Mihaela 2010
|
ne znam sto da kazam. blaze im na tie sto si imaat dobar odnos so kumovite toa e mnogu bitno. zatroa mislam deka sekoj treba sam da si go odbere kumot a ne da mu bide nametnat kumot na tatko mu ili pa ne daj boze dedo mu. ama toa sto ne sakas toa ke te najde. nas ni bese nametnat star kum i edvaj se soglasi sin mu da ni bide kum, ama so sinot ne se druzime. mene kako covek ne mi se dopaga. mnogu se fali i se istaknuva sekogas se toj znae i sekogas e vo pravo. a maz mi mislam kako poveketo mazi, ne saka da se rasprava i prekutuva za se. jas ne sum takva i cesto dogame vo konflikt so kumot. ubavina so sila ne biva. mnogu mi e krivo sto ne ni dozvolija da si gi zememe za kumovi najdobrite drugari i krivo mi e sto maz mi ne insistirase na toa. za podarocite ne se zamaram, na sinceto za povojnica mu kupija pizami. moite se kumovi na dve mesta i tatko mi koga odel na povojnica obavezno ostaval paricka na deteto. takov bil obicajot a tie se staro kumstvo znaci gi znaat obicaite barem 100 den da ostavea za bebeto. ama nema vrska. citam nekoi pisuvaat gi smenile kumovite kako se pravi toa???????????????????? a koga stana zbor za imeto na deteto se karavme so meseci, svekrva mi jadna zivci iskina molejki go da ne go krstuva deteto po tatko mu(na stariot kum)-ne sakate da go znaete. sudbina ama sepak si go krstivme jas kako sto sakav babyblue te citam i gledam deka ti e mnogu krivo i epten si izrevoltirana,do nekade si vo pravo,no edno ke ti kazam,nemoj tolku mnogu da se zamaras okolu kumstvoto,i toa dali bil kumot star ili bil najdobar drugar...na kraj kraeva znaes kako vikaat so kumot treba retko da se gledas,zosto ne cini da se skarate,taka da ke ti kazam primer eden moj...mm isto ima eden star kum,koj gi vencal negovite i gi krstil nego i sestra mu.covekov ima preku 70 god,i koga planiravme svadba,planot ni bese normalno nasi prijateli,so cel i po nataka da se druzime i ziveeme.i koga otidovme da gi kanime na svadba,na mm mu bese malku nezgodno odma da mu kaze deka si imame kum,i stariov si sfati deka go kanime nego...lele jas luta iskacame i vikam da znaes deka sega coekov ke prifati posto go znaeme so coek e...vikam nemam namera on da mi bide kum,a pogotovo toj sto edvaj se dvizi utre i dete da mi krsteva...ne pominaa nekolku dena ete go na vrata,toj se ufilmal,pocna da ni organizira ,da ni kazuva deka u imalo mnogu guzvi za zakazuvanje na svadba i takvi raboti,i mm samo odednas go presece:vika abe kume jas sakav da te prasam dali ke ni dozvolis i blagoslov da ni dades za drug kum,imame eden prijatel sto ni se nafati,i ovoj aaaaa pa dobrooo kako sakate,nema problem,malku mu padna krivo ama bez problem se otkaza....i da ti kazam ne ni bese na svadba bidejki bese na operacija..star covek so ke prais.. E sega ovie sto ni se kumovi,se bese ok se do eden moment koga kumata nesto mi se nafrli,i toa jas trudna 8 mesec taa puzder me napravi jas ni kriva ni duzna,potresena cela,ne sakam da kazuvam za sto stanuva zbor ama iskreno mn se nalutiv i vise ne ja pobarav...se porodiv i od pusti sram se javi da cestita ...ama od togas mn se zaladija odnosite...i oni primetija,ne saam nekoj da me pravi budala,pa majku mu ako si kum ne znaci deka si gospod,vo red postuvam se ama ne da me gazis... posle aj se sredija rabotite koga kumot nesto mu se naluti na mm,se distanciraa,a nie od drugi luge doznavme zosto bil lut,a ne e vo nasa moznost da mu pomogneme... na rodenden na malata ne dojdoa,od drugi doznavme deka kerka im zavrsila vo bolnica,ok vo red se slucuva,no red bese kako kum da se javat i da kazat,da se izvinat i da cestitaat..baska pomina se toa,oni ne se ni javija da recat aj da vi pominete posto ne bevme...epa izvini ama i jas imam gordost,i jas nesakam nekoj mutava da me prava ma koj saka neka bide... taka da srcka ic ne mu se sekiraj,teraj si rabota ,uzivaj si,i najdobar drugar da tie moze da se zezne rabotata pa uste poloso da stane,da ne sakas oci da si vidite...uff pozdrav
|