo.. Se se plasam deka nema da postignam, deka nekade gresam, prvo izgubivme malku na tezina, jas nemav mnogu mleko zaradi carskiot, pa srekja nekako fativme ritam so vasa pomos i toa, pa sega maka macime so placki mislam grcevi imame. Pa samo u race dodeka da pomine vreme do sleden podoj..mm i majka mi i svekrva mi mi pomaagaat, i jas pak se osekjam kako pregazena uste od prv den..a vekje 2 nedeli pominaa :((( uste ne sum ni pocnala so sirok povoj nitu so vezbicki za kolkcinja, i toa deka nemozam se da postignam. Ja gubam celata energija na placenjeto, ne si zamisluvav deka ke bide vaka :(( kolku vreme ke trae ovaa faza ???? Da znam do koga e ke stisnam zabi, nekako ke izdrzam... A vaka..mi se place sekoj den.. user posted image

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 152
25.12.2011 13:01:12   
miana
eve sum i jas i moeto LUDILO seuste trae...Postojano sum so nekokj strav vo mene lele sto ako mi se razbolat lele ova,lele ona...Cela nok ne sum spiena grcevite ne ne ostavaat da pospieme.... Ke pomine li nekogas ova??/Zimate li nesto za smiruvanje???

(Одговор на членот *mika*)
Непосредна врска до пораките: 153
25.12.2011 13:32:01   
kremco
Zdravo mamicki,sakam da pisam na temava bidejkji sakam da pomognam,imam povremeno i jas problemi so depresijata voopsto,inaku uste ne se porodiv:-) PRVO sakam na site da vi kazam deka depresijata se slucuva bez razlika dali ste bremena,porodena,dali imate problemi ili ne i dali ve maci nekoj problem...Znaci licno za sebe zboruvam deka imam uzasni depresivni epizodi,gi imav kako devojce,kako zena,trudnica pa i posle poroduvanje...Sakam da pojasnam deka bev depresivna bas koga nemase pricina za toa...Posle poroduvanje pred i posle ne e biten ni period ni okolnosti...Mene me fakja depresija koga sama kje dozvolam da me fati,razgovor so mazot i realno gledanje na se mnogu pomaga...Mene najlesno me smiruva koga vo site solzi maz mi kje mi vikne i kje se osvestam,kje mi rece glasno: Se e vo red,ne si sama ,nikoj na nisto ne te tera a vaka ti e zasto sama si odlucila...

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 154
25.12.2011 13:36:46   
kremco
Miana,kade si ma tiii...Kolku mi falis na forumite aj za tebe eden sovet bidejkji te osekjam kako bliska...Moeto since vekje e bolno,kasla mnogu,celo vnimanie mi e kaj nego go lekuvam a uste ne sum se porodila,kje treba vakov da go ostavam,
Jas ne sum depresivna a ti si...Razmisli ubavo i za dvete deca si tuka nisto nema da se sluci...

Непосредна врска до пораките: 155
25.12.2011 13:45:00   
arh_diz
Zeni opustete se malku vo najubaviot period ste se guskate so svoite decinja.Kolku ste ponervozni vie tolku ke bidat ponervozni vasite deca toa im go prenesuvate preku mlekoto.Gledam poveketo imate pomos , koga ke se custvuvate nervozni ostavete go bebeto so nekoj od domasnite vie izlezete makar do prodavnica.mika nemoras da pocnes vednas so vezbi za kolkcinja nekoj voopsto ne gi pravi tie vezbi.

Биди тоа што си

(Одговор на членот kremco)
Непосредна врска до пораките: 156
25.12.2011 14:57:13   
kikicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: *mika*

Evee me i mene na temava :(( mamicki navistina bilo mnogu tesko..mislev deka nikogas nema tuka da pisam, ama ne sum bila vo pravo.. Se se plasam deka nema da postignam, deka nekade gresam, prvo izgubivme malku na tezina, jas nemav mnogu mleko zaradi carskiot, pa srekja nekako fativme ritam so vasa pomos i toa, pa sega maka macime so placki mislam grcevi imame. Pa samo u race dodeka da pomine vreme do sleden podoj..mm i majka mi i svekrva mi mi pomaagaat, i jas pak se osekjam kako pregazena uste od prv den..a vekje 2 nedeli pominaa :((( uste ne sum ni pocnala so sirok povoj nitu so vezbicki za kolkcinja, i toa deka nemozam se da postignam. Ja gubam celata energija na placenjeto, ne si zamisluvav deka ke bide vaka :(( kolku vreme ke trae ovaa faza ???? Da znam do koga e ke stisnam zabi, nekako ke izdrzam... A vaka..mi se place sekoj den.. user posted image

Ке ти траедодека ти не се средиш само со себе и решиш да ставишнекој ред а не да сегубиш во просторот ....ете така мене ме исперкамајка ми когабев во депресија инаку негуби надеж ке се средиш во иднина како што напишавпогоре мисев дека бел ден нема да видам тогаш,а сега просто уживаме

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 157
25.12.2011 15:01:18   
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Јас па толку плачев тие денови во болница, не можевме да ја фатиме техника за цицање, па нема млеко, па ово, па оно, па бебе не ми дават оти ем немам млеко, ем преуморна, ем плачлива, па не знам дали сакам да е до мене бидејќи со сите други мајки се нивни бебиња, или не сакам оти сум толку исцрпена..... Ужас ми беше тој период. Пак дојдовме дома, па исто така првите неколку дена многу бев напната и под стрес, додека да се навикнеме еден на друг, бебе и јас, и помина.... Се поминува, секој нареден ден беше се полесен и со повеќе радост. user posted image

Бетани, ти за мене да не пишуваше случајно? user posted image
Истото и мене ми се случуваше во болница, бебето плаче, јас плачам, цел ден маки со градите, немав капка млеко... На мм на телефон му се јавував, му плачев, а тие дома мекици прават. Човекот стана и дојде да ме види (од прозор, нели, во Чаир како во затвор е)...

Исто како тебе, Миана, ми викаше да не кријам нешто, да не не е во ред нешто со бебето, со мене...
Ама штом дојдовме дома, си фативме ред, се стабилизирав и ете супер сме си!

Мислам дека тоа не е депресија, едноставно целиот свет ти се менува за дел од секунда.

Мој совет, гушкајте се со бебињата, не гледајте дома дали е раскренато, дали има ручек, дали е испрано... Викнете ги бабите, вашите сестри, золви, јатрви... Сите тој период се нудат за помош, па зошто да не ја прифатиме? Јас го гледав само Филип, а свекрва ми и мајка ми ми помагаа околу ручек, раскревање и перење и пеглање до 40 дена.

Live and let live

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 158
25.12.2011 15:05:16   
*mika*
Fala vi kikicka i arh_diz na odgovorite..koga gledam drugi preminale preku istoto,, i deka na kraj se dobro se zavrsilo, imam nadez, mislam denov mi go razubavevte :) ajde mora da projde, sigurno hormonite se krivi. Koga nemam za st da se grizam, a stvarno imam golema pomos od najbliskite, togas mislam na onie majki koi ja nemaat taa pomos i solzi mi idat zaradi niv user posted image vcera za toa sum si se iznaplakala user posted image covek da me fati i kjotek da mi dade sum :) fala vi najmnogu!!!

Непосредна врска до пораките: 159
27.12.2011 10:58:49   
sladjana ms
E mamicki, a sto da kazam jas skoro po cel den sama od nikogo pomos mi se cini eden covek samo do mene da bide pesni ke peam.Soprugot doaga okolu 16 casot od rabota i jas za toa vreme peram, peglam ,mijam sisinja za bebe bidejki sme na adaptirano i edinstven odmor mi e ringeraja od nekoj polovina cas.I jas na pocetokot sekoj den placev,nervozna,isplasena kako ke go cuvam bebce bez pomos na pocetokot po bolnici ne napreduvase so kilaza na moe mleko potoa povrakase so Hipp,pa grcevi i eve veke sme 2meseca i 20 dena i poleka nekako fakame red.Sega i jas se cuvstvuvam posigurna i mislam kako ke raste bebce ke bide se podobro.Uste ednas ka kazam bidete presrekni sto imate bilo kakva pomos od bilo koj.Pozz

Непосредна врска до пораките: 160
27.12.2011 15:33:47   
miana
eve sum i jas mamicki... Depresijata poleka poleka pominuva.,NO ponekogas se navraka... Poleka poleka se sviknuvam na situacijata i se nadevam deka ke mi pomine...Cudno mi e mnogu kako mi se vratija cuvstvata za mm ( ne deka bea izgubeni ama bea poladni ) Se cuvstvuvam kako sega da sme se zapoznale kako prviot pat koga me bakna..Tolku mi nedostasuva,tolku sum ispolneta so ljubov prema nego i nemozam da opisam kako se osekam..Steta sto i na mazive ne im rabotat hormonite posle poragajot na bebeinjata..Im se menuvaat no ne kako na nas i ne priblizno kako na nas user posted image  Neznam dali i vas vi se sluci ova???

(Одговор на членот sladjana ms)
Непосредна врска до пораките: 161
8.1.2012 13:19:46   
kremco

Zdravo mamicki,eve i jas da pisam na temava...Znaci depresija da vi kazam nemam bas kako sto znae da me fati ama mnogu lesno placam...Imam pomos od site i maz mi naglo se smeni pomaga ZA SE ama mene mi se placese taka neznam za stouser posted image
sin mi koga go vidov od bolnica koga izlegov leleee edno placenje,i za nego najlesno se rasplakuvam koga bese  dva dena kaj majka mi mi nedostigase strasno i samo placev,se cuvstvuvav kako da go kazniv so toa sto nemam sila i vreme za nego kako porano,ama sega se stabilizira...a za cuvstvata sprema maz mi,mnogu mi e mil uste koga gledam kolku se trudi okolu nas i kako se raduvase koga si dojdovme doma i mi velese mnogu si slatka,mn ubavo ti stoi bebevouser posted image
I duri mi rece deka sum mu podraga otkako se porodiv,vo bremenost bev premnogu napnata i gruba i mnogu zboruvavuser posted image

Непосредна врска до пораките: 162
8.1.2012 17:41:23   
Ikana
Tocno znam sto e depresija generalno gledano. Sepak bev mnogu jaka, ako smeam taka da kazam bez da me razberete pogresno. Pominavme niz pekol, site trojca,i jas i bebeto i maz mi. Ziveev od kesa mesec i pol....ni od torba, bas od kesa plasticna. Da ne mozes da mrdnes od krevet, da ne znaes sto ke se sluci so tebe i bebeto, trista zafrkancii, od apcinja i antibiotici glava ne krenav...Edvaj ziva glava izvadivme od poragjajot, pa posle toa bebeto se borese za zivot vo inkubator...ama borci sme nie dvete....jaki zenski...samo da mi e dobra ona, mene da me raspnat nema da me boli samo ako ja vidam nejzinata nasmevka. Zatoa cenete si ja srekjata i raatot...i zdravjeto....prestanete so losi misli i nesigurnosti...site ste odlicni majki, bas onakvi kakvi sto treba da imaat vasite bebinja. Nasmejte im se, otvorete im gi vratite na svetot so nasmevka i toplina. Ve gushkam i znam deka ste hrabri da go prebrodite ova. Se pominuva.

(Одговор на членот kremco)
Непосредна врска до пораките: 163
16.1.2012 8:19:34   
SkCura77
Чудна работа, јас откако се породив, добив некоја волја, сила внатрешна и духовна, а голема физичка енергија, мислиш мебел ќе почнам да преместувам со една рака. Но и мене ме акнаа хормоните, поради реални животни проблеми што започнаа додека бев бремена и се уште траат,  ми се јави пост-породилна АГРЕСИЈА, не депресија. Никој не ми чини, сите ме нервираат, ептен се поткарувам со секого за се и сешто. Се ова додека бебето ми спие или не ме гледа па се празнам на погрешни места, веројатно... Кога е бебушко со мене, ич не ми е гајле за светот надвор user posted image

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 164
20.1.2012 22:56:21   
kleo
SkCura77 ова како јас да сум го пишувала.
Кога си дојдов бев полна со енергија, мислев се можам да направам. Арно ама многу брзо почнаа да ме дрмаат хормоните, а и одредени личности во фамилија почнаа да прават проблеми. Леле кога ќе се сетам колку плачев, викав и се карав со сите, тоа беше страшно. Не знам како издржа мм во тој период, проблеми од сите страни, а јас наместо да му помогнам уште толку лудував и плачев. И така се до отприлика 7 недели од породувањето, тогаш мислам дека одлепив тотално, нели не полудев таа вечер, мислам дека никогаш и нема. Поради тоа што не доев почнав да пијам лекови и полека полека да се стабилизирам.
Еве сега 5,5 месдеци како сум породена, не лудувам и не плачам повеќе.  А на сите оние што правеа да ми биде уште потешко им кажав да не им падне напамет да ме побараат кога ќе им треба помош за нешто, едноставно не заслужиле да им се помогне.

< Поракaта ја уредил kleo -- 20.1.2012 22:57:43 >

(Одговор на членот SkCura77)
Непосредна врска до пораките: 165
21.1.2012 0:25:22   
kikicka
незнма дали едо мене или до тие околу мене а сигурно е второто АГРЕСИЈАТА уште ме држе од после породување и никако да замине.

(Одговор на членот kleo)
Непосредна врска до пораките: 166
21.1.2012 14:29:22   
miana
Depresijata pomina no agresijata - NE... I mene site mi precat ( osven mm i kerkickata pogolema )  Ostanatiot svet ,site gi mrazam user posted image  Osobeno koga ke mi ja zemat kerkami vo race - odma sakam da si otidam od mestoto so bebeto.. Ako se zakasla nekoj reagiramkako da e sugav ,begam i go odalecuvam bebeto... Bog da cuva ne sakam da sum vakva

Непосредна врска до пораките: 167
4.3.2012 21:06:06   
Ikana
Isto isto kje puknam bev stanala lamja nekoja, samo cekam nekoj da pogresi, na gotovs, i kje mu go rasplacam mameto...Edno vreme paranoja me udri deka mi pravat nekoi gluposti, zagovori pozadi grb, a be prava psihoza....sega nervozata malku splasna, ama pak mislam deka ako nekoj sto ne go sakam mi se doblizi kje odlepam. Zabraniv doma da doagja svekrva mi osven ako ne ja viknam jas....a be krsh, krsh, kaj mi e krajot neznam!

Непосредна врска до пораките: 168
8.3.2012 20:10:06   
mamicki
Ве читам и се преиспитувам... Депресија мислам дека немам, ама сум станата невидено рамнодушна, ама ништо не може да ме растревожи и некако ми е убаво дома, се случува и по неколку дена да не посакам ни на тераса да излезам, особено како што е студено... Мм многу ми помага, искрено признавам- имам грижа на совест, но никако да се присилам да бидам поагилна, најголем дел од обврските дома, па и околу бебето, ги презеде тој. Не се жали, но јас чувствувам срам. На пр. навечер тој го успива бебето и најчесто заспива и тој, а јас висам на комп. до ситните саати или си се средувам или читам... а ноќта тој станува да го храни малото ако се разбуди, што сега е поретко, иако мора да стане во 6 за да оди на работа... Со оглед на тоа што не бев ни налик на ова, се прашувам дали страдам од некоја форма на ПНД? Немам негативни чувства ниту кон него, ниту кон user posted image , но се однесувам... како големо дете и не можам да престанам user posted image , а знам дека не е фер user posted image

Непосредна врска до пораките: 169
7.10.2012 22:42:19   
majka na eva
случајно ја најдов темата и сега кога се сетив од пред половина година каква бевuser posted image ЛЕЛЕЕЕ!!!постојано плачевuser posted image ми требаа 5 месеци додека да се соземам-да се навикнам.се ме нервираше.без причина плакав.кога ќе се погледнев во огледало грозна.дебелаuser posted image ,си замислував дека мм нема да ме сака таква.имавме и проблеми со доење и user posted image гладно нон стоп плачеше,а и јас со негоuser posted image тоа плаче и јас.воопшто и не спиеше...леле кога ми текне.ама фала Богу се поминаuser posted image

(Одговор на членот mamicki)
Непосредна врска до пораките: 170
1.11.2012 14:33:42   
Mrs.Tinka
Kolku vreme trae PND, znae li nekoj?

(Одговор на членот majka na eva)
Непосредна врска до пораките: 171
1.11.2012 14:50:56   
Ikana
Do deset__ti mesec ili do godina....ako prodolzat simptomite (na fizicki simptomi mislam) obratete se kaj psiholog (klinicki) ili psihijatar.

Tuka mozete da procitate poveke za Postnatalna Depresija.

< Поракaта ја уредил Ikana -- 1.11.2012 14:57:38 >

(Одговор на членот Mrs.Tinka)
Непосредна врска до пораките: 172
1.11.2012 21:09:35   
SkCura77
А колку време трае пост-породилна АГРЕСИЈА? Некако уште сум нервна за одредени особи и муабети...

Непосредна врска до пораките: 173
15.11.2012 11:43:38   
moemalo
Prv pat pisuvam na ovaa tema a ja iscitav cela uste odma po porogajot. Ne sakav da pisuvam oti ne mozev da si priznaam mozebi deka minuvam niz depresija. Sega e polesno zosto se'' pomina kako los son. Za site sto prasuvaat kolku trae, eve kaj mene za dva meseci kompletno pomina depresijata. Ustvari ne bese depresija tuku nekakva cudna dlaboka taga za se''. Ne kon bebeto, nego od odma go sakav najmnogu na svetot ami kon okolinata. Sega koga zavrsi cuvstvuvam mnogu ljubov, golema empatija za se'' okolu mene. Togas mi izgledase deka nikogas nema da zavrsi ama trebalo samo trpenie... sega sum mnogu srekjna. Se'' ke pomine, veruvajte!

< Поракaта ја уредил moemalo -- 15.11.2012 11:44:26 >

(Одговор на членот SkCura77)
Непосредна врска до пораките: 174
15.11.2012 12:21:45   
eli07
I jas veke doooolg vremenski period ne si priznavav deka nesto ne e vo red so mene.Ne bev svesna za moite losi postapki, loso i nervozno odnesuvanje, nemanje trpenie za nisto.Ne znam dali e depresija,agresija ili nesto treto ama mislam deka nervite mi se pri kraj i deka nema uste mnogu dolgo da izdrzamuser posted image .Koga se porodiv (pred 4 meseci) se bese ok.Imav tezok poragjaj ali se pomina, prvite 2 meseca bas kako sto pisa edna rr-ka imav vojla za se.No togas imav i pomos,majka,svekrva,mm....E od 2 mesec pocnaa krizite da me sovladuvaat poleka ama sigurno.Sama go cuvam M bez nicija pomos (takvi ni se okolnostite).MM dogja vo 17h i pominuva nekoj saat so bebus i tolku otisol denot.Bebus e masala dosta tezok za cuvanje,dosta golem placko (iskreno), ne spie ni denje ni nikje kako sto treba, ali jas pak si go sakam najmnogu na cel svet.Zborot mi bese deka sum nervna mnogu,po celi denovi samo si placam,se custvuvam osamena,nemam interes za nisto,nitu za mm.Poradi neprospienite noki sum uste ponapnata i se plasam deka nervozata mu ja prefrlam i na bebeto.Ne znam sto ke bide i do koga ke trae ali se nadevam nema uste dolgo....

(Одговор на членот moemalo)
Непосредна врска до пораките: 175
Страница:   <<   < Претходна страница  5 6 [7] 8 9   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  5 6 [7] 8 9   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?