blue_blue
|
Snowhite се тоа што си навела се купува во NUK, Ciccho, Mothercare и во Jumbo во Солун имаше, овде не сум видела, ама сигурно ќе донесат. Има и за штекери и за вратички да ги затвориш (оние што се две вратички од шкавче), има и за фиоки, има и за ивици од маси, комоди гуми што се лепат. Не се баш евтина инвестиција, ама се многу корисна. Инаку од што имам читано за детска психологија, психолози велат дека на детето не треба да му се вика не, не таум, не тоа, не ова зошто тоа не разликува што е тоа не, за него вашата реакција е само - со ова го привлеков вниманието на мама/тато значи пак ако направам вака, пак ќе ми обрнат внимание. Велат да ги игнорирате, или ако стане опасно по живот да ги тргнете беш никакво објаснување. Кога ќе бидат од 2 години нагоре може да се почне со објаснување зошто е нешто опасно. Ќерка ми се качуваше на ептен висока комода на која ги пресоблекував како бебиња. Секогаш кога ќе се качи викаше по мене, демек мамо се каќив и рипаче горе. Иако срце ми беше во петици ја оставав и ја игнорирав, не и обрнував внимание. После 3 пати престана да се качува, сосема изгуби интерес. ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite Не сум искоментирала, значи како вие го обезбедувате домот? Михаил еве почна со дубакот да шета низ цел стан и да фаќа по штекери, да ги отвора вратите од работната маса, фиоките, буричка во кантата, да фаќа во иците од двд плеерот каде што е поврзан со тв итн Кога внукот од девер ми стаса да ги прави овие работи, дома беше се изврзано, излепено, забарикадирано со столици и фотељи, качувано на високо, навистина не ми се допаѓаше глетката, а и ние стасуваме на таа фаза и навистина не сакам и мене станот така да ми изгледа. Ако знаете некој совет, ве молам пишете. За штекерите има посебни капачиња за затворање, мислам дека и за фиоките и вратничињата од куњата има „нешто“ како држач или така нешто што кога ќе отвориш го враќа назад, ако знае некој нека објасни подобро и нека каже каде се купуваат такви работи за сигурен дом на нашите најмили, да не бидат повредени
|