Melanija RR -> RE: Споредба на првото со второто, третото... породување (24.4.2014 22:50:55)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР Велат дека првиот пораѓај е потежок, останатите полесни. Кај мене беше обратно, Марио не сетив кога и како го родив, а со Миа бев на судни маки. Како беше кај вас? ИЗВОРНА ПОРАКА: amelbebe site tri mi se so carski,ama vtoriot mi bese tezok i kompliciran poragajot,a so tretoto posle poragajot mi bese komplicirano so infekcirana rana i mi trebaa 5 meseci da se oporavam ИЗВОРНА ПОРАКА: Saturn И двата пати се породив спонтано, и двата пати беше ужасно болно ама на различен начин. Првиот пат повеќе болеа контракциите бидејќи од старт ми ставија провокации, а вториот пат крајот беше потежок (напоните и последните контракции, а ги осетив и дупнувањето на водењакот и епизиотомијата, тоа првиот пат не го ни осетив). Хехе, вториот пат се изнаседов дома дур можев бидејќи подобро дома со природни контракции отколку во болница со провокации. Среќа се беше релативно бргу. ИЗВОРНА ПОРАКА: vesna1 Jas so golemata kerka se porodiv prirodno ama go vidov gospod u pizami. Bolki strasni imav i se poragav poveke od 12 casa. Sega so malata kerka si odidov vo Remedika so epiduralana prirodno otkako mi ja stavija provokacijata za tri saata se porodiv. Imalo golema razlika, sreka sto postoi epiduralot. ИЗВОРНА ПОРАКА: Anushka какви ќе бидат пораѓањата, мислам дека најмногу зависи од психо-физичката состојба на мајката. И, од Господ. Се породив три пати со царски. Секој си беше прихазна за себе. Ама јас дадов се` од себе тие приказни да бидат интересни, со среќен тек. Многу зависи позитивниот став на мајката кон се` што и` се случува кон се` што доживува додека е со бебето во болница. ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Мили Рингерајки,мислам дека ваква тема нема,а ако има поправете ме...Јас сум бремена со второ дете и би сакала на оваа тема да пишуваме искуства од втората бременост или од вториот порагај.Мене лично многу ме интересира дали има разлика во болките и сл.во втората бременост или со вториот пораѓај.Мене лично вторава бременост ми е лесна,па и полесна од првата ( иако и од првата не се жалам) Второво бебе е многу поактивно од првото ( постојано ми шета низ стомакот) Првата бременост имав често болки во стомакот,а сега ги немам.Породилните болки во првата бременост траеа многу долго и беа премногу јаки а сега како ке бидат вториве ке ви напишам на оваа тема кога ке дојде моментот...Ајде мамички со по втора бременост пишувајте споредби и искуства..Поздрав ИЗВОРНА ПОРАКА: strelec 8 vtorata bremenost mi bese mnogu lesna duri i porogajot bese mnogu brz i znaes zosto ...bidejki znaes kako treba i se kako odi po red.znaes deka ke te boli ama si spremna za toa i ke go izdrzis,duri jas i doma si sedev so bolki bidejki znaev deka e rano.sega sum spremna i za treto bidejki ne mi e strav ni od raganje ni od sienje se si znam kako da sum naucila edna kniga napamet ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Jas znam kako me bolese prviot pat, i ako me boli pak ne bi izdrzala ..Ne sakam da rizikuvam [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] I koga ke oset_am vodenjak ili bolka ima da letnam da mi stavat spinalna ,za da ne im bide kasno pak kako minatiot pat pa da gi dignam u vozduh site tamu [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] Bolkite ti traea vremensi isto ili razlicno? Mene me fatija jaki vo 20h a se porodiv so provokacija vo 11 i 10 drugiot den ..Pa sega ti vidi[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ИЗВОРНА ПОРАКА: strelec 8 za prvoto so provokacii se porodiv oti malku mi bil pukant vodenjakot,i znaci site bolki si gi izdzav vo bolnicata.kako luga sum se derela oti me boli.a bidejki vo mojot grad nema ni apiduralni ni spinalni ke si gi trpes sama bolkite.a za vtototo mi pukna vodenjakot vo 22 00 vo 02 00 otidov i toa vo drug grad so bolki na 5 minuti.koga stignav tamu mi uklucija provokacii i okolu 05 00 se porodiv.toa sto si bolese si bolese ali si pospremna deka taka treba da bide i uste malu ke pomine.sama si davas ohrabruvanje i si vikas uste malce ajde uste malce i gotovo ИЗВОРНА ПОРАКА: aleksandra90 vtorata bremenost mi pomina epten brzo, polesno od vtorata, i poragjajot bese isto brz. Trebase pak so provokacija da se porodam i imav zakazano termin za da odam da me porodat so provokacija. No pola saat pred da mi ja stavat provokacijata jas dobiv normalni bolki i za nepoli 3 casa se porodiv [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] najcudno od se mi bese koga babicata mi rece "Se e vo red, ako sakas mozes da se istushiras i da si odis uste deneska".. Jas nemozev da veruvam lugje,, navistina se pomina vo red seedno kako da ne bev na poragjaj,, im posakuvam na site idni mamicki da pominat taka lesno kako mene,, ve pozdravuvam site i tie sto razmisluvaat za vtoro, treto dete da ne se dvoumat ic,, Decata se najgolemoto bogatstvo, najubavite sustestva vo nasite zivoti. ИЗВОРНА ПОРАКА: elenaanamarija Mijana jas se porodiv pred tri meseci i da ti kazam iskreno se ona sto go imas napisano mi se slucuvase i mene. Jas mnogu lesno ja pominav bremenosta, a mozam da kazam deka poragjajot mi bese uste polesen...akuserkata mi velese,,imas sreka,,...neznam za drugite, ama jas navistina pominav polesno so vtorava bremenost i se nadevam i im posakuvam na site majki da imaat bremenost i poragjaj kako mojot. vaka i deset_ bi rodila...[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif] ИЗВОРНА ПОРАКА: miana eve me mene veke porodena so vtoroto bebe.... sega vaka koga ke sporedam prvata bremenost mi bese mnogu poteska a vtorava polesna...Inaku mi bea sosema razlicni... Porodilnite bolki so prvoto mi traea 15 h intenzivo i premnogu jakia so vtorovo za eden cas od kako pocnaa bolkite koi ne bea ni priblizno jaki kako prviot pat ,se porodiv ...NO poragajot so prvot mi bese nekako polesen od vtoriov... So prvoto otidov so puknat vodenik so jaki boliki a ovoj pat nisto od toa...Vodenikot mi go puknaa pred poroduvanje a isto taka vtoriovpat jakite bolki koi so prvoto gi imav 15 h sega mi dojdoa 5 min pred poroduvanje i poroduvanjeto zapocna ..... Kako e i da e se se zaborava..Pred da se porodam vikav deka ke ragam tri deca a sega ne sakam ni da slusnam [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Najmnogu zaradi psihickata depresija sto me lupna posle poroduvaneto...Vo globala koga bi trebalo da kazam koj pat polesno bese - ke kazam VTORIOT pat bese polesno....Ova bebe se rodi 3200 vo 40 nedela a prvoto vo 40 nedela se rodi 2650 takada.... Kako i da e se pominuva se se zaborava a ubavoto ostanuva ИЗВОРНА ПОРАКА: mmbucko Ama mnogu individualno e i sekoja bremenost si e prikazna za sebe. Eve go mojot primer: 1-devojce 42 nedela, 2-devojce 39 nedela, 3-mashko 36 nedela. Prvoto go ragav 4h, vtoroto 3h a tretoto 12. Najubavo pominav so 3-to. 4h posle poroduvanjeto otidov kaj drugarka mi vo laboratorija na kafe :))))). So Gospod napred i se ke bide super. Pozdravce ИЗВОРНА ПОРАКА: topce јас имам две девојчиња. едната е родена 39 недела, а втората не сакаше да излезе од мене па ја надносив 5 дена и мораше малку да ја испровоцираме за да излезе :) Ама кога рече излагам и буквално како куршум излезе, за 2 часа бев породена.мислам дека нема правило ама кај мене испадна баш муабетот второто полесно и побргу се раѓа.и со двете сум природно породена така да одма си станав. ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Јас двете бремености ги доносев до крај..двете ми се девојчиња и двете се родија точно на датумот...Со првата се мачев многу долго при отварање а се породив полесно,а со вторава за два часа заврши се ..Едната се роди 2650 другата 3200гр.Бременостите ми се разликуваа во целост,а можам да кажам и дека децата ми се разликуваат во целост.
|
|
|
|