|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  4 5 [6] 7 8   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Облекување на бебе во лето
1.5.2012 20:49:39   
kikicka
Ехее цел викенд ние бевме на кратки ракави,а за бебето мацо што си го видела ,греота стварно и јас скоро видов овде и ми идеше да и речам ке го пукнеш детето,а некогаш се чудам како бебињата не плачат на толку жешко туку така си седат. Мојава збрлаве во петокот кога беше пеколно буквално рикање до бесвест кога ја однесов на ладно за секунда се смири.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот lilicka)
Непосредна врска до пораките: 126
2.5.2012 0:31:28   
Andriance
Breeeeeee na ovie 30 stepeni vo plus ma 1-vi maj da ne znaes kako da se ponasas ahahah..nie denes bevme samo po bodi na preramki ( od kaj 12 do kaj 16) i dole edni kratki pantalocinja...posle toa samo mu preoblekov bodi po kratki...i vecerta nakaj 19 edna dukserce tenko...lugje mnogu e toplo...decata vo leto treba da bidat obleceni isto kako mama

< Поракaта ја уредил Andriance -- 2.5.2012 0:32:25 >

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 127
2.5.2012 12:05:07   
Annet
pomognete mi,navecer so sto gi pokrivate,samo so kebe ili? a denski samo na bodi i trenjercinja nadole sme i veke bosi,uste kratki rakavi nemame da obleceme ama ke si kupime,a na nadvor na bluzice i helenki sme zesko e.... e toa me interesita neznam navacer so sto da ja pokrijam se otkriva non stop i nozete nadvor gi vadi a se poti mnogi,ja pokrivam so kebe i toa zaedno spieme dvete ...................maki

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 128
2.5.2012 12:27:43   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Annet

pomognete mi,navecer so sto gi pokrivate,samo so kebe ili? a denski samo na bodi i trenjercinja nadole sme i veke bosi,uste kratki rakavi nemame da obleceme ama ke si kupime,a na nadvor na bluzice i helenki sme zesko e.... e toa me interesita neznam navacer so sto da ja pokrijam se otkriva non stop i nozete nadvor gi vadi a se poti mnogi,ja pokrivam so kebe i toa zaedno spieme dvete ...................maki

aod sto se poti?? toa e najloso...inace i nie spieme zaedno ama od pokrivanje ni P...ja samo sto sum go pokrila..nema nie 1 minuta on e so nozete nadvor..i toa u son..dzabe vekje ne znam so da napraam..i se otkazam..cela nokj ne spijam ubavo samo toa gledam kolku e nepokrien ahhahaha inaced spieme bosi po bodi i pizamcinja tenki...znachi suma sumaru ne se pokrivame user posted image

inace mozes ako e mnogu toplo so nekoe carshavce..ili tenko kebence

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот Annet)
Непосредна врска до пораките: 129
2.5.2012 15:37:00   
Annet
neznam i doktori prasav za potenjeto cela zima se poti a sega uste poveke,mi kazaa za ad kapki da davam eden den edna ,drugiot den dve kapki,ama sega mnogu e zesko i non stpo nadvor vo dvor e izbegnuvam na sonce obavezno so kapce ma nema spas mnogu se poti...so otvoren dzam spieme....sto poveke neznam??? izgleda sal na carsav ke ja stavam i da spie i da ja pokrijam,leleee ami user posted image user posted image user posted image letoska???????????

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 130
2.5.2012 15:41:52   
Mihaela 2010
I kerka mi lani mnogu se potese ziva voda znaela da bide,ama toa bese eden period sega e dobra,neznam kolkavo e tvoeto,nie imame 2 godini,znaci vo period od 1.5 se potese..
inaku za otkrivanje sme prvi,mislam deka nokeska me ostavi bez spienje ja pokrija taa otkrise,i na kraj dignav race i i oblekov corapi za da ne smrzne...inaku i oblekuvam bodi po tenki preramki,edna kratka maicka i pizami pred spienje,a preku den e po kratka maicka...nadolu se uste e po tekni helancinja

Непосредна врска до пораките: 131
2.5.2012 15:45:04   
kikicka
Анет ,јас сум доврат покриена а Л не е уопште покриена,еднаш само во цели 19месеци стана расквичена и си го зема чаршавот и јас се чудев дури не ми се веруваше дак и застудило на неа. Јас облекував зимото и чарапи и позами подебели а таа ке соблече ,па така гледав просторијата да е потопла (ова за на зимо) и така спиеше откриена. а сега спие на тенки пижами и не покриена што да и правам не сака.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 132
2.5.2012 16:16:25   
lilicka
Анет а да не ја поти постелнината Л многу се потеше ама само главата и сестра ми ми испрати постелнина од органски памук само навлака и чаршавче и од кога и ги ставив не се поти толку а се покривавме цела зима со едно ќебенце неќеше во вреќичка да спие,а сега само со тенко ептен тенко кебенце а а летово само чаршавче.......и нон-стоп е одскриена само ја покривам и пак сум жива ненаспана не за друго имам уплав да не се разболее уффф...!!!

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 133
2.5.2012 16:49:58   
Ikana
Ние деновиве преку ден сме по летни комбинезонки памучни, без ракави, како шорцеви доле, а на нозете боса....или боди со кратки ракави ама долниот дел исто како шорцеви. Навечер и облакам боди со долги ракави и тенки памучни пижамки, а ја покриваме со едно тенко ќебенце.

Непосредна врска до пораките: 134
2.5.2012 18:16:03   
Dimana
Gi procitav site postovi,i pak neznam sto ke pravam. Treba da se porodam kon sredina na Juli sigurno ke bide pekolno ,si pocnav da razgleduvam sto ke kupam za da go iznesam bebeto od bolnica a i za po doma sto ke mu oblakam nemam pojma da kupuvam samo bodi ili i nesto so dolgi rakavi nemam poim daj pomagajte vreme e da pocnam da se spremam po malku .

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 135
2.5.2012 18:19:31   
Ikana
Dimana земи си обавезно боди на долги ракави и тенки памучни ѕиври или боди на долги ракави и тенки памучни шпилхозни. Новородените бебиња немат добра терморегулација и затоа и во лето препорачуваат бебето да биде еден слој повеќе од тебе облечено. Дома пуштај клима на 22 степени, ама не да дува во бебето нормално, и облекувај го бебето по долги ракави, а ако е мнооогу топло, слободно по кратки ракави со чорапи долу и покриено со тенка тетра пелена.

(Одговор на членот Dimana)
Непосредна врска до пораките: 136
2.5.2012 18:26:03   
Dimana
Fala Ikana mi ja razresi dilamata ,sega opusteno ke setam i ke kupuvam za bebceto .

Непосредна врска до пораките: 137
2.5.2012 18:53:09   
lilicka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Dimana

Gi procitav site postovi,i pak neznam sto ke pravam. Treba da se porodam kon sredina na Juli sigurno ke bide pekolno ,si pocnav da razgleduvam sto ke kupam za da go iznesam bebeto od bolnica a i za po doma sto ke mu oblakam nemam pojma da kupuvam samo bodi ili i nesto so dolgi rakavi nemam poim daj pomagajte vreme e da pocnam da se spremam po malku .

Moeto dete e rodeno na 18 juli na +40 lani besee ludilo toploo klima nepustav zs ziveeme vo kuka so dobra izolacija i sedevme vo dnevnata soba kaj so ne ja pece sonce i nekako go izguravme letoto.......jas ja oblekuvav so dolgi rakavi no samo eden sloj znaci bodi so dolgi i zivricki dole,ili najtenki shpikoznii....e sega nekogas se slucuvase da primetam deka i se ladni nozinjata togas i oblekuvav corapkii a za setanje obicno se setavme navecer i oblekuvav + eden sloj za da ne i pristudii!!!

Непосредна врска до пораките: 138
2.5.2012 19:13:33   
arh_diz

ИЗВОРНА ПОРАКА: Dimana

Ti kupi si i dolgi i kratki, samo za pocetok ne kupuvaj mnogu
Sin mi se rodi vo Avgust i bese mnogu toplo go ostavav samo po pampers taka gol, a za spienje go pokrivav so tenka pelena

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 139
2.5.2012 23:54:03   
Andriance
user posted image

< Поракaта ја уредил Andriance -- 2.5.2012 23:58:19 >

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 140
3.5.2012 7:17:48   
Annet
eve nokespa spiese po podi i pizami ama nadole pizami samo i so tenko kebence pokriena rezultatot bese-SPIENJEEEEEEEEEEE.od sega ke ja ostavam taka neka spie da pospijam i jas ihihihihhi ;_)) i ako ova e spast za neprespienite noki ke castam ihihihhiih i kupivme od dormeo postela i pernica ama pernicata ne i odgovara zdravje za pogolema inaku pak se poti.....deteto e takvo s`klet isgleda a jas da mozam preku glava ke se pokrijam,zosto e toa taka,neznam malive da se potat da im e zesko??????
ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka

Анет а да не ја поти постелнината Л многу се потеше ама само главата и сестра ми ми испрати постелнина од органски памук само навлака и чаршавче и од кога и ги ставив не се поти толку а се покривавме цела зима со едно ќебенце неќеше во вреќичка да спие,а сега само со тенко ептен тенко кебенце а а летово само чаршавче.......и нон-стоп е одскриена само ја покривам и пак сум жива ненаспана не за друго имам уплав да не се разболее уффф...!!!

Непосредна врска до пораките: 141
3.5.2012 13:19:03   
bebe82
Iкана морам да те корегирам за температурава на климава. Значи со мало бебе клима никако под 25 степени да не се мести.

Толку големи температурни разлики ни за возрасен не се препорачливи, а не пак за бебе. Лани ние цело време на 25-26 ја местевме па супер беше.

Непосредна врска до пораките: 142
3.5.2012 13:28:19   
Ikana
Е па зашто читав тука негде ги држеле бебињата во Систина на толкава температура, односно 22 степени во сред лето?? И зашто тогаш во зима ги држат на исто толкава температура, за бањање само 24 или 25, а надвор е 2 степени? Тоа здраво е?user posted image Битно да е пријатна и умерена температурата, јас ко што знам, да не е топло и да не е ладно. За 2 или 3 степени разлика, тука сме негде, добра е температурата.

< Поракaта ја уредил Ikana -- 3.5.2012 13:29:52 >

(Одговор на членот bebe82)
Непосредна врска до пораките: 143
3.5.2012 13:45:56   
Calypso
Бебе82, јас пак тебе ќе те поправам - точно е дека собна температура за дете е најдобра околу 22-23 степени, без разлика како ќе ја постигнеш. 25 степени е веќе температура за бањање. Ние цело лето и цела зима сме поминале со собна температура од 19-22, само ноќе за спиење е поладно (не грееме за спиење). Сега во дневна ни е максимум 22 степени и се надевам дека и преку лето ќе остане така. Бебето не мора да ги осеќа температурните разлики - сигурно ти нема да го вадиш надвор кога ќе биде многу жешко, ќе го вадиш или рано наутро, или навечер кога ќе опаднат температурите. Ако е соодветно облечено, нема да има гајле верувај.

Лани цело лето го поминавме со памучни комбинезонки, односно боди со ракавчиња и ногавици како шорцеви. Сите ми велеа дека детето ќе ми настине оти премалку било облечено. И никој не беше во право. Па сигурно нема детето да го малтретирам со слоеви облека кога е жешко. Сега обично носи памучни боди на кратки ракави или без, одозгора тенки панталончиња, чорапки, и маичка на кратки ракави. Навечер спие со боди на кратки ракави и целосни пижамки, покриен со тенко јорганче. Ама пак ми се откриваuser posted image

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

Непосредна врска до пораките: 144
3.5.2012 14:36:11   
bebe82
Јас само пренесов инфо од педијатар кој го имам во мојата фамилија, а и верувам на женава.

Јас цело лето имав подесено клима за 25 степени, и дома ми беше супер.

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 145
3.5.2012 14:37:26   
Ikana
Калипсо, немаат гајле за тоа откривањето, верувај, мојава спие скроз откриена, ептен ако осеќам дека мене ми застудува ја покривам со јорганчето, а некогаш и само со ќебенцето. Битно да е облеченко соодветно бебето, екстремитетите навечер да не му се голи. Така ми кажаа и за новородено бебе, главата, рацете и нозете да му се облеченки, без разлика дали е лето или зима. Е сега тоа со капчето кај нас многу не функционираше, ама затоа чорапи, и сега по дома кога сме, има на себе, а ракавичките престанавме одамна да ги користиме.

Непосредна врска до пораките: 146
3.5.2012 14:46:55   
Calypso
А бе и јас имам педијатар во фамилија, блиска, и таа мене ми го кажа ова... е ај сеа, не учеле исто школо изглеаuser posted image нема врска, сите правиме како треба, најважно е на бебушките да им е супер.
Икана, мојов не трпи чорапи... бос спие, ама откриен, и нозете му се топли. Ама пак ми е шубе да спие откриен, додуша, ако спие цврсто нема гајле, ама штом почне да се врти, е тогаш се ќе истурка со нозете.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

Непосредна врска до пораките: 147
3.5.2012 14:58:42   
Mihaela 2010
Ама пак ми е шубе да спие откриен, додуша, ако спие цврсто нема гајле, ама штом почне да се врти, е тогаш се ќе истурка со нозете.

Ista pesna i kaj nas.....zivci iskinav,ama pa vikam ako i e ladno nema da se otkriva,taka da i oblekuvam corapi i nema gajle..
Inaku vo vrska so klima,koga bese bebe od 3-4 meseci klimata ja uklucuvav do kaj 22 stepena ama izbegavav da e vo dnevna,izladuvav koga ke bese vo spalna,pa posle ja isklucuvav klimata...a zimoska T vo sobata mi bese 21 stepen i nemavme nikakvi problemi,poubavo oblecena si bese.Kako dete sum ziveela izvesen period pod kirija so dve sobi pa samo ednata moite ja toplele,znaci sme si spiele vo ladna soba pa majka mi vika kako ke ve legnev trup ste bile do sabajle ni mrdanje ni nisto,pa fala bogu zdravi pravi sme si so brat mi...i po ubavo e da e po ladno.kumovive nasi zimno vreme doma im e 28 stepeni,da se ugusi coek..
A za leto kako sum jas oblecena taka i M ja oblekuvam

Непосредна врска до пораките: 148
3.5.2012 15:14:42   
Ikana
Исто школо сите учат Калипсо, и се онака шаблонски више кажуваатuser posted image А ти што си му се засеирала толку, па одма ќе се расплаче ако му е ладно....склетџии се они, не сакаат многу тунтање со покривки и облека. Ја вака си викам, ако и е ладно ќе плаче, ако и е топло ќе плаче исто....Битно да не и се суви и ладни рацете и нозете, ако и се ладни и влажни значи нели топло и било па се испотила.

(Одговор на членот Mihaela 2010)
Непосредна врска до пораките: 149
3.5.2012 15:16:23   
Ikana
Михаела, и јас пораснав во куќа и да ти кажам право никад не било потопло од 22 степени и навечер баба ми прозорци отвараше, на ладно поубаво се спиело, така викаше, и ден денес така прави. Шок терапијаuser posted image Не покриваше со јамболии....па колкава магарица сум сега да ме видиш, ништо не ми фали!!!user posted image

Непосредна врска до пораките: 150
Страница:   <<   < Претходна страница  4 5 [6] 7 8   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  4 5 [6] 7 8   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?