Melanija RR -> RE: Исхрана на деца со атопичен дерматит (27.2.2014 22:55:22)
|
За која храна НЕ 1.Свежо и кисело млеко (особено штетни се млека со продолжен рок на траење) 2. Млечни производи кои содржат суви млека и конзерванси - сирење, кашкавал, топено сирење и др 3. Чоколадни производи (чоколади, вафли, бонбони, торти) 4. Газирани пијалоци, сокови во лименки и шишиња - 100% содржат конзерванси, бои и ароми, некои повеќе, други помалку. Тие водат до губење на вкусот, што ги тера децата да не прифатат овошје и зеленчук. 5. Леб и тестенини, содржат квасец и конзерванси и други "подобрувачи" 6. Конзервирана месо и месни деликатеси-паштети, виршли и салама 7. Вонсезнско овошје и зеленчук (нивната издржливост е постигната со помош на хемикалии и зрачење). ДА 1. Домашно кисело млеко, овошни и билни чаеви 2. Млечни производи, во кои нема млеко, палминото масло, конзерванси, стабилизатори и др. штетни адитиви 3. Домашни десерти, претежно на овошна основа (јаболкова пита, раванија, баклава, тулумби) без млеко и павлака 4. Свежо исцедени сокови, домашни компоти, нектари, сирупи, билни и овошни чаеви 5. Пченичен леб, домашно приготвен леб, арапски тортиљи ит.н. 6. Свежо месо, свежа риба, домашно пилешко месо 7. Сезонски овошје и зеленчук, замрзнати или сушени плодови
|
|
|
|