Bethany
|
Меланија, да се надоврзам на постот на блу-блу, ако можеш малку да го пролонгираш одењето во градинка, би било најубаво. Прво, не знам како беше порано и дали во сите градинки е исто, ама еве конкретно за оваа нашата тука. Јасли се од 8 месеци па до година и пол, две. Потоа има група од две до три годинки. И група од три години, па не знам до која возраст (во оваа е Јаков). Пред некој ден отидов по Ј да го земам и бидејќи тие се уште ручале останав во ходникот да го почекам. А до мене во ходникот има маси и столчиња за таа прва група (јасли). Леле што да кажам, сите деца во глас плачат, едно започне, друго по него, а тие им бутат храна во уста и им викат да престанат да плачат. А они малечки плачат и јадат. И тоа јадат иста храна како во сите други групи, добро видов дека имаат грав за ручек, исто како и другите. Мислам нели е тоа мало за тие деца? Не знам, јас бев убедена дека имаат другачија храна. Тие негователките не се обазираат на мене, јас си стојам до нив, они бутаат храна, па поминува таа што носи храна на количка, па и она им се развикуваа: доста, престанете!. Абе безвезе. Ниту нешто се устручаваат пред мене, вероватно сметат дека тоа е нормално. Јас разбирам не можат они да им погодуваат како дома што им погодуваат, ама мали се бре, многу, бебиња уште. Добро нешто кај нас е што во секоја група има најмногу по 10 деца, дури и помалку ги гледав деновиве, па децата не се запоставени. Градинката ни е голема, ама бидејќи сме во мешана средина, од секоја оваа група има и македонска и албанска, па се затоа така растеретени групите. Инаку, не можам да замислам групата од 30 и кусур деца на две воспитувачки. Ептен многу е тоа. A моето Јаковче e најмал во својата група. Учителката се "жалеше" дека сите седат мирни и слушат што таа зборува, само тој станува кога му текне и си се шетка натаму-наваму. Ич не ја зема за озбилно. Ми падна смешно, па дете е од неполни три години, што него занима да седи и да биде концентриран на учење интонација за химната сега за празникот Ама ако , ке научи. Тој е онака во свој филм. Инаку, други "проблеми" немаме.
< Поракaта ја уредил Bethany -- 6.9.2014 15:12:54 >