ripce -> RE: дали го лупите овошјето или зеленчукот? (20.2.2010 0:04:36)
|
Обавезно, ако осети луша одма плука... исто и за сокот што го правам во соковникот го лупам овошјето и зеленчукот. Не знам зашто би бил штетен патлиџанот ако се јаде со лушпа[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Доматот содржи и ликопен. Ликопенот е јак антиоксиданс од групата на каротиноиди. Човечкиот организам не може да ги синтетизира каротиноидите, па затоа тие може да се внесат во организмот само преку храна богата со ликопен. Апсорпцијата на ликопенот е поголема и подобра кога се консумираат производи од домат, отколку кога се консумира свеж домат. Се претпоставува дека при готвењето на доматот, од него се ослободува ликопенот, и на тој начин тој полесно може да се апсорбира. Ликопенот е докажан антиоксиданс кој помага во отстранувањето на слободните радикали од организмот. Слободните радикали се нестабилни молекули на кислород, кои предизвикуваат рак и други сериозни заболувања. Поради тоа, доматите играат клучна улога во превенцијата и лекувањето на многу сериозни заболувања. Истражувачите и научно ја потврдиле заштитната улога на ликопенот во настанувањето на ракот на простата, како и во намалување на ризикот за рак на желудникот, на дојката и на кожата. Мажите кои консумираат 10 домати неделно имаат 45% помали шанси да заболат од рак на простата. Ликопенот може, исто така, да го успори и растот и ширењето на ракот на простата кај лица кои веќе се заболени од оваа малигна болест. Ликопенот го има во лубеницата, црвениот грејпфрут, гуавата, папајата, но најмногу го има лушпата на доматот. Препорачан дневен внес на ликопен е од 5–10 mg.
|
|
|
|