Еца
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: BEBICA Оваа тема ја отварам инспирирана од самата себе како и од мојата другарка која е во врска со Турчин, муслиман.Јас сум омажена за Србин но никој не бил против мојот брак.Но кога се работи за другарка ми која е во врска со Турчин, тука веќе нејзините имаат против а и многу други луѓе од нејзината околина.Дали вие сте имале такво искуство?Дали имате против нешто за склопување на мешани бракови? Дали мислите дека љубовта е најбитна, по цена и да го изгубите семејството? Ова ве прашувам поради тоа што знам дека има родители кои се одрекуваат од своето дете. Какво е вашето размислување? ИЗВОРНА ПОРАКА: ripce Не сум против ама јас не би била со некој од друга вера не толку заради мене, туку заради семејството. Мислам дека ретко кое семејство ги поддржува ваквите врска со некој од дуга вера, од друга националност мислам дека почесто проаѓа ама друга вера ТЕШКО. Имам другарка и колешка на факултет Македонка во врска со Турчин, нејзините ја одобруваат врската ама баш пред некое време ми раскажуваше како на свадба била со нејзините и дечкото и роднините ја викнале насамо, па и зборувале како така може да биде со Турчин ИЗВОРНА ПОРАКА: melody Eve da ti odgovoram Bebice zatoa sto maz mi e turcin megutoa jas nemam nikakov problem so nego, a pak ni majka mi ne bese mnogu protiv nomalno od koga go zapozna.I bese cudno malku na pocetokoti me prasuvase kakov e megutoa koga me vide srekna posle veruvaj mnogu dolgo vreme i taa se raduvase na svadbata duri i poveke od mene,Smetem deka roditelite na tvojata drugarka ne se vo pravo sto i ja branat vrskata zatoa sto ako toj covek nea ja pravi srekna(a veruvaj znaat kako)togas zosto bi se mesale tie koi i onaka si izgradile svoj zivot.A ako mislis na verata taa barem kaj mene nema presudno znacenje na natkasnata do krevetot si imam stavena ikona od raspnat Isus, a do pred nekoe vreme imav i verski kalendar za 2009.I sekako ljubovta e najbitna i taa se pobeduva,a roditelite si se roditeli si legnuvaat na brasnoto ,a ako ne i ne se vistinski roditeli neli| ИЗВОРНА ПОРАКА: melody A sto se mesaat rodninite tuka ne mi e jasno.Pa zarem tie li ke spijat so niv vo krevet (izvini na ova)A be makedonska rabota ИЗВОРНА ПОРАКА: srcence_25 Vaka...moe mislenje e malku ili poveke od malku patrijahalno... smetam deka ne treba da se stapuva vo brak so licnost koja e od razlicna religija! ili ako navistina postoi iskrena i golema ljubov onda edniot ili drugiot partner treba da ja promeni verata za da moze da se ovozmozi bracen zivot koj nema da podlezi na verski konflikti.... po moe mislenje ne e vo red vo eden dom da se slavat i Veligden i Bajram zatoa sto ednoto i drugoto se vo totalna sprotivnost! Jas sum muslimanka...imam golem broj na prijateli hristijani zatoa sto sum ucela makedonski, imam golem broj prijateli albanci i turci....moe mislenje e deka navisina e ubavo da si prijatel so site zatoa sto od site mozes da naucis nesto, mozes da izgradis sozivot koj e potreben zatoa sto pred se site sme luge! no koga stanuva zbor za brak i formiranje semejstvo....neznam ama ne se slozvuvam za brak od razlicni veri! Bratuced na majkami e ozenet so hristijanka...taa i ponataka go nosi svoeto ime i ne navleguva vo praktikuvanje na verskite raboti, iako pomalce ili poveke vo domot se pocituvaat islamskite pravila, sinot posti, odi na namaz vo dzamija, gi slavi islamskite praznici....pa smetam deka toa na nekoj nacin i ostava praznina vo dosata na majkata zatoa sto i da se odreknala od ona sto e, koga ke pojdi kaj svoite ne moze da bide nesto drugo od ona sto bila! Imaa dete, koe sega trebase da bide moj vrsnik no pocina....mu bea napraveni site nasi obicai i se naoga vo islamski grobista... ne e se edno i ne e lesno, nemoze ni da bide, zatoa sto tuka doaga do sudir vo veruvanja! navistina ljubovta nema granici, no ponekogas tie treba da se postavat, zatoa sto rabotite koi znae da gi donese zivotot polesno se prifakaat ako se ima isto mislenje za nestata. ete toa e moj stav....navistina ljubovta e edno od najubavite custva no malku treba da se razmiluva i za ponataka vo zivotot, da se prodlaboci so ke bide i kako ke bide vo idninata, zosto da bidime realni, otkako ke se formira semejstvo ljubovta dobiva poinakvi dimenzii, i togas veruvam deka ne e na prvo mesto! Spored mene ne e vo red na masko dete da mu se pravi krstevka a ponataka toa da se pravi i sunnet, smetam deka ne e vo red da se odi i vo crkva i vo dzamija zatoa sto so toa ke nastane totoalna mesanica i deteto nema da znae kogo mu se moli, smetam deka ne e vo red deteto da se uci da bide ateist samo zatoa sto roditelite nema da mozat da se slozat deteto vo koj duh da se vospituva! neznam.....site sami si znaat, no toa e moe mislenje,....reka retko brakovite od razlicna vera mozat da uspeat, a ako uspeat onda eden od roditelite najceto ja smenuva svojata vera....takviot ke bide odbien i otfrlen od familijata itn itn....i mnogu posledici od nesto koe sto moze da se izbegne! Cest na takvite koi uspeale iako ne se slozuvam so toa ИЗВОРНА ПОРАКА: srcence_25 mojot odgovor e takov za licata koi navitina se pravi vernici i navitina veruvaat vo ona sto verata im go nalaga! onie koi pomalku veruvaat mozebi i ne im e vazno! no onie koi gi praktikuvaat site verski obicai o na sto go nalaga verata, za niv smetam deka mesan brak sekako bi bil TEZOK!