niki -> RE: Како на детето да му ја објасниме смртта? (27.1.2013 11:46:37)
|
kako sto mu objasnuvas kako se sozdava dozd nie ne sme imale smrten slucaj na blizok na deteto, no bevme da go posetime grobot na tatkoto na mm, togas taa imase okolu 4 godini i objasnivme deka lugeto koga ke ostarat ili ako se razbolat od nekoja strasna neizleciva bolest umiraat, umiranjeto i go objasnivme deka e koga ke prestanes da dises, da gledas, da slusas, da zboruvas, ne prasa zosto dedo i bil zakopan na grobista i toa objasnivme deka teloto koga ke prestane da zivee se raspaga i zatoa gi stavame tamu vo zemja da se raspadnat za da se nahrani trevickata i cvekinjata od ostatocite i deka stavame spomenik za koga ni nedostiga covekot da pojdeme tamu, da go pozdravime i da mu kazeme se sto sakame, iako ne ne slusa na nas zivite ni e polesno, taa prikaznata ubavo ja prifati na dedoto mu ispea pesnicki nie se isplakavme slusajki ja i taka imavme momenti koga i se javi strav da ne umre nekoj od nas roditelite, togas si ja guskav i ja uveruvav deka sme zdravi i mladi seuste i deka ne mora da se grizi uste dolgo ke bideme tuka i taka, najnormalno, bez potresuvanje, otvoreno kako sto e normalno koga ke dojde red da ne napusti nekoj so koj e bliska nema da i krijam ke i dozvolam da se pozdravi, da se isplace, da taguva, se e toa del od zivotot ne mozeme da gi zastitime od taga, mozeme da bideme pokraj niv i so niv da ja preziveeme
|
|
|
|