oliva -> RE: Логопед (15.4.2013 12:45:10)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: temjanuska75 ИЗВОРНА ПОРАКА: oliva ИЗВОРНА ПОРАКА: temjanuska75 Моето има 2 г. и 4 месеци и исто не зборува, т.е. 15-20 зборови. Од другите зборови ги кажува само првите две букви.Дури и неговото име ги кажува само првите две букви. Јас воопшто не сум загрижена, знам дека деца и помали од него зборуваат. Малку ни е тешко да се разбереме што сака, ама погодувам и он весело вика ДА. И моето не оди во градинка, планирам на 3 години да го пратам. i moeto dete zboruva taja so prvite dve bukvi,no e pogolem ima tri godini,jas pocnav veke paniki da pravam zasto uste ne zbori kako so treba ,no pak site mi vikaat deka ke pocne ubavo da zbori,sega sum vo potraga po logoped,samo neznam kaj koj dfa go nosam ИЗВОРНА ПОРАКА: Natuska85 RR Сабајле прочитав кај нас во градинка дека секој петок овој месец може да се консултираме со логопет вработен во градинката. Инаку за недела дена правиме 2 години и зборови кои ги користиме се само да и не. Мама и тата ептен на зорт кога е [sm=smiley1.gif]. Се мислам дали има потреба да одам во петок да се консултирам , да не е рано уште [sm=smiley13.gif] М. последниве неколку недели зборува поинтезивно, односно користи нови зборови, ама само кога ќе му кажеш тој го повторува, а кога сака да разговара, т.е. да каже нешто неразбирливо е, освен оние зборови и реченици кои ги употребува подолго време. Во четвртокот бевме кај д-р.Двојаков, кој посочи дека говорот се развива во целост од втората до четвртата година, односно нема место за паника. Кажа дека говорот доколку не се развие до четвртата година, односно не се изговараат чисто зборовите, тогаш се реагира со одење кај логопед и вежбање. Ме советуваше да го пратам М. во градинка или повеќе да се дружи со деца за говорот му биде појасен. а каде работи тој др.двојаков,како мозе да го најдам,инаку натуска твоето е мало за на логопед,викаат до три години да се чека
|
|
|
|