По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Доење и дополнување на доењето

Порака

Djana -> По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (19.11.2010 13:12:00)

imam deset_ mesecno bebe i sme vo nedoumica kako i po koj redosled da se hranime... nekoi mi velat nautro da pocneme so ovosje pa potoa rucek i na kraj mlecen obrok a pak dr. da pocneme so mlecen obrok i da zavrsime so ovosje ...dovolno se hranime i sega sme 10 kg.no na sekoja krvna slika zelezoto nie nisko ... [sm=smiley13.gif]

Палешка РР -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (19.11.2010 13:42:16)

Јас наутро давам млечен оброк, некогаш со банана некогаш не, ручек зеленчук или месо, а за вечера павлака, јогурт со лебче, или млечен оброк со бисквити, гриз, ориз. Овошје и давам за ужина.

Миа за 5 дена ќе прави 11 месеци

Djana -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (19.11.2010 14:06:08)

super e taka samo sto nie se uste nemame mnogu zabi samo dva dole imame i andrej ne znae djvaka pa mora se toa da nie dobro pasirano inaku i na najmalata troska se davi...A sto vi spagja vo toa mlecen obrok? pozz i fala vi mnogu...[sm=zmeden.gif]

Martins mom -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (19.11.2010 16:51:50)

Па самиот збор ти кажува...оброк што содржи млеко или млечни производи.

Јас на моето 9 месечно бебе му давам 3 главни оброци и една ужина. Или ужината или појадокот ми е овошје, ручекот - зеленчук и вечерата млечен оброк

Џесика -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (19.11.2010 17:10:38)

Јас наутро му давам житарици со млеко(чоколино плус со житарици), или банана со јаболко, за ручек обично од ручекот за нас, и вечера исто млечен оброк, обично јогурт со леб попара, пошто не пие млеко. Во текот на денот за ужинка му давам овошен јогурт или пудинг

biljana16 -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (19.11.2010 18:05:38)

Jas sekoj den mu davam obroci po ist redosled.
8.saat adaptirano mleko
11. ovosna kasicka
2 rucek zelencuk (3 pati nedelno stavam i meso)
6 saat mlecna kasicka
i pred spienje vo 9 saat 180gr adaptirano mleko

dona -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (19.11.2010 18:35:53)

mamicki na kolku meseci se pocnuva so obroci?

biljana16 -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (19.11.2010 20:26:48)

Jas pocnav na pet ipol meseci so ovosje. Mene taka mi kaza mojata pedijaterka. Pravilo nema nekoj porano nekoj podocna.

sone -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (19.11.2010 22:10:14)

Moeto bebce ima 7 meseci i 19 dena.Uste ne sum pocnala sol da i stavam vo kasickite.Dali vie ste pocnale i na kolku meseci?Za prvoto znam deka dolgo vreme ne mu stavav zacini nikakvi.Mnogu ubavo i zdrasvo go hranev,a bidejki so ova vtoroto imam maka da ja nahranam planiram da pocnasm da i stavam sol pa kazete mi koe e najdobro vreme?

Djana -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (19.11.2010 23:19:56)

jas od sest meseci pocnav da mu stavam zacini t.e. sol i toa ovaa sto e kaliumova soli super si jade a nekogas i vegeta na vitalija koja e cist zelencuk susen i melen ... pa nemozev taka da mu gi davam mnogu se blantavi jas mojot andrej go nosam vo neuromedika na pedijatar kaj dr. nabil i super sme zadovolni i on mi veli deka dokolku na mene ne mi e vkusno jadenjeto i na nego nema da mu bide...

lukas -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (20.11.2010 0:46:30)

ИЗВОРНА ПОРАКА: biljana16

Jas sekoj den mu davam obroci po ist redosled.
8.saat adaptirano mleko
11. ovosna kasicka
2 rucek zelencuk (3 pati nedelno stavam i meso)
6 saat mlecna kasicka
i pred spienje vo 9 saat 180gr adaptirano mleko+cokolino

sosema istiot redosled:)[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

misticia -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (20.11.2010 1:32:49)

мене големата до скоро ми пиеше многу млеко така да овој редослед со две млека пред првиот роденден ми е чуден

и малата цица често, дење и ноќе а веќе се ближиме кон полни 8 месеци и јас сум крајно ненаспана

немаме посебен редослед по цел ден цица, околу 11 наутро јаде или овошна или млечна кашичка
навечер околу 6-7 јаде или зеленчукова или млечна кашичка

и знам да си направам екскурзија и да и дадам нешто што не е за неа само затоа што гледа дека јадеме (многу жални фаци прави кога јаде некој а таа не)
денес се накрка палента со сестра и - и со сол и со путер а богами и со фета сирење внатре
пред неколку дена касна пудинг ама после имаше мака со мешето жива се изедов и си ветив дека нема предвреме да и давам сешто - еве ме денес пак

А големата на 9 месеци јадеше од гравот и ништо не и беше, ама таа беше на адаптирано млеко и порано почнав со дохрана и мислам дека пазев некој редослед се додека не настана анархија по дома и кој сака кога сака јаде па и бебињата [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

sone -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (20.11.2010 2:40:15)

Moeto bebce e skoro 8 meseci.Za cicanje i veke nemam mleko,po nekja kapka.Sega na ovaa vozrast ako odime po neki pravila treba da ima 2 podoi sabajle i navecer,ama toa retko koja majka go praktikuva.Jas gledam da ima dva mlecni (sabajle i navecer) obroka, i eden glaven zelencukov.Pomedju ovosna kasicka ili sokce.Se razbira ne ja zaboravame vodata.Obavezno nastojuvam da i davam tecnosti.

Палешка РР -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (20.11.2010 7:53:15)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sone

Sega na ovaa vozrast ako odime po neki pravila treba da ima 2 podoi sabajle i navecer,ama toa retko koja majka go praktikuva.

Какво е тоа правило соне, првпат слушам?
Миа има скоро 11 месеци, па сеуште цица 6 пати во текот на 24 часа и има 3 главни оброци и една ужинка. Јас би пропуштила и оброк, ама доење не пропуштам.

Snowhite RR -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (20.11.2010 17:24:35)

Нас оброците наутро и навечер скоро не ни се разликуваат, значи давам или овошје, или млечен оброк, палента, гриз, јогурт со леб или со оризови снегулки, зависи што имам дома, а за ручек обично давам зелнчук со месо, сега месо секој ден, зошто докторкта така ни рече и ние имавме ниско железо. За ужина му давам или банана, бискивиче, чоколатце, пудинг или овошен јогурт зависи. А за доењето, обично насабајле се буди неколку пати и цело време сака да цица, после кога ќе стани, прво пиеме легофер, па правиме пауза 1 саат, зошто не требало да јади веднаш после сирупот, па во 11 појадок, кај 12-12.30 ужинка, кај 13.30 доење и заспивање, кај 15.30 - 16.00 ручек, кај 18.00 ужина и цицање за заспивање и вечер кај 21 вечера, па во 21.30 или покасно цицање за спиење. Горе долу таков ни е распоредот

Felly RR -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (20.11.2010 18:15:37)

Ние имаме речиси 11 месеци и оброците ни се отприлика вака:

6 саат млеко
9-10 овошна каша која ја мешам со гриз/бисквити/оризови снегулки
12:30 млеко
15 или само зеленчук, или зеленчук со месо
18 млеко
21-22 млешна каша
а во меѓуоброци некоја ужинка

Palce -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (20.11.2010 19:24:48)

Мамички што убаво вака што ви јадат бебињата...Јас со Миа имам ептен проблем,неможам вака да ја ранам...Ништо не сака и ништо нема омилено,со лажги со плачки се раниме..Веќе преморена сум од тоа...Ме интересира колку мл млеко треба да пие едно бебе до 1 год?Зошто Миа кога ќе испие млеко после 3-4 саати не е гладна...па нема шанси ужинка да и дадам,одвај оброкот што треба да го јаде ќе и го дадам...Ептен се нервирам,ко желудничево ништо да не и собира...[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]Едвај 3 пати дневно пие млеко и едвај два оброци јаде од кои многу малку,па сега и ставам во млекото обавезно житарици за да прима и друго колку толку освен млеко...

Еве нашиот за сега редослед е ваков:
ноќе млеко..одвај
09:00 млеко со житарици
11:00 спие
13:00 ручек -зеленчук со месо или жолчка
15:00 сок
16:00 млеко па спие
19:00 вечера (ништо не јаде,одвај) павлака со лебче или со макарони или некои житарици со банана,јаболко или овошна каша
21:00 млеко со житарици

Има ли некој сируп или нешто друго за апетит,се си викам дека не прима доволно храна и се нервирам.

sone -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (20.11.2010 23:09:37)

Palce namaluvaj go mlekoto.Mlekoto mnogu zasituva.Naviknata e na mleko.Imav prijatelka koja na svoeto bebce (sega skoro 3 godini ima) mu davase po 1 litar mleko na den.I celosno mu go ukna i pocna da jade.Odi na deneska ruckavme (do 1 godina) vidi odprilika kako jas i gi davam na moeto bebce, pa sporedi. Vidi i od drugi majki kako gi hranat bebinjata.Kolku imase tvoeto bebce?

Djana -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (21.11.2010 1:43:09)

nie sega nautro okolu 9 jademe mlecna kasa ili zitarici zaspivame oklu 11 so cajce ...spieme cas i polovina pa potoa okolu 13 jademe rucek pa setame po moznost i zaspivame so sokce okolu 15 casot ... i toa spienje nie cas i cas i polovina pa potoa oklu 17 ajademe ovosje i togas ne saka nisto za pienje i pak spieme malku okolu 19 i 30 i za vecera jademe nekoja oda kasickive za dobra nok ili griz ili keksolino ili nesto takvo i vo 22 i 30 zaspivame so 250 ml.mleko i sabajle oklu 6 pieme pak 150ml.mleko ...nenzam mislam deka dovolno mleko mu davam za negovite 10 meseci samo ke mora malku na dieta da se stavime posto e skoro 11 kg.i nie pieme legofer...[sm=smiley1.gif]

Felly RR -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (21.11.2010 9:44:31)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Palce

Има ли некој сируп или нешто друго за апетит,се си викам дека не прима доволно храна и се нервирам.

Палче, ние уште некаде од 8 месеци почнавме да пиеме пиковит сируп, и мислам дека од тогаш и се подобри апетитот. Сирупот е за деца од 1 година, и треба да се пие по 2 лажички, но нас матичната ни рече дека може да и даваме само што не и даваме 2 туку една лажичка.
Прашај си го и ти твојот педијатар.

misticia -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (21.11.2010 16:22:08)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sone

Palce namaluvaj go mlekoto.Mlekoto mnogu zasituva.Naviknata e na mleko.Imav prijatelka koja na svoeto bebce (sega skoro 3 godini ima) mu davase po 1 litar mleko na den.I celosno mu go ukna i pocna da jade.Odi na deneska ruckavme (do 1 godina) vidi odprilika kako jas i gi davam na moeto bebce, pa sporedi. Vidi i od drugi majki kako gi hranat bebinjata.Kolku imase tvoeto bebce?

не јадат сите луѓе исто па ни сите бебиња
јас ретко јадам месо, мм никогаш не јаде месено пити буреци, другарка ми се дави во месени работи

бебето би го оставила да јаде што му се јаде додека нема опасност од алергии и додека напредува во тежина, има добра крв - значи добро е

беснее мојава почна со бељи - значи најадена е :)
мислам да го оставиш да јаде што му се јаде

а палче ти ја тераш насаат да јаде нешто и викаш не јадела многу па не е  во војска :)

Martins mom -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (21.11.2010 16:53:45)

B-complex гранули за апетит

oliva -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (21.11.2010 17:00:17)

а дали дава пиковитот резултати или ниШто и од него

oliva -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (21.11.2010 17:02:38)

и давид не е по јадеЊето ,еве тргнав на работа и свекрва ми го гледаше,и паднал околу 250 гр.се изедов од мака,млеко па и многу слабо пие 

slavicav -> RE: По кој редослед да се даваат оброците на бебе? (21.11.2010 17:13:14)

Jas i davam za pojadok i vechera mlechni kashi zatoa shto mislam deka moeto mleko ne i e dovolno,a chisto ad nesaka da pie i nekogash dodavam i ovoshje vo niv.Ruchekot ni e zelenchuk i sekoj vtor den meso i zelenchuk ama mnogu slabo go jade i posle pola saat,saat zavrshuvame so cicanje zoshto nesakam gladna da bide i ovoshjeto i go davam za uzinka ili posle ruchekot ili pred ruchekot zavisi.
I jas se mislev dali ima neshto za apetit ama taka samo prashav vo apteka pa mi kazaa nekoi bebivit ama ne se osudiv da zemam a ni dr. ne ja prashav.

Страница: [1] 2 3   Следна страница >   >>