deluxe
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela 2010 Nie zimoska neli odnesovme toplinki,no ne im gi oblekuvale,i mm im spiskal,navodno ucitelkava sakala da im oblekuva ama drugava i bilo maka da gi presoblekuva koga si idele doma I mm e kako be taka po cizmi li da sedat cel den,pa aj pocnale da im gi oblekuvaat,ama sega vekje ne,si gi zemavme toplinkite i si sedat po sandali i patiki ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Како бе Михаела седат со обувки? Зошто така? Зошто ви ги дале топлинките? Па зарем во истата порсторија каде што јадат и по цел ден седнуваат ( на земјја ) и си играат - и со обувките од надвор седат? Во нашава градинка кога влегов на родителска ,ни дадоа оние како кеси врз обувките да ставииме за да не влегуваме така,а не па децава да седат со обувките од надвор и да ја дишат прашината цел ден..Во другиве градинки како е? Михаела,во која градинка е ова? ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela 2010 Da miana bas kako sto napisav,i ete na taa neguvatelka i bilo tesko da gi presoblekuva decata...vo Butel 1 sme,i jas bev izrevoltirana na roditelskata pobaraa da im odneseme od toplinki do pizamki ama nisto od toa,koga vidov deka ne i oblekuvaat pizami na spienje prestanav da im nosam,ama rabotata e sto jas ne ja nosam sabajlecki tuku mm,pa toj kolku moze im spiskuva,ama djabe ako edna nedela se pridrzuvaat kon dogovorenoto a posle toa si teraat po staro.. a toplinkite si gi vrativme bidejki ednas kerkami nemozela da izdrzi pa se izmockala vo gakji,pa se napravila lom,od hulahopcinjata pa i sandalite gi izmokrila,i bidejki bile mokri ja pustile doma po toplinkite,pa taka si gi zadrzav doma,i onaka vekje i se knap ИЗВОРНА ПОРАКА: @Mila@ Mihaela ke treba seriozno da sednete i na roditelska da se reshi ovoj problem,na shto lici toa po konduri i sandali od nadvor cel den vo gradinka ,tamu igraat jadat spijat i so prashinata i gjubrinjata od nadvor da sedat.Druga rabota e sto decata ke gi naucat deka e normalno i doma da se shetaat so patiki.Kaj nas vo gradinkata se znae red idesh tamu i oblakash obuvki sto se za tamu, vo zima toplinki imashe , a sega koga zatopli mu kupiv sandalki so dupki koi mu se samo za tamu.Ako oni ne sakaat da gi oblakaat ti pred da go dadesh ke mu gi smenish i gotovo.Posle toj sto ke go zeme ke mu oblece obuvki za nadvor. ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Е сега мене ме потсети да смислам некои летни топлинки за Миа,зошто со овие досегашните сигурно и се потат нозете. Кај нас им облекуваат на сите и пижамки и неколку пати во петок или нема да ми ги вратат или ке ми стават и на некое друго детенце покрај нашите,ама не е страшно ги враќам... Е кај нас нема такви работи,ги мрзело...Срамота,децана да дишат прашини цел ден ,трчаат и јадат таму на исто место..Цт цт цт ... Немам зборови...Имавте ли анкета во градинкиве ?Има и таква тема...Тие анкети одат директно во министерството па може да се пишуваат ваквите работи,па да видиш дали ке ги мрзи после.. ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela 2010 Na prasanjeto koga pak ke ima roditelska,ete bas od takvi pricini da si prasame,da vidime sto e do kaj e ,odgovorot bese aaaa ednas godisno imame samo,e sega od septemvri ke vidime kako ke bide... Mislam deka ne im gi ni mijat racinjata pred jadenje,ova jas licno ne sum videla,tuku mi e kazano od roditel ocevidec,koga iskomentirala za toa,ucitelkata se napravila deka ne ja cula[sm=zmeden.gi anketi ne sum videla,ama sum ZA kameri da se vovedat...nema tuka nisto strasno,pa i jas nad glavava na rabota imam kamera ИЗВОРНА ПОРАКА: mommy_angels кај нас Михаела овој проблем е решен така што сами си ги облекуваме децата кога ќе стигнеме во градинка и кога ќе си ги земаме и ужасно се нервирам кога ќе видам родители што ги пуштаат дечињата од надвор како влегуваат така си продолжуваат и во занимална.Е ми се допаѓа и што приметив дека учителките и им ги собуваат топлинчињата и кога се внатре оти сега е и топличко и нема потреба да му се варат ножињата по цел ден во обувки ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela 2010 Ama zosto roditelot da im gi oblekuva ???prvo i osnovno toa e nivna rabota,a kako vtoro nema jurija od deca naednas pa da nemoze da postigne,pa fala bogu ne se bebinja pa da trebaat u race da gi drzat pa nemozat da im gi oblecat....detevo moe ide okolu 15 do 8 vo gradinka,i retko da ima guzva pred gol pred vrata,taka da i da nadojdat dve tri decinja odednas ke pricekaat ke sednat na klupata i ke se presoblecat.. neznam sto da kazam,ucitelkata e dobra i sovesna ama e volonter,drugata ima 25 god i i leta pametot (ova sekako ne e opravduvanje),rabota si e rabota,i sega ucitelkava juli i avgust ke ide na prinuden i znak prasanje e dali od septemvri ke ja vratat,i navistina mi e krivo ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Postovive nasi moze da gi stavat vo - nedostatoci na gradinkite Kaj nas znam deka racete gi teraat sami da si gi mijat a nekogas im gi brisat i so maramici vlazni - nosam maramici dva pati godisno po edno golemo pokovanje. Mene mi preci toa sto ne gi brisat posle odenje vo wc,pa na kerkami cesto i se izvalkani gakickite ..Ja ucev kako da se brise sama ( koga mocka uspesno se brise ) megutoa seuste neznae kako dobro da go napravi toa. Inaku eve kolku da ne sme nadvor od temata - na kerkami denes i oblekov dolna maicka,maicka so kratki rakavi,farmerka,corapki i dukser. ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy E ova prv pat slusam! Mnogu neodgovorno! A moze li da prasam za koja vozrasna grupa se raboti? Ili ova se slucuva vo site grupi? Prasuvam zatoa sto kaj nas roditelite voopsto ne vleguvaat vnatre vo gradinkata kaj skafcinjata, toa e strogo zabraneto. Uste od mala grupa koga gi ostavaat decata ucitelkite insistiraat sami da si go najdat svoeto skafce (imaat slikicki) i samo deteto da si se soblece i oblece. Vo hodnikot redovno ima po nekoja ucitelka i ne e bitno koj od koja grupa e, im pomaga na tie deca sto ne mozat. Sakam da kazam, najdobro e deteto da se osamostali od start i da ne mora da ceka na dobra volja na ucitelkata, dali denta ja mrzi ili ne. No, ako toa im e redovna praktika vo celata gradinka, da se setaat so istite konduri ko nadvor... E togas stvarno mislam deka treba da pratis edno kulturno, no ljuto pismo do Ministerstvo i Opstina. Nekade prethodno pisav, ne se raspravaj so ucitelkite, tuku so direktorkata; ti ako im spiskas, nemas aftoritet vrz niv, no ona ako im spiska, e toa e nesto drugo. ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela 2010 Stanuva zbor za deca od 3 godisna vozrast..