Calypso -> RE: Бисквити (11.8.2012 11:01:26)
|
Darky, јас само да ти кажам дека тоа со ботулизмот се однесува на чист мед, непреработен, непастеризиран, па може да содржи спори на Clostridium Botulinum. Спорите на бактеријата се активираат во одредени услови - пред се анаеробна средина (средина без воздух - каква што е најчесто во конзервите и останатите вакумирани производи) при што ако се активни бактериите - тие испуштаат во самиот производ силен отров кој е смртоносен и со јадење на тој производ се добива ботулизам. Оној мед што е фабрички произведен е прочистен, па треба да се внимава ако се купува од луѓе кои сами произведуваат мед, макар што не мислам дека спорите (и да ги има) би се активирале. Оној мед што е во плазмата е толку преработен што не верувам ни дека може да предизвика алергија, а камоли ботулизам. Само ќе речам, кога нешто читате, читајте до крај[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|