Ikana -> RE: Како најдовте работа? (3.2.2012 11:46:00)
|
Po diplomiranjeto sakav da odmoram malku, da se prosetam, a narednata godina zapisav postdiplomski studii za da se specijaliziram vo mojata oblast. Gi zavrshiv i niv, i pocnav aktivno da baram rabota. Dali srekjata mi bese takva ne znam, ama na sekoj oglas sto se javiv, normalno vo strukata, mi izgledase kako da vekje imaat odbrano, deka intervjuto e cista formalnost. Na skoro sekoj oglas sto prativ CV me viknaa na intervju, na kraj so istiot odgovor: Vie ste toa sto ni treba ke ve kontaktirame, i na krajot nisto. Imav srekja sto mojot kum e sopstvenik na golema kompanija i im trebase licnost kako mene, so moite kvaliteti i strucna sprema i vekje 2 godini rabotam za niv, megjutoa honorarno, bidejki realno, taka povekje se zarabotuva, otkolku da bidam vrzana za plata. Vo megjuvreme si rabotev so mnogu nevladini organizacii, a i voedno kaj Naroden Pravobranitel, patuvav mnogu cesto, sto se veli odev na rabota megjutoa vo stranstvo. Inaku si rabotev od doma. Ubavinata vo mojata profesija e sto ne mora da si vrzan za odredena firma ili institucija ili organizacija, a mozes bezrezervno na site da im se posvetis. Zarabotkata e odlicna koga ima rabota, no zatoa koga nema, nema apsolutno nisto! Se nadevam na svoj biznis stom ke bidam sposobna da rabotam.
|
|
|
|