|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Информации за остварување на правото за И...
10.9.2013 16:39:20   
nataly86
i mene mi odobrija a nemav 4d eho

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 251
10.9.2013 16:59:21   
I LOVE
kapina i nataly86 fala na odgovorot malku me smirivte,so dusa cekam da mi odobrat i jas da pocnam so invitro 3godini se iznamacivme so soprugot

(Одговор на членот nataly86)
Непосредна врска до пораките: 252
10.9.2013 18:21:38   
koki12
Lina ne se sekiraj jas prasav vo fondot po sto i jas gi spremam dokumentite,mi kazaa deka samo tie dokumenti sto se so rok da gi dostavam povtorno.4D ne treba ako veke go imas ednas dostaveno.Pozdrav!

(Одговор на членот I LOVE)
Непосредна врска до пораките: 253
10.9.2013 19:27:29   
latica
4Д ехо не сум правела ни јас, ги пратив без тоа затоа што кога прашав во фондот и им ја кажав Дг и кои постапки сум ги правела, ми рекоа дека 4Д ехо не треба. Тоа се доставува ако е во прашање машки фактор, а кај жената со тоа се докажува дека се е во ред

Поздрав

Инаку јас мислам утре да се јавам во фондот, затоа што моите документи се разгледувале денес. МАЛКУ ми е страв да звонам ама сопругот рече ако не тој ќе се јави user posted image

(Одговор на членот koki12)
Непосредна врска до пораките: 254
10.9.2013 20:19:14   
I LOVE
latica koga gi dostavi ti tvoite dokumenti

(Одговор на членот latica)
Непосредна врска до пораките: 255
10.9.2013 22:47:01   
latica
14.08, значи околу 1 месец се чека

Непосредна врска до пораките: 256
10.9.2013 22:50:27   
latica
Кате 18 ти пратив порака :)

Непосредна врска до пораките: 257
11.9.2013 15:34:06   
latica
ДЕвојки да ви кажам ВАУЧЕРОТ ми е одобрен позитивноuser posted image до петок ќе стигне писмото.

Поздрав

Непосредна врска до пораките: 258
11.9.2013 21:03:04   
LoveableMe RR
Честитки Латица, заедно ќе ја тераме прикаскава. Поззuser posted image

Непосредна врска до пораките: 259
11.9.2013 21:47:11   
latica
Фала за честитките,

ЛовеаблеМе заедно ја почнуваме нашата битка. Ти од кога планираш, разговараше ли со лекарот за ин витро :)

(Одговор на членот LoveableMe RR)
Непосредна врска до пораките: 260
11.9.2013 22:28:54   
LoveableMe RR
Почеток на октомври, штом добијам. Позз

Непосредна врска до пораките: 261
13.9.2013 9:55:32   
kate18
I jas da se pofalam so dobien vaucer user posted image

Непосредна врска до пораките: 262
19.9.2013 13:27:26   
I LOVE
Devojki da se pofalam denes go dobiv vaucerot,iskreno ne se nadevav deka tolku brzo ke mi stigne nema ni 15dena od koga gi podnesov
dokumentite. Se nadevam deka se taka lesno i brzo ke tece samo so gospod napred i site da se raduvame na nasite bebencauser posted image

(Одговор на членот kate18)
Непосредна врска до пораките: 263
19.9.2013 14:13:36   
LoveableMe RR
Devojki ovde imate isto forum kade sto moze da se pofalite so dobienite vaucheri. Pozz i chestitki na site, ke terame postapka zaedno.

Непосредна врска до пораките: 264
20.9.2013 12:16:20   
virgo
Devojki milo mi e za site koi shto ste dobile vaucher,user posted image neka vi e so sreka i shto pobrzo da stignete do user posted image user posted image .
Sakam da prasham dali nekoja od vas znae kade na drugo mesto (osven drzavna user posted image user posted image user posted image ) moze so plavi kartoni da se napravi biopsija na testisi.
Vi blagodaram mnogu

Разочарувањето е само трновит пат до успехот и среќата!!!
Верувај во себе ТИ СИ ЕДИНСТВЕНА!!!

Непосредна врска до пораките: 265
20.9.2013 16:19:43   
I LOVE
virgo osven na drzavna mislam oti ne moze so plavi krartoni da se pravi na drugo mesto...znam od edna moja prijatelka i oni treba da pravat..ke prasam pak pa ke ti kazam pozz

(Одговор на членот virgo)
Непосредна врска до пораките: 266
20.9.2013 16:31:43   
kapina
Cestitki I love za vaucerot I sto poskoro da si gi vides dvete crtki

Непосредна врска до пораките: 267
25.9.2013 14:02:01   
LoveableMe RR
Денес бев во ФЗО да се распрашам за терапијата, другата недела треба да добијам, па да почнам и прашував за што ми следи како пациент, бидејќи читав дека некои клиники бараат дополнителни средства, па за да знам дали треба или не, отидов и ми го дадоа образец два кој го има на интернет и го споделувам со вас, за информација:

1 Amp. Gonadotropini од 75 IE или 50 IE 30
2 Agonisti na GnRH - Amp. Decapeptyl од 0,1mg 22
3 HCG - Amp. Pregnil ili Amp. Horiomon od 5000 IE 2
4 Краткотрајна интравенска анестезија 1
5 Пункција на фоликули под ехографска контрола 1
6 In vitro или ICSI (вклучувајќи дппплнителна обработка на
биолошкиот материјал) 1
7 Ембриотрансфер 1
8 Фоликулометрија 3
9 Хормонски испитувања 3

Појаснување на гпрната табела:
Под р.бр (1) Гонадотропините се даваат на третиот ден пд менструацијата просечно 10 дена (8-12) и тпа високопрочистени
урофолитропини или rFSH пд 75 IE или 50 IE (Fostimon, Merional, Menopur, Puregon);

Под р.бр (2) Агонисти на GnRH (gonadotropin releasing hormon) се даваат 10 дена пред очекуваната менструација до денот на HCG
администрацијата (22-25 дена просечно) или како депо фпрма – една апликација 10 дена пред очекувана менструација и тоа: ампули
Decapeptyl (triptorelin) пд 0,1mg;

Под р.бр (3) HCG 10.000 IE (2 amp. Pregnyl ili 2 amp. Horiomon od 5.000 IE) еднпкратно на крај од стимулацијата;

Под р.бр (4 и 5) 34 -36h после HCG администрацијата се прави пункција на фоликулите и аспирација на јајце клетки вп краткотрајна
интравенска анестезија.

Под р.бр. (6) Се прави In vitro (IVF) или ICSI (вклучувајќи дополнителна обрабптка на биолошкиот материјал). IVF е процедура која се
прави пкплу 4 часа после фоликуларната пункција, во зависност од зрелоста на добиените јајце клетки. Се прави сп инсеминација на
јајце клетките со обработени сперматозоиди и после 18 до 24 часа се гледа дали е настанато оплодување. ICSI е процедура која се
прави после фоликуларната пункција и се состои во инјектираоњ на сперматпзоид со нормална морфопогија во јајце клетка со добар
морфплпшки квалитет и после 18-24 часа се гледа дали настапило оплопдување.

Под р.бр. (7) Ембриотрансфер - Доколку настапило оплпдување после процедурата IVF/ICSI се врши трансфер на ембрионите и тоа
најрано 48 часа од пункцијата на овариумите, а најдпцна петтиот ден под контрола на ултразвук кога се враќаат еден до три ембриони
оценети по стандардните класификации.

Под р.бр. (8) Фоликулометрија – првпат се прави петтиот ден од стимулацијата, а потоа најмалку уште 1-2 пати заедно со резултатите
од хормонските тестови.

Под р.бр. (9) Хормонски испитувања, се прават стандардно три пати во текот на хормонската стимулација и тоа кај долгиот протокол со
агонисти се тестира нивото на естрадипл, а кај протоколот со антагонисти се тестираат естрадиол, LH (лутенизирачки хормон) и
прогестерон.

* За сите наведени ставки во тој протокол (материјали, лекови и нивна апликација) здравствената установа не смее да бара дополнителен паричен надомест од осигуреникот.

Е сега, ми кажаа доколку некоја пациентка не реагира на некои од овие лекови, може да ја променат дозата, што значи можат да ја зголемат и тогаш се наплаќа дополнително, зависно од терапијата која ќе ја одреди докторот, покрај онаа стандардна партиципација од 6000 денари.

< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 25.9.2013 14:07:22 >

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 268
26.9.2013 11:01:00   
butterfly 00
Devojki jas sobiram dokumenti pa sakav da prasam imam pred edna godina napraveno hsg dali mi vazi zosto za nego ne procitav daden rok, a za ostanatite rezultati gledame da go zapazime rokot, isto taka me interesira za spermogramot maz mi ima napraveno vo dekemvri i sega pak, ima i postari ama tie ne se validni, no pisuva deka treba da se dostavat, dali poslednite dva ke mu gi priznaat ?

Kade e najubavo da se pravat markerite ? Po privatnive mnogu e skapo, a sekade se razlicni ceni. Za na klinika kade se pravat, dali za soprugot treba da zememe upat od maticen, a za mene od maticniot ginekolog, za kolku vreme se dobivaat i dali se zakazuva? Ve molam da mi piset_e i za hormonalnite, nie prethodno se pravevme vo Sistina ama ni pominaa i se iznadavavme pari.

< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 26.9.2013 13:09:53 >

Непосредна врска до пораките: 269
26.9.2013 13:14:27   
LoveableMe RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: butterfly 00

Devojki jas sobiram dokumenti pa sakav da prasam imam pred edna godina napraveno hsg dali mi vazi zosto za nego ne procitav daden rok, a za ostanatite rezultati gledame da go zapazime rokot, isto taka me interesira za spermogramot maz mi ima napraveno vo dekemvri i sega pak, ima i postari ama tie ne se validni, no pisuva deka treba da se dostavat, dali poslednite dva ke mu gi priznaat ?

Kade e najubavo da se pravat markerite ? Po privatnive mnogu e skapo, a sekade se razlicni ceni. Za na klinika kade se pravat, dali za soprugot treba da zememe upat od maticen, a za mene od maticniot ginekolog, za kolku vreme se dobivaat i dali se zakazuva? Ve molam da mi piset_e i za hormonalnite, nie prethodno se pravevme vo Sistina ama ni pominaa i se iznadavavme pari.

Батефлај здраво, еве да ти одговорам на прашањата:

- ХСГ нема рок, само треба да имаш и да го доставиш
- еден спермограм не треба да е постар од 6 месеци, измеѓу двата треба да има пауза од најмалку 3 месеци
- брисеви - јас ги носам во Институтот за јавно здравје, сигурно има и други места, ќе ти пише некоја членка, се добиваат за 3 дена до 1 недела
- хормони се тестираат на ГАК, јавните здравствени домови, на Биохемија на клиника, обично сите хормони чинат најмногу до 500 ден., а резултатите се преку 1 ден од денот на давање крв
- спермокултура ние правиме во Институт за јавно здравје на клиника

Позз,
-

(Одговор на членот butterfly 00)
Непосредна врска до пораките: 270
8.10.2013 10:11:38   
Milicka 30
Здраво девојки! Сакам да ве прашам во врска со документите за фондот, кажете ми дали инсеминациите треба да се преку еден циклус или нема тоа врска, на страната на фондот не прочитав такво нешто, а матичниот ми вели дека немало вркса тоа, дека можеш и едно по друго да ги направиш.

Непосредна врска до пораките: 271
8.10.2013 10:47:31   
Hopeful RR
Milicka 30, мене докторот ми кажа дека не ги прифаќаат освен ако нема барем еден месец пауза помеѓу две инсеминации... а и за тебе е подобро да има пауза, да се регулираат хормоните. Ние имавме пауза од два месеци меѓу првата и втората, па сега ќе паузирам еден месец па после трета... Делува како многу време севкупно за до поднесување документи, ама не е страшно user posted image

(Одговор на членот Milicka 30)
Непосредна врска до пораките: 272
8.10.2013 10:50:43   
LoveableMe RR
Миличка 30, инсеминациите не ги прават никаде колку што јас знам едно по друго, туку преку 1 месец, со пауза, да го одморат организмот од терапијата.

Најубаво ќе биде да се јавиш во ФЗО кај Мајка Тереза и да ги прашаш точно да ти кажат и пиши за другите да знаат. Јас лично знам дека треба преку 1 месец инсеминација, но ете може има нови моменти. Позз

Непосредна врска до пораките: 273
8.10.2013 11:26:00   
Milicka 30

ИЗВОРНА ПОРАКА: Hopeful

Milicka 30, мене докторот ми кажа дека не ги прифаќаат освен ако нема барем еден месец пауза помеѓу две инсеминации... а и за тебе е подобро да има пауза, да се регулираат хормоните. Ние имавме пауза од два месеци меѓу првата и втората, па сега ќе паузирам еден месец па после трета... Делува како многу време севкупно за до поднесување документи, ама не е страшно user posted image

ИЗВОРНА ПОРАКА: LoveableMe RR

Миличка 30, инсеминациите не ги прават никаде колку што јас знам едно по друго, туку преку 1 месец, со пауза, да го одморат организмот од терапијата.

Најубаво ќе биде да се јавиш во ФЗО кај Мајка Тереза и да ги прашаш точно да ти кажат и пиши за другите да знаат. Јас лично знам дека треба преку 1 месец инсеминација, но ете може има нови моменти. Позз

Најдов бројче на страната на ФЗО има 4 доктори има ли врска кој треба да барам? Претпоставувам тие се членови на комисијата, пишува после 12 30 па ке се јавам и ке прашам. Инаку и мене ми е логично да биде преку еден месец, не толку заради терапијата пошто и така примам само кломифен, повеќе е мислам за психичка подготовка. А мојот матичен гинеколог инсистира да одам секој месец, за да поднесам документи за ин витро побрзо. Е сега стварно незнам... ке прашам и ке ви кажам

(Одговор на членот Hopeful RR)
Непосредна врска до пораките: 274
8.10.2013 14:32:57   
LoveableMe RR
Јави се на било кој од тие наведени броеви. Сите се надлежни за ИВФ. Позз

Непосредна врска до пораките: 275
Страница:   <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.