Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Ехее цел викенд ние бевме на кратки ракави,а за бебето мацо што си го видела ,греота стварно и јас скоро видов овде и ми идеше да и речам ке го пукнеш детето,а некогаш се чудам како бебињата не плачат на толку жешко туку така си седат. Мојава збрлаве во петокот кога беше пеколно буквално рикање до бесвест кога ја однесов на ладно за секунда се смири.
Breeeeeee na ovie 30 stepeni vo plus ma 1-vi maj da ne znaes kako da se ponasas ahahah..nie denes bevme samo po bodi na preramki ( od kaj 12 do kaj 16) i dole edni kratki pantalocinja...posle toa samo mu preoblekov bodi po kratki...i vecerta nakaj 19 edna dukserce tenko...lugje mnogu e toplo...decata vo leto treba da bidat obleceni isto kako mama
< Поракaта ја уредил Andriance -- 2.5.2012 0:32:25 >
pomognete mi,navecer so sto gi pokrivate,samo so kebe ili? a denski samo na bodi i trenjercinja nadole sme i veke bosi,uste kratki rakavi nemame da obleceme ama ke si kupime,a na nadvor na bluzice i helenki sme zesko e.... e toa me interesita neznam navacer so sto da ja pokrijam se otkriva non stop i nozete nadvor gi vadi a se poti mnogi,ja pokrivam so kebe i toa zaedno spieme dvete ...................maki
pomognete mi,navecer so sto gi pokrivate,samo so kebe ili? a denski samo na bodi i trenjercinja nadole sme i veke bosi,uste kratki rakavi nemame da obleceme ama ke si kupime,a na nadvor na bluzice i helenki sme zesko e.... e toa me interesita neznam navacer so sto da ja pokrijam se otkriva non stop i nozete nadvor gi vadi a se poti mnogi,ja pokrivam so kebe i toa zaedno spieme dvete ...................maki
aod sto se poti?? toa e najloso...inace i nie spieme zaedno ama od pokrivanje ni P...ja samo sto sum go pokrila..nema nie 1 minuta on e so nozete nadvor..i toa u son..dzabe vekje ne znam so da napraam..i se otkazam..cela nokj ne spijam ubavo samo toa gledam kolku e nepokrien ahhahaha inaced spieme bosi po bodi i pizamcinja tenki...znachi suma sumaru ne se pokrivame
inace mozes ako e mnogu toplo so nekoe carshavce..ili tenko kebence
neznam i doktori prasav za potenjeto cela zima se poti a sega uste poveke,mi kazaa za ad kapki da davam eden den edna ,drugiot den dve kapki,ama sega mnogu e zesko i non stpo nadvor vo dvor e izbegnuvam na sonce obavezno so kapce ma nema spas mnogu se poti...so otvoren dzam spieme....sto poveke neznam??? izgleda sal na carsav ke ja stavam i da spie i da ja pokrijam,leleee ami letoska???????????
I kerka mi lani mnogu se potese ziva voda znaela da bide,ama toa bese eden period sega e dobra,neznam kolkavo e tvoeto,nie imame 2 godini,znaci vo period od 1.5 se potese.. inaku za otkrivanje sme prvi,mislam deka nokeska me ostavi bez spienje ja pokrija taa otkrise,i na kraj dignav race i i oblekov corapi za da ne smrzne...inaku i oblekuvam bodi po tenki preramki,edna kratka maicka i pizami pred spienje,a preku den e po kratka maicka...nadolu se uste e po tekni helancinja
Анет ,јас сум доврат покриена а Л не е уопште покриена,еднаш само во цели 19месеци стана расквичена и си го зема чаршавот и јас се чудев дури не ми се веруваше дак и застудило на неа. Јас облекував зимото и чарапи и позами подебели а таа ке соблече ,па така гледав просторијата да е потопла (ова за на зимо) и така спиеше откриена. а сега спие на тенки пижами и не покриена што да и правам не сака.
Анет а да не ја поти постелнината Л многу се потеше ама само главата и сестра ми ми испрати постелнина од органски памук само навлака и чаршавче и од кога и ги ставив не се поти толку а се покривавме цела зима со едно ќебенце неќеше во вреќичка да спие,а сега само со тенко ептен тенко кебенце а а летово само чаршавче.......и нон-стоп е одскриена само ја покривам и пак сум жива ненаспана не за друго имам уплав да не се разболее уффф...!!!
Ние деновиве преку ден сме по летни комбинезонки памучни, без ракави, како шорцеви доле, а на нозете боса....или боди со кратки ракави ама долниот дел исто како шорцеви. Навечер и облакам боди со долги ракави и тенки памучни пижамки, а ја покриваме со едно тенко ќебенце.
Gi procitav site postovi,i pak neznam sto ke pravam. Treba da se porodam kon sredina na Juli sigurno ke bide pekolno ,si pocnav da razgleduvam sto ke kupam za da go iznesam bebeto od bolnica a i za po doma sto ke mu oblakam nemam pojma da kupuvam samo bodi ili i nesto so dolgi rakavi nemam poim daj pomagajte vreme e da pocnam da se spremam po malku .
Dimana земи си обавезно боди на долги ракави и тенки памучни ѕиври или боди на долги ракави и тенки памучни шпилхозни. Новородените бебиња немат добра терморегулација и затоа и во лето препорачуваат бебето да биде еден слој повеќе од тебе облечено. Дома пуштај клима на 22 степени, ама не да дува во бебето нормално, и облекувај го бебето по долги ракави, а ако е мнооогу топло, слободно по кратки ракави со чорапи долу и покриено со тенка тетра пелена.
Gi procitav site postovi,i pak neznam sto ke pravam. Treba da se porodam kon sredina na Juli sigurno ke bide pekolno ,si pocnav da razgleduvam sto ke kupam za da go iznesam bebeto od bolnica a i za po doma sto ke mu oblakam nemam pojma da kupuvam samo bodi ili i nesto so dolgi rakavi nemam poim daj pomagajte vreme e da pocnam da se spremam po malku .
Moeto dete e rodeno na 18 juli na +40 lani besee ludilo toploo klima nepustav zs ziveeme vo kuka so dobra izolacija i sedevme vo dnevnata soba kaj so ne ja pece sonce i nekako go izguravme letoto.......jas ja oblekuvav so dolgi rakavi no samo eden sloj znaci bodi so dolgi i zivricki dole,ili najtenki shpikoznii....e sega nekogas se slucuvase da primetam deka i se ladni nozinjata togas i oblekuvav corapkii a za setanje obicno se setavme navecer i oblekuvav + eden sloj za da ne i pristudii!!!
Ti kupi si i dolgi i kratki, samo za pocetok ne kupuvaj mnogu Sin mi se rodi vo Avgust i bese mnogu toplo go ostavav samo po pampers taka gol, a za spienje go pokrivav so tenka pelena
eve nokespa spiese po podi i pizami ama nadole pizami samo i so tenko kebence pokriena rezultatot bese-SPIENJEEEEEEEEEEE.od sega ke ja ostavam taka neka spie da pospijam i jas ihihihihhi ;_)) i ako ova e spast za neprespienite noki ke castam ihihihhiih i kupivme od dormeo postela i pernica ama pernicata ne i odgovara zdravje za pogolema inaku pak se poti.....deteto e takvo s`klet isgleda a jas da mozam preku glava ke se pokrijam,zosto e toa taka,neznam malive da se potat da im e zesko??????
ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka
Анет а да не ја поти постелнината Л многу се потеше ама само главата и сестра ми ми испрати постелнина од органски памук само навлака и чаршавче и од кога и ги ставив не се поти толку а се покривавме цела зима со едно ќебенце неќеше во вреќичка да спие,а сега само со тенко ептен тенко кебенце а а летово само чаршавче.......и нон-стоп е одскриена само ја покривам и пак сум жива ненаспана не за друго имам уплав да не се разболее уффф...!!!
Е па зашто читав тука негде ги држеле бебињата во Систина на толкава температура, односно 22 степени во сред лето?? И зашто тогаш во зима ги држат на исто толкава температура, за бањање само 24 или 25, а надвор е 2 степени? Тоа здраво е? Битно да е пријатна и умерена температурата, јас ко што знам, да не е топло и да не е ладно. За 2 или 3 степени разлика, тука сме негде, добра е температурата.
Бебе82, јас пак тебе ќе те поправам - точно е дека собна температура за дете е најдобра околу 22-23 степени, без разлика како ќе ја постигнеш. 25 степени е веќе температура за бањање. Ние цело лето и цела зима сме поминале со собна температура од 19-22, само ноќе за спиење е поладно (не грееме за спиење). Сега во дневна ни е максимум 22 степени и се надевам дека и преку лето ќе остане така. Бебето не мора да ги осеќа температурните разлики - сигурно ти нема да го вадиш надвор кога ќе биде многу жешко, ќе го вадиш или рано наутро, или навечер кога ќе опаднат температурите. Ако е соодветно облечено, нема да има гајле верувај.
Лани цело лето го поминавме со памучни комбинезонки, односно боди со ракавчиња и ногавици како шорцеви. Сите ми велеа дека детето ќе ми настине оти премалку било облечено. И никој не беше во право. Па сигурно нема детето да го малтретирам со слоеви облека кога е жешко. Сега обично носи памучни боди на кратки ракави или без, одозгора тенки панталончиња, чорапки, и маичка на кратки ракави. Навечер спие со боди на кратки ракави и целосни пижамки, покриен со тенко јорганче. Ама пак ми се открива
Калипсо, немаат гајле за тоа откривањето, верувај, мојава спие скроз откриена, ептен ако осеќам дека мене ми застудува ја покривам со јорганчето, а некогаш и само со ќебенцето. Битно да е облеченко соодветно бебето, екстремитетите навечер да не му се голи. Така ми кажаа и за новородено бебе, главата, рацете и нозете да му се облеченки, без разлика дали е лето или зима. Е сега тоа со капчето кај нас многу не функционираше, ама затоа чорапи, и сега по дома кога сме, има на себе, а ракавичките престанавме одамна да ги користиме.
А бе и јас имам педијатар во фамилија, блиска, и таа мене ми го кажа ова... е ај сеа, не учеле исто школо изглеа нема врска, сите правиме како треба, најважно е на бебушките да им е супер. Икана, мојов не трпи чорапи... бос спие, ама откриен, и нозете му се топли. Ама пак ми е шубе да спие откриен, додуша, ако спие цврсто нема гајле, ама штом почне да се врти, е тогаш се ќе истурка со нозете.
Ista pesna i kaj nas.....zivci iskinav,ama pa vikam ako i e ladno nema da se otkriva,taka da i oblekuvam corapi i nema gajle.. Inaku vo vrska so klima,koga bese bebe od 3-4 meseci klimata ja uklucuvav do kaj 22 stepena ama izbegavav da e vo dnevna,izladuvav koga ke bese vo spalna,pa posle ja isklucuvav klimata...a zimoska T vo sobata mi bese 21 stepen i nemavme nikakvi problemi,poubavo oblecena si bese.Kako dete sum ziveela izvesen period pod kirija so dve sobi pa samo ednata moite ja toplele,znaci sme si spiele vo ladna soba pa majka mi vika kako ke ve legnev trup ste bile do sabajle ni mrdanje ni nisto,pa fala bogu zdravi pravi sme si so brat mi...i po ubavo e da e po ladno.kumovive nasi zimno vreme doma im e 28 stepeni,da se ugusi coek.. A za leto kako sum jas oblecena taka i M ja oblekuvam
Исто школо сите учат Калипсо, и се онака шаблонски више кажуваат А ти што си му се засеирала толку, па одма ќе се расплаче ако му е ладно....склетџии се они, не сакаат многу тунтање со покривки и облека. Ја вака си викам, ако и е ладно ќе плаче, ако и е топло ќе плаче исто....Битно да не и се суви и ладни рацете и нозете, ако и се ладни и влажни значи нели топло и било па се испотила.
Михаела, и јас пораснав во куќа и да ти кажам право никад не било потопло од 22 степени и навечер баба ми прозорци отвараше, на ладно поубаво се спиело, така викаше, и ден денес така прави. Шок терапија Не покриваше со јамболии....па колкава магарица сум сега да ме видиш, ништо не ми фали!!!