Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Абе ги прават,ама др ми рече околу 3000биле а во хемолаб се 2200.Сега ми е мисла да не не се сите па затоа се поефтини.Околу пет рет работи се испитани кај скрининг хемостаза,и плус дд мери и крвна слика.Утре сум на др па ке ми каже дали е се што треба испитано.
Baby12 можеш да пишеш што точно ти ипитуваа? Јас денес бев на трансфузиологија и се окапав од чекање, се влечкаа едно 2 саати, а немаше гужва.И тоа тие на шалтер спори се како полжави. Ми испитаа хемостаза, дд димери, АДП и Колаген. Некои вредности ми се покачени, на дд димери ми е 668, а пишува помалку од 500 На резултатот пишува наод соодветен за возрасатаи гестацска недела. А докторката ми рече дека највероатно ќе треба да примам клесан цело време, но што е тоа е се навикнувам полека.
trc,pt,aptt,tt,toa e skrining na hemostaza,dd meri,krvna slika i kontrola na AFA po mesec dena aspirin, oti imav edna vrednost pokacena od toa. Ova mi go barase doktorkata transfuziolog za da mi odredi doza na kleksan poradi mutacii genetski shto imam.Denes bev i mi rece dobro bilo se,afa se sredi i mi dade fraksiparin 0,4 namesto kleksan da pocnam 10dena pred transfer isto i jas ke trebalo cela bremenost najverojatno da gi primam.
Baby ама тебе фракспарин ти дадоа, слични се на кексанот. Кај мене во испитувањетон нема АФА, има адп и колаген. Другото е исто. На клиника не платив ништо.
heterozigotnost na faktor VIII v34l,FBG 455 G/A,PAI-1 5G/4G,MTRRA 66G,MTRR A 2756G,homozigotnost na MTHFR C 677T.Kaj tebe koi,ili za drugo gi primas inekciite.
jas imav heterozigot na MTHFR i imam hiper agregacija na trombociti, no eve so terapijata se sredila. Pisuva naod ureden. Mozda imav uste nekoja mutacija, ama listot vo momentov ne e do mene, a na pamet ne gi znam
< Поракaта ја уредил MademoiselleNina -- 9.3.2016 0:54:44 >
Јас бев на трансфузиологија минатата недела, и докторката ми рече дека најверојатно ќе ги примам клексанот цело време. Леукоцитите ми се малку покачени, но ништо не ми рече за тоа. Имал некој покачени леукоцити на почеток на бременост?
Nince leukocitite moze da bidat pokaceni od infekcija no nisto strasno sovetuvaj sepak so lekar zatoa na mene seto toa povrakanje i proliv so temna boja mi bilo od aspirinot mi gi prekinaa sega odma doktorite
Mi dadea infuzija zavcera so elektroliti i reglan i ranital apcinja po tri na den i aspirin nikako sega za sega kazaa inaku imalo studii za mthfrc677t heterozigot i kazaa oti moze da bidepricina za spontani abortusi no ne se znae tocno kako doaga do niv od koj alel sitee so trombofilii ne treba da zemat kontraceptivi
да.Јас кога пиев циклопрогинова,вториот месец менструацијата ми беше мн слаба,и кафена,скоро и да немав.Па ги прекинав на своја рака.Тие ги пиев за регулација на циклус.
и на самите контрацептиви пишува дека не треба да се пијат ако имате тромбофилија. Но кај мене е друго. Јас немам тромбофилија, ниту предиспозиција да стекнам тромбоза, имам направено и таков тест пред неколку години. Јас само имам наследени генетски мутации кои не мора за значи дека ќе се активираат. Кај мене е друго, сите параметри се во ред освен тоа АДП и Колаген. Јас ова го знам уште од 1995 година кога првпат ми го открија. Колку што знам тоа е невообичаена ситуација, обично има и други пореметени параметри, но кај мене со години се само овие. Инаку никој не ми рекол дека тоа може да пречи при забременување, ама еве изгледе дека баш тоа е причината. Инаку сум била порано на терапија со пентоксифилин, и тој лек ми помага. Но не можам да го појам долго бидјќи ми прави несоници. Неколку месеци пред контацетивоте го пиев, па го прекинав, па почнав Фолгард, и аспирин. И дури неколку месеци потоа пиев контацептиви. Едноставно се препуштв на лекарот. Си реков дека ќе му верувам и тоа е тоа. Ако тој процени дека треба контацептини, - треба. Сигурно го земал и ризикот во предвид. Кај мене имаше и низок АМХ 1,1, ФСХ променливо - некогаш 9, некогаш 20 некогаш 7. Но во последно време се стабилизираше и се движеше околу 8 +-. Имаме многу редок генотип и јас и мм -ист. Што и за Петличковски беше чудно, но тоа е. Тоа сме ние. И ете конечно успеа да ни се оплодат јајце клетките. Така да се заедно искомбинирани, мутации, генотип, вит Д ... па ете добивме 6 ембриони. Е сега како е пишано така... се надевам дека ќе ја истерам бременоста до крај.
Jas ne sakam da pijam kontraceptivi oti i tesko gi podnesuvam loso mi stanuvase od jasminot ke mu recam na dr lazarevski oti ne sakam da pijam a tocno oni si znaat najdobro koj sto treba da pie
Kaj mene na majka mi familijata imat trombozi gore dole cela familija ona isto ima i ne bi rizikuvala so kontraceptivite a toa da doktorite si znaat najdobro za sekoja pacientka sto e najarno mthfrc677t heterozigot znaci sklonost na dlaboki vemski trombozi a majka mi takva ima
I na dr petlickovski mu stana jasno koga ja vide majka mi so mene koga bev da gi zemam rez od antitelata kade e problemot i mi kaza da gi ispitam16genetski mutacii kaj niv bile poprecizni rez podetalno se ispituvalo se no zdravje boze letoto nemozam veke da se raspravam ao doktori da odmoram malku od se i da si prostime za se sto sme si zgresile ovaa godina
Капина, направи ги кога ќе си спремна и смирена, бидејки тоа исчекување на резултатите мене ми правеше дополнителнен стрес, а се погоди некои да ги чекам и повеќе од еден месец. Не се сеќавам кои беа тие што ги чекавме најдолго. Затоа прави ги тогаш кога ти ќе си спремна. И пристено нека е со закаснување и да си простиме сите
Zdravo jas redovno ve sledam,no ne sum pisala do sega.Inaku imam edno 6 godisno dete i od pred 4 godini probuvavme za vtoro prirodno,pa pominav hsg,laparoskopija,histerosokija, inseminacii i ostanuvav bremena no samo biohemiska.Letovo me pratija na Transfuziologija i mi utvrdija Mutacija na MTHFR HOMOZIGOT .Najtaze probavme i so ivf kade mi izvaija 22 jk 16 oplodeni 3 blastocisti,odlicen endometrium.Mi vovedoa od vtor den od punkcija kleksani 2x 0,4 ml,aspirin od 100 mg,femibion 2x1.Testot bese pozitiven na 12 den od ciklus i beta hcg 99.No prokrvarev i betata pocna da opaga.Znaci povtrono biohemiska bremenost.E sega site sto imaat poznavanje dajte zaedno da si pomogneme. Kapina bidejki gledam deka ti imas golemo iskustvo so ova sto bi mi preporacala da ispitam dr i dali spored tebe postoi dr terapija osven aspirin i uste edno potprasanje dali bugarskiot neofolik 400 mg e metilirana forma na folna kiselina.
Kuma јас сите што ги консултирав ми рекоа дека хетерозиготма мутација на мтхфр не е пречка при забременување и бременост и јас ја имам. Јас примав аспирин и фолна пред ивф во тек на обидие за забременување ама заради пореметени протромбински времиња, а во тек на бременост примав клексан. Горе долу терапијата е таа без разлика на мутациите. Со среќа.
Но јас имам хомозигот и густа крв и ми рекоа дека мојата состојба е причина за биохемиска бременост.Многу е важна метилирана форма на фолна киселина вистинска доза(ако некој го знае точниот назив на лекот од БГ нека ми каже),б витамини и аспирин.За жал во Македонија нема др трансфузиолози и имунолози кои ќе те испитаат се од почеток до крај.Денес слушнав за Плевен Бугарија,следно планира да ги контактирам на мејл па ако треба и да појдам да ми направат испитувања..чинело отприлика 250 евра.Дали некој е запознаен..Поздрав
Da folgard ako mozes da gi nabaves od kanada i aspirin ne samo za vreme na ivf tuku redovno treba da gi pies mene sega mi go prekinaa ama jas dobiv krvarenje malo vo zeludnikot i napravi gi tie genetski mutacii na imunologija podetalno tamu se ispituva vrodena trombofilija oni cinat1700 den mi go prekinaa aspirinot kako sto pisav pogore koga vidov temen proliv i povrakanje zatoa vnimavajte na stolicata so aspirin zemaj i vit c 1000 mg
Во ред јас имам некои испитувања се договорив со трансфузиолот да видиме кое испитвање ми недостасува и да реши со која терапија ќе биде следно и на природно без ивф бидејќи најверојатно оваа клексан 0,4 мг х 2 ми била висока или несоодветно подготвен организмот.Како и да е ќе одам до крај па ќе видиме кој ќе биде резултатот.Борбата е за втора многу посакувана бременост..дури и премногу амбициозна.Но решена сум да одам до крај.Поздрав и ќе ве изветсам до каде сум стигнала.
A aspirin ti dade li transfuziologot jas imam heterozigotna mutacija na mthfrc677t kaj koja 30procenti ne se iskoristuva folnata kis a kaj tebe 70posto ne se iskoristuva folnata kiselina na mene odma mi dadea aspirin 100 da pijam redovno cel zivot mikazaa oti ke gi pijam ama prvo mi se pojavija modrici i mi namalija samo pon sre i petok i sega nacelo mi go ukinaa ti treba uste sega da si pocnes so aspirin 100 b kompleks folna kis i vit c kleksan ke ti dadat koga ke ostanes bremena ne sega