Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 8.2.2012 17:48:22
enaeci
Da treba da se zema tri meseci pred zabremenuvanje ama ne podolgo sto ako vo preiodot od tri meseci ne ostaneme bremeni mene samo mi ja pojaca krvta obicno lugeto koi imaat anemija pijat isto folna kiselina i veke ne znam sto da pravam.... ne zemam pa zdravje Boze koga ke bidne togas ke pocnam pak .....
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 8.2.2012 17:55:01
temjana
ИЗВОРНА ПОРАКА: enaeci
Da treba da se zema tri meseci pred zabremenuvanje ama ne podolgo sto ako vo preiodot od tri meseci ne ostaneme bremeni mene samo mi ja pojaca krvta obicno lugeto koi imaat anemija pijat isto folna kiselina i veke ne znam sto da pravam.... ne zemam pa zdravje Boze koga ke bidne togas ke pocnam pak .....
Купи си пренатал апчиња тоа се витамини и минерали комбинација, и се пијат година дена пред планираната бременост јас ги пиев околу 7 месеци. Не штетат во никој случај бидејќи не се преголеми дозите а плус и ќе ти зајакне косата и ноктите
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 1.4.2012 8:19:25
mnm1986
Zdravo na site na forumot Vekje 3 meseca piam folna kiselina so dodatok na vitamin C i E. Folnata kiselina se pie posle jadenje nikako na gladen zludnik. Se nadevam deka ovoj mesec ke ima so ogled sto mi docni 4 dena
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 30.7.2012 0:08:09
dusa moja
draga busavka jas ja prasav doktorkata adamovska vo sistina za folan ili tivol ona mi rece isto e ama ako zemam folan treba 1 dnevno a tivol 2 pati dnevno bidejci folanot e od 5 mg a tivol e poslab pozzz
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 16.8.2012 8:12:06
ena3
Здраво Палешка. Јас сум нова на форумов . Читав за фолната и бидејќи се разбираш реши да ти пишам . Денес ќе го испијам последното апче Тифол . Дали да се јавам кај гинекологот и да ми каже што понатаму . Тифолот го пијам веќе трет месец . Поздрав
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 31.12.2012 10:34:52
myhappiness
Јас пијам веќе 2 години (нормално со прекини) фолна киселина или на Алкалоид или на Реплек од 5 мг по едно апче дневно. Не знаев дека не е добро на гладно и за да не заборавам најчесто сабајле го пијам. Во последно време почнав да пијам и Б6 и Вит Ц од 1000 мг. Сега додека имам добиено Ц вит нема да пијам - а со фолна и со Б6 ќе продолжам.
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 14.3.2013 15:41:26
Melanija RR
Јас кога забременив немав пиено 2 години ,после кога се потврди на ехо почнав да земам фолна
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 25.5.2013 12:41:56
MademoiselleNina
Мене ми препорача лекарот да пијам фолна од 0,4 секој ден по едно, и пиев еден месец пред инцеминацијата, која денес се покажа како неуспешна, и сега сум со еден тон прашања во глава... Понекогаш заборавав да се напијам, значи неколку пати во месецот сум прескокнала, дали тоа можеби има врска со неуспешната инсеминација?
< Поракaта ја уредил MademoiselleNina -- 25.5.2013 12:43:09 >
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 25.5.2013 12:48:39
Melanija RR
Немој да се вознемируваш фолната нема врска со инсеминацијата.Јас од 3 години обидување само првата година пиев после воопшто не.Почнав да пијам дури кога забременив.
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 28.6.2013 10:57:16
LoveableMe RR
Јас ја пијам одма после доручекот, еднаш дневно. Тоа е добро за подготовка на организмот за бременост. Јас пијам веќе две години, а сеуште не сум бремена. Добро е кога ќе забремениш сигурно да пиеш, за да овозможиш правилен развој на плодот.
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 20.7.2013 13:41:02
Melanija RR
Порано се кажувало да се пие фолна кога се планира забременување но факт е дека неможе да се планира.Некои парови по 3,5 ,7 години се обидуваат можат но и немора да се пие фолна.
Но последните години на стручно ниво е докажано дека фолна не се зема само во првите 3 месеци од бременоста, како што беше ,туку се пие во текот на цела бременост бидејќи не ештетна.Фолната не е витамин кој штети ,а затоа во сите витамини од сите познати светски веледрогерии има во составот на сите 23 витамини има и фолна.
Значи според тоа од ваков витамин нема вишок ниту штета.
Јас кога забременив 2 години немав пиено фолна.Но послед веднаш почнав и пак нема штета ниту што не сум пиела.
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 20.7.2013 13:46:43
Melanija RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Utce
Zdravo na site jas sum nova na forumov i resiv da vi se pridruzam:)))Skoro 9 meseci sum vo brak i non sto se obiduvame za bebence no nikako da fati so nas se e ok osven nervozi:)pa me interesira dali folnata kiselina moze da se pie i dali pomaga za zabremenuvanje :(Epten sakam da stanam mamickaaaa
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR
Utce добредојде на форумот, ти посакувам убава дружба тука и многу брзо да ги видиш посакуваните
Кога веќе се планира бременоста, пожелно е и се препорачува од секој доктор да се почне со земање фолна, најмалку три месеци пред забременување. Можеш слободно да почнеш да пијеш. Фолната не ти помага при забременување, таа е витамин кој е посебно потребен доколку дојде до забременувањето за правилан раст и развој на плодот.
ИЗВОРНА ПОРАКА: andrijance90
Фолната киселина се препорачува 3 месеца пред планирањето на забременувањето да се пие,воопшто не е штетна можеш слободно да си ја земеш. Самото тоа што се пие и за време на бременост кажува дека не е штетна Ама сепак не е на одмет и преглед од лекар да се види дали има некој проблем
ИЗВОРНА ПОРАКА: kapina
Ne e tocnodeka sekoj lekar. Ja preporacuva folnata kiselina pred zabremenuvanje jas koga prasav dali da pijam folan mi kazaa ne pij nisto ako stvarno nemas treba I ako stvarno nemas nedostatok od nea I Sega duri otkakomi napravija aspiracija na jajcekletkite duri sega pocnav so pienje na folan
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR
Капина, а како знаеш дали имаш недостаток од неа? Тоа е витамин и не може да штети да се зема секој ден и дури и на сите други, не само во период на забременувањето. Се обидував две години да забременам, и можеби исто толку пиев фолна (се случеше многу пати и да прескокнам) и плус првите три месеци од бременоста, а после продолжив со витамините кои секако во себе содржат фолна. Во секој случај, може да продолжиме со дискусија на темата што е посочена погоре
ИЗВОРНА ПОРАКА: kapina
Se prave ispituvanje na toa Dali ima nedostatok na folna kiselina I se prave ispituvanje dali seima nedostatok na sekoj vitamin jas licno imampraveno ispituvanje na vitamin d I bese granicna vrednost trebase I vitamina da ispituvamno radi sklop na okolnosti ne ispitav ako veke saka da zema folna kiselina moj sovet I e da ja zema vo priroden oblik
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 20.7.2013 22:52:18
andrijance90
Јас дома имам Б-комплекс со фолна киселина, ми требаше само б комплекс и аптекарката ми ги даде овие, ама не знам дали е доволна фолната што ја има , пишува 200 ама не е мг туку нешто друго не можам да го напишам тука како некое грчко знакче како u(samo so crta) g. значи ug. Која мерка е ова?
RE: Фолна киселина во пренаталниот период 20.7.2013 22:54:36
bucko mal
Vi posakuvam na site sto ocekuvate pobrzo da si se izraduvate so Jas piev vit.tableti koi sodrzea folna I uste mnogu drugi vitamin shto se potrebni za edna trudnica. Se vikaat ELEVIT(germanski se )gi piev od pocetokot na bremenosta se dodeka go doev bebushov,negde okolu 18 meseci.