dostickage -> RE: Негативизам - фаза во детскиот развој (26.10.2011 14:44:56)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy Lele bas super sto ja otvorivte temava, jas se macam so ova poslednive dve nedeli pointenzivno. Prethodno ne obrnuvav mnogu vnimanie na takvoto odnesuvanje bidejki ne bese taka drasticno i so dobro, so mnogu zboruvanje i dogovaranje kako so vozrasen, uspevav nekako da ja postignam celta. No, pred 10tina dena se porodiv so vtoroto dete i sega vakvoto odnesuvanje kaj golemata kerka e mnogu mnogu izrazeno. Probavme so dobro, ne biva nikako. Probavme so loso, so skaruvanje, ne pravenje muabet, pleski po gazeto, ne biva ni toa. Vo eden moment se fativ sebe si kako se tresam i sebe i nea, i vikam: sto se sluciva so tebe, ti ne si moeto dete, zosto vaka se odnesuvas... Mislev deka ova e reakcija na moeto otsustvo doma, i doaganjeto na novoto bebe (i sekako deka i toa ima udel) ama sega me smiri toa sto vidov deka i drugi majki se macat so ova "Neeee", bez razlika dali imaat edno, dve ili pet deca. Samo pisete iskustva, kako se spravuvate, zasto jas veke ne znam sto da prevzemam. (Osven da ja pratam pak vo gradinka, ama mi e strav da ne napravam poloso, da ne se cuvstvuva otfrleno zaradi novoto bebe.) kazi i zaedno da go cuvate novoto bebe,da ima i ona udel vo se.mislam deka ke i pomognes na malata a i sebe si ako se cuvstvuva involvirana.sum citala za ova nekade a i majka mi preporacuva edno bidejki e i pedagog a i ima iskustvo so cuvanje decinja.
|
|
|
|