RE: Затнато носе (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Новороденче, бебе

Порака

kikicka -> RE: Затнато носе (17.1.2011 16:11:22)

ili vlazni krpi ili jonizator za vozduhot,eve kaj mene koganema da go uklucam noseeto ie pozatnato a so jonizatorot ne tolku ,dishe ubavo.Jas go zemav na dormeo jonizatorot,ama ima i po bebebshkite prodavnici na chiko i nekoj dr firmi.

stojanoskad -> RE: Затнато носе (17.1.2011 16:26:50)

ke moram da probam i taka!ova veke stanuva macenje i za nego i za mene

Maca25 -> RE: Затнато носе (17.1.2011 16:39:41)

Ние сме на градско парно и насабајле кога го пуштаат е многу јако и сите дома се будиме со суво грло и затнат нос. Затоа јас одвечер, пред да си легнам на сите радијатори ставам по 2 мокри крпи, па еве во последно време се чувствуваме подобро наутро. Истото го практикувам и преку ден, во дневна ставам влажна крпа, а во спална отварам прозор. 

mila mama -> RE: Затнато носе (17.1.2011 16:40:11)

И нас често ни се затнува носето, обично од сувиот воздух. Постојано менувам крпи на радијатор и секогаш имам вклучено во кујна тенџере со чај од камилица да испарува малку. Ако ептен сме за никаде и’ ставам физиолошки раствор во носето.

Felly RR -> RE: Затнато носе (17.1.2011 17:07:06)

Дали знае некој да ми каже за синомаринот -  дали се користи само 5-7 дена, па мора да се прекини? Или може да се користи и подолго?
Зошто другите капки за нос знам дека се користат само 5 дена

Calypso -> RE: Затнато носе (17.1.2011 17:12:09)

Синомаринот е физиолошки раствор, за прочистување, а не е како другите капки кои содржат ефедрин и слични симпатомиметици, па може да се користи и подолго време.

Felly RR -> RE: Затнато носе (17.1.2011 17:27:26)

Ти благодарам Калипсо, така мислев и јас но не бев сигурна.

Nadezna -> RE: Затнато носе (19.1.2011 21:35:26)

Постојано менувам крпи на радијатор

Mislam deka ne treba da imas krpi na radijator sto isparuvaat....
stavi gezve so voda i malku sol...
taka mi preporaca pedijatarot

Maca25 -> RE: Затнато носе (19.1.2011 22:44:09)

Јас имав ставено тенџерче со вода на радијатор, но кога имаш мало радознало дете тоа му е мета. Право накај него оди и ги истура или пак пробува да се напие од водата. Така да, крпите - кои се чисти, перени на вриење, 3 пати плавени се најдобро решение. 

AnnaMolly RR -> RE: Затнато носе (21.1.2011 10:57:55)

Во средата бевме на аспирација на носето зашто беше за никаде.
Леле колку мрсулчиња излегоа! Кога видов што имал во носот се запрепастив!
Бевме во приватна ординација за уво-нос-грло, ама доста евтино, љубезен персонал.
Ми дадоа некоја мешавина на капки од солен раствор, оперил за деца и цитерал, ми го направија во аптека и му ставам 3 пати по 2 капки и има гоооолемо подобрување.

Ако сака некој контакт, пишете пп.

Maca25 -> RE: Затнато носе (21.1.2011 12:03:02)

АнаМоли а видовте дали има некаква бактерија или во инфекција во носето пред да го носите? Затоа што цитералот е антимикробик, ама па не знам дали се дава превентивно, за затнато носе.  Дали е потребно пред да се оди кај нив да се однесе накаков резултат од некоемикробиолошко испитување или не?

bebe82 -> RE: Затнато носе (21.1.2011 12:54:30)

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly

Во средата бевме на аспирација на носето зашто беше за никаде.
Леле колку мрсулчиња излегоа! Кога видов што имал во носот се запрепастив!
Бевме во приватна ординација за уво-нос-грло, ама доста евтино, љубезен персонал.
Ми дадоа некоја мешавина на капки од солен раствор, оперил за деца и цитерал, ми го направија во аптека и му ставам 3 пати по 2 капки и има гоооолемо подобрување.

Ако сака некој контакт, пишете пп.

Може ли да ми кажеш каде бевте на аспирација на носето, бидејќи мојава еден месец е затната.

Секоја вечер после бањање и вадиме еден тон мрсулчиња, влажни пешкири постојано имам на радијатор, поткренат и е душекот, и навистина веќе не знам што да и правам[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image] ја нервираат посебно навечер.

*miki mami* -> RE: Затнато носе (21.1.2011 13:02:33)

Ние користиме синомарин цилдрен за деца со слонче е шишенцето и има притисок во него и одма го одзатнува носето малку е поскап од обичниот али навистина е ефикасен и се корист подолго
исто се добри за имунитет марисол со цинк

AnnaMolly RR -> RE: Затнато носе (21.1.2011 14:40:12)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca25

АнаМоли а видовте дали има некаква бактерија или во инфекција во носето пред да го носите? Затоа што цитералот е антимикробик, ама па не знам дали се дава превентивно, за затнато носе.  Дали е потребно пред да се оди кај нив да се однесе накаков резултат од некоемикробиолошко испитување или не?

Немаше бактерија, правевме брисови. Не давам чист цитерал, капките се правени во аптека и содржат мааал дел цитерал, малку детски оперил и најмногу солен раствор.

Не треба ништо да се однесе.
Докторката прави преглед таму. Преглед плус аспирација е 800 денари.

Maca25 -> RE: Затнато носе (21.1.2011 14:50:03)

Ај плис подетално пиши ми во пп. 

Nadezna -> RE: Затнато носе (18.2.2011 18:18:11)

Na Damjan mu e zatnato noseto 3 dena, nema mrsuli da mu gi izvadam, verojatno mu se povnatre.
Bese patronaznata sestra i mi kaza deka ne e strasno, deka sami ke mu izlezat, bevme i na pedijatar denesi taa kaza deka nema potreba od antibiotik, krvnata slika mu bese dobra, samo soleni kapki i vitamin c.
Mi potkasluva koga se budi, mu pravam inhalacija so morska sol krupna vo voda sto vrie i kamilica, ama nikako da izlezat, krci li krci.
Spas?

Nadezna -> RE: Затнато носе (18.2.2011 18:21:15)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Еца

Лелееееееееееее бисер фала ти најмногу, па јас сум заборавила, така и ставав на Мартина и имаше ефект, среќа спиеме со отворен прозорец па нека мириса колку сака, таа ми е најважна[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] Фала ти на потсетувањето[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] И после некој ќе каже нешто за РР, па каде на друго место ќе ти дадат совет и во 1 по полноќ ако не тука[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Se mislam da probam vaka, da ne mi e mao bebeto? 3 meseci ima

stefi@ -> RE: Затнато носе (9.3.2011 10:25:58)

zdravo na site. Moeto bebe ima samo eden mesec, i ima zatnato nose spie so podotvorena usta i jaziceto malku podizvadeno mu stavam fizioloski r-r. Dali nekoj znae dali smea da mu stavam i citeral?

Slagjana -> RE: Затнато носе (9.3.2011 10:51:34)

Стефи, Цитерал никако. А физиолошки можеш и неколку пати дневно. Ние го користевме и по цел месец кога имаше затнато носе.

Maca25 -> RE: Затнато носе (9.3.2011 10:52:19)

Stefi@ на твоето новеорденче не смееш ништо да му даваш или ставаш во носето без претходен разговор со метичен лекар или специјалист.
Зошто би му ставила цитерал???? ??????
физиолошкиот раствор е доволен, а и треба да му ги извадиш мрсулчињата (после бањање се омекнати и полесно се вадат). Собата каде што спие бебето нека биде проветрена и влажна.
На ќерка ми и беше често затнато носето од повраќање, ќе се прецицаше и повраќаше. Никако давање на лекови на своја рака.

mila mama -> RE: Затнато носе (9.3.2011 15:33:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mila mama

ИЗВОРНА ПОРАКА: stefi@

Ve molam dali znaete sto znaci dokolku bebeto spie so podotvorena usta i malku ispruzeno jaziceto

Sigurno deka mu e zatnato noseto, pa disi preku usta. Na temata zatnato nose drugite mamicki bas napisale deka fizioloski rastvor nekolku pati vo denot e dovolno. Isto taka gledaj da provetruvas cesto, vozduhot vo sobata kaj sto e bepceto da e vlazen, (jas mnogu cesto stavav i kamilica caj vo tendzere na sporet na edinica, da isparuva po malku voda). Se razbira ako bebeto ima golemi teskotii so disenjeto i se gusi, pravo na lekar. Se dodeka spie mirno najverojatno e obicno zatnuvanje na noseto

Nadezna -> RE: Затнато носе (9.3.2011 19:30:30)

zdravo na site. Moeto bebe ima samo eden mesec, i ima zatnato nose spie so podotvorena usta i jaziceto malku podizvadeno mu stavam fizioloski r-r. Dali nekoj znae dali smea da mu stavam i citeral?

Damjan krcese od zatnat nos, mu pomina so 5-6 pati dnevno fizioloski, borba za vadenje na mrsuli, pienje izdroben vitamin c vo cajce.....
A da, banjanje so potopla voda i morska sol vo nea

stefi@ -> RE: Затнато носе (13.3.2011 12:41:31)

Vi blagodaram na site. Za citeralot mi spomna pedijatarot od bolnica, 

stefi@ -> RE: Затнато носе (13.3.2011 12:57:48)

nadezna od kolku meseci mu davase vit. C na damjan i od koga moze da se stava morska sol vo vodata?

Nadezna -> RE: Затнато носе (13.3.2011 17:48:19)

nadezna od kolku meseci mu davase vit. C na damjan i od koga moze da se stava morska sol vo vodata?

Na 3 meseci veke mu davav detski vitamin c, ke prasas vo apteka, ama ke se konsultitas s pedijatar prvo, mene mi rece moze,  amorska sol vo banajanje mozes mislam od odma, taa ne ja pise :)
samo vdisuva/
Onaa sol za vo zimnica, krupna ...

Страница: <<   < Претходна страница  6 7 [8] 9 10   Следна страница >   >>