niki -> Детски емоции и реакци (22.7.2009 22:31:29)
|
Se obiduvame da ja nadmineme sebicnosta koja ja manifestira kerkickata, najmnogu koga se vo prasanje nejzinite igracki i drugi deca. Voopsto ne ni odi lesno i imavme edna situacija koga tolku bev gorda na nea no sepak za kratko. Postojano i zboruvame deka treba so drugi decinja da gi deli igrackite i ako saka nesto da zeme da pobara ljubezno, a ne da se graba. Edno devojcence koe doagja kaj nas redovno, a e pomalecka od nea, e najcesta zrtva. I graba se sto ke pipne i nekogas duri i ke ja udri. Pred nekoj den nekako ja ubedivme deka e vo red da si igraat zaedno i deka igrackite i se bezbedni, nikoj nema da i gi zeme, i se bese fino do momentot koga posaka da zeme nesto sto devojcevo imase vo race. Ja preduprediv deka treba da ja zamoli da i ja dade igrackata i ona go napravi toa i duri i nekolku pati povtori, ama malovo, malo, si odluci deka nesaka da sorabotuva i kerka mi isfrustrirana ja podbutna, na sto bese vednas iskarana. Na toa sledese nova frustracija, gi frli igrackite sto gi imase i pobegna vo druga soba nalutena. Iskreno mi bese mnogu zal, zosto se napravi kako sto barame od nea, a ne uspea da go postigne sakaniot rezultat i luta poradi toa go butna devojcevo. Ja viknav da dojde istoto toa da i go objasnam i dusicka prvo zirna od vrata da vidi dali sum ljuta i duri posle dojde. Kako se spravuvate so emociite na vasite deca i kako im pomagate da gi nadminat negativnite emocii, za da sprecite nesakani reakcii?
|
|
|
|