Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Да го научиме Словенечкиот јазик 13.7.2010 23:26:28
jovanka
Денес дојдов на идеја а инспирацијата ми е Агнес77 .Читајки ги нејзините постови гледам колку голема желба има да написе нешто на македонски па си велам ајде Агнес77 да не научи некој основни зборови кои некогаш може и тоа како да ни потребаат во животот.Не се знае патот кај ке не води во животот а поттикната и од мислата човекот колку јазици знае толку е побогат.
< Поракaта ја уредил Julie -- 14.7.2010 0:04:21 >
RE: Да го научиме Словенечкиот јазик 14.7.2010 0:05:09
Bogdancanka
bravo Jovanka prekrasna tema,bas bi sakala da naucam nekoj zbor na slovenski...i kako sto si napisala covekot kolku jazici znae tolku e pobogat...poz za temava
< Поракaта ја уредил Julie -- 14.7.2010 0:06:11 >
RE: Да го научиме Словенечкиот јазик 14.7.2010 12:56:50
majka 79
super ideja vo momentov razmisluvam dali znam nekoj zbor na slovenecki a osven LAS=kosa nisto drugo ne mi teknuva. ( bravo za upatstvata na samponite na ilirija)
RE: Да го научиме Словенечкиот јазик 14.7.2010 22:55:35
Bitolcanka
за темата Јованка. Агнес го учи македонскиот јазик од сите нас, а ние сите ќе го учиме словенскиот од неа Може да ни пишува збор со превод, нешто како речник, за почеток, да запомниме некој збор и да го применуваме
RE: Да го научиме Словенечкиот јазик 15.7.2010 15:32:50
penelopa
ИЗВОРНА ПОРАКА: Martins mom
Сите ученици спремни за курсот, а учителката ја нема Пенелопа, можеш да и бидеш замена...ај подучи не нешто ти
Па да почнеме: Ајде некои основни изрази: Здраво- Živjo Добар ден- Dober dan Добро утро- Dobro jutro Довидување- Na svidenje Пријатно- Adijo Благодарам- Hvala ili Hvala lepa. Извинете- Oprostite Име- Ime Презиме- Priimek Професија- Poklic
Кога се запознавате со некого: Здраво. Моето име е... Доаѓам од Скопје. По професија сум готвач/архитект/докторка. Živijo. Moje ime je... Prihajam iz Skopja. Po poklicu sem kuhar/ arhitektka/ zdravnica.
< Поракaта ја уредил penelopa -- 15.7.2010 15:38:19 >
RE: Да го научиме Словенечкиот јазик 15.7.2010 15:42:20
agnes77
Drage prijateljice, zelo ste me presenetile s to temo. Ne vem, če je na svetu, še kdo, ki ima toliko dobrih prijateljev HVALA! (онаа тема многу ме изненадила, не знам, дали има на светот некој који има толико многу добри приатели, благодарам)
Sекој ден еден збор?
деца -otroci мајка-mama татко -oče семејство-družina
< Поракaта ја уредил agnes77 -- 15.7.2010 15:48:31 >
RE: Да го научиме Словенечкиот јазик 15.7.2010 15:49:14
penelopa
ИЗВОРНА ПОРАКА: agnes77
Drage prijateljice, zelo ste me presenetile s to temo. Ne vem, če je na svetu, še kdo, ki ima toliko dobrih prijateljev HVALA! Драги пријателки, многу ме изненадивте со темава. Незнам дали има уште некој на светов кој има толку добри пријатели. Благодарам!
Sекој ден еден збор?
деца -otroci
Мајка- Mama ali Mati Татко- Oče Баба- Babica ali stara Mama Дедо- Dedek ali Stari oče Ќерка- Hčerka ali hči Син- Sin
Доволно за денес
RE: Да го научиме Словенечкиот јазик 19.7.2010 21:28:42
Bitolcanka
korekcija
девојки - dekleta момци - fantje маж - mož жена - žena деца - otroci, а дете -otrok бебе - dojenček , dojenčka , dojenčki ...
слично нели
Да, многу слично. И кај нас за бебе се употребува и зборот - доенче (додека бебето се дои, до 1 година од прилика) Јееее, си научив неколку зборови Hvala пријателке пријателка
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.