Adrialab -> RE: Стручни совети од лабораториската дијагностика - Адриалаб одговара на вашите прашања (18.11.2011 15:33:41)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR Кога се роди моето бебе (сега има 17 месеци), педијатарот ми рече дека е родено со еден нормален и еден помал бубрег, но дека тоа не никаков проблем и дека нема ни потреба да се оди на контрола. Досега не сум го однела на контрола за тоа, но сакав да знам дали преку крвната слика може да се види доколку нешто не е во ред со бубрезите? Дали во вашата лабораторија правите тестови на крвта и урината за да се дијагностицираат проблеми со бубрезите? Ви благодарам! Ајде јас пак ќе го поставам прашањево, некако ме рипнавте [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Како што Ве посоветувал и Вашиот педијатар, нема потреба да правите дополнителни контроли, бидејќи различната големина на бубрезите не мора да влијае на нивната функција. Вообичаени тестови за бубрежна функција се уреа и креатинин во крв, преглед на урина и креатинин клиренс (кој кај бебиња и мали дечиња тешко се изведува, бидејќи потребно е собирање на 24 часовна урина). За секоја дополнителна информација, на располагање Ви стои тимот на Адриалаб.
|
|
|
|