Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Marijam jas pak pomos od tebe hahah ti kako najtaze upatena vo se, jas sum doma ne odam na rabota mi dadoa samo 15 dena boleduvanje so potvrda od bobi lazarevski od sistina i so maticniot lekar e sega posle 15 dena maticniot i rekol na majka mi so potvrda od trojca doktori od sistina i nejzinata (maticniot) potvrda pa da odam na komisija za da mi dozvolat do tri meseci? Dali i tebe ti baraa potvrda od trojca doktori? I sakav uste nesto da te prasam bidejki crinonot gelot e premnogu skap jas edno kutivce bidejki stavam 2-pati na den go trosam za edna nedela dali znaes slucajno dali refondiraat pari za nego? Pozdravche do site rr i so sreka na site
RE: Вештачко оплодување III дел 16.5.2012 20:38:50
simona77
Zdravo na site, jas sum nova na forumov, samo sto doziveav cetvrto neuspesno IVF Vo site dosegasni obidi se dobivaa po 6-8 jajce kletki, 2-3 embrioni, megutoa sekogas embrionite bea od II stepen, okolu 8 jajce kletki na 3 den i so 5-20% fragmentacija. Me intereresira dali postoi nekoe ispituvanje za pricinata sto embrionite ne se so dobar kvalitet i ako nekoj pravel takvo nesto, kade i kolku cini??
RE: Вештачко оплодување III дел 16.5.2012 21:16:24
@bebe
Zdravo ringerajki, veke odamna ve sledam i gi pratam vasite iskustva, zatoa i jas se resiv na invitro veke konecno po 6 godini brak, so pominati 4 neuspesni inseminacii, no medicinski se e vo red i so mene i so soprugot, veke sum pri kraj so sobiranje na dokumenti, pa zdravje na pocetokot na juni ke gi podnesam vo fondot, bas mi e milo sto ke se druzime, za se sto e novo ke ve izvestuvam, pozdrav i srekno na site
RE: Вештачко оплодување III дел 16.5.2012 23:32:54
Melanija RR
simona 77 i @bebe добре дојдовте Сте поминале долг пат за искрено ви посакувам борбата да заврши ,да си видите да си ги гушкате вашите
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
Cestitki do novite trudnici Me nemase nekoe vreme sega se spremam za cetvrto in-vitro, ovojpat preku fondot pa me interesira ako oze nekoj da mi odgovori kolku vreme se ceka za vaucer od fondot, dali da se angaziram nesto da baram vrski posto slusnav deka brzo odelo?? Pozdrav do site
RE: Вештачко оплодување III дел 17.5.2012 14:02:44
mesecina83
здраво на сите јас денеска се зачленив на форумот .И вака јас и мојот сопруг сме во брак 8 години и ги направивме сите анализи кај мене е се во ред ,а кај мажот ми со мислење од специјалист ни кажаа дека мажот ми е неплоден.И одлучивме да одиме на донатор за сперма и да правиме инвитро.Е сега сите документи ги собравме ама на мене ми е високоа седиментацијата и примам терапија пијам апчиња ОСПЕН од 1 500 000 веќе ова ми е втора недела.Матичната ми рече за 10 дена да ја проверам седиментацијата дали се е намалила за да направам ХСГ.Но вчера се јавив во фондот во Скопје и ми кажаа дека документите не треба да бидат постари од 6 месеци .И добро што се јавив инаку ќе си карав по старто еве веќе е 7 месец како ги средував документите загазив со седиментацијата.Иако вчера ми беше тешко се исплачав на раат мажот ми не е тука е во странство и сум сама ,но контактираме по телефон и скајп и како да е до мене .Ја имам и најголемата подршка од моете семејство и од утре стартувам со новите анализи.Закажав кај гинекологот за ПАП тестот за утре ,а наредната недела ќе одам во Штип да ме гледаат на 4Д ехо кај Др Органџиски ,па потоа за Скопје за други испитувања.Немојте да се разочарувате се ќе си дојде на свое место ве поздравувам сите и и посакувам да имаме сите по едно вакво слатко сите што се бориме за да бидеме конечно РОДИТЕЛИ .ВЕ ГУСКАМ И ПОЗДРАВУВАМ И НА СИТЕ ПА И НА МЕНЕ ДА ИМАЕ РАДОСНИ ВЕСТИ И ДА ГИ СПОДЕЛИМЕ ОВДЕ.
RE: Вештачко оплодување III дел 17.5.2012 15:46:06
marijam
padme mila ...jas toa go storiv pred nepolni 3 meseci mene ne mi baraa potvrda od 3 doktori ,samo izvestaj od specijalistot so dijagnoza deka ima ivf nastapila bremenost i go nosev nemase problem.taka na toj nacin prodolziv 2 pati po 30 dena ,sega veke t.e vcera vadev izvestaj od konzilijarno mislenje od 3 doktori i potpis od direktorot na bolnicata. mi gi dadoa bez problem bidejki jas celo vreme po malce krvaram i imam hematom. uste ednas dobro prasaj go ginekologot maticen kako e procedura da ne se promenilo nesto znam deka za prvite 2 pati e bez problem a veke za tretiot ti treba od trojca mislenje. ako ne si sigurna slobodno mozes i da prasas vo komisijata za boleduvanja pozadi alumina sto e da prasas ako ti se pogodi nekoja ljubezna .hmm... e sega za krinonot pari ne refundiraat vo nikoj slucaj. zasto tolku mnogu ti dale neznam ,najverojatno taka treba ,jas primam ednas na den ama zatoa na pocekot primavi inekcii progesteron pa mi gi smenija na dabroston toa odi so kartonce ama imav alergija i sea sum na utrogestan apcija gi primam oralno i me fakaat okolu 476 denari za edna nedela toa e pak poevtina varijanta od crinon . mislam deka e podobro da si razgovaras so bobi i da go prasa dali moze da ti dade zamena za crinon baram ednas na den drugo da primas ,ili inekcii ili apcinja .da pomines poevtino. pozdrav
RE: Вештачко оплодување III дел 17.5.2012 15:50:36
marijam
simona mila bas mi e zal sto vaka ti zavrsuvaat neuspesno transferite. dali do sega si ispitala genetski faktor na mazot i i na tebe ,ima i drugi analizi na transfuziologija ,toa bi trebalo da ti go kazat samite doktori ,pobaraj mislenje od geneticar i od trnasfuziolog. veruvam ke uspees ,inaku ednite rezultati ne se cekaat mnogu ama tie od genetika se pravat vo manu i se ceka baagi meseci mi se cini. ne cekaj prasaj si .
RE: Вештачко оплодување III дел 17.5.2012 21:59:27
liljak
denes sum presrekna, se bese vo red, go napraviv transferot i mi rekoja deka embrionot bil najdobar, dosega vakvo razvivanje na embrionot ne videle, i doktorot i sestrata bea presrekni , endometriumot ja dostigna sakanata debelina i trosloen e...presrekna sum , go molam gospod da mi pomogni , vise da ne se macam, na moite maki da mu dojdi kraj,....sakav da ve prasam dali gi piete estrofem i polse transferot , neli sega koga ja postigna debelinata endometriumot treba da se prekini?????ili gresam...doktorot mi rece da go pijam i da ocekuvam pozitiven rezultat...pozzzz
RE: Вештачко оплодување III дел 17.5.2012 22:28:45
Nasha29
Dobredojde na site rr, daj boze site da si bideme sto poskoro . Liljak kade pravese inf, jas sakam da pravam vo Plodnost vo Bitola, citav pozitivni iskustva pa zatoa se odluciv za tamu. Neznam dali e dobar izborot ama so Gospod napred se ke bide vo red, edvaj cekam da vidam .
liljak, lele mnogu me izraduva, superr sigurno se ke bide vo red, sega samo opusti se , odmaraj i za nisto ama bas za nisto na se zamaraj, ne dozvoluvaj nikoj da te voznemiri mila i uspehot ti e zagarantiran da, i jas piev estrofen, zemaj si ja terapijata i uzivaj... stiskam palci za tebe
RE: Вештачко оплодување III дел 18.5.2012 10:22:27
simona77
Ti blagodaram Marijam, na transfuziologija pravevme ispituvanja, se bese vo red, a vo MANU nikoj ne ni preporacal. Sega koga ke odam voRemedika na konsultacija, ke prasam za toa. Se nadevam deka ke se najde resenie i deka eden den i jas ke se izraduvam so , a istoto im go posakuvam i na site drugi .
RE: Вештачко оплодување III дел 18.5.2012 13:09:55
nadbet
Simona77 mila bash mi e zal za neuspehot do sega no nema otkazuvanje! Nareden pat ke bide uspesno, bidi pozitivna. Isto taka jas bi ti predlozila da napravite so soprugot i kariotip, od krv ispituvanje za hromozomskata struktura, ako slucajno ima nekoja aberacija tamu toa se gleda. Ne sum sigurna dali vo Remedika go pravat toa ama vo Sistina go pravat i cini 6000 den. Rezultatite se dobivaat za 10dena. So sreka! Liljak mila i tebe sreka ti posakuvam! Uzivaj si, lezi si i se ke bide ok. Site rr-ki ve Inace jas sum dobro, vo ponedelnik odam na prvo eho pa da vidime dali imame intrauterina bremenost.
RE: Вештачко оплодување III дел 19.5.2012 14:13:41
liljak
zdr...eve sum vo najteskite denovi, ovie dve nedeli of...doktorot mi rece da lezam 4 dena potoa po malku da se dvizam ali ovie 2 nedeli da bidam vo miruvanje....mi idat mnogu kiselini , a imam i strasen problem, nemozam da odam vo wc ( od sekogas imam problem, ne odam vo wc duri i 5 dena) no doktorot rece mora da odis redovno i gledaj zapek da ne dozvolis da fatis...no sto da pravam, eve veke dva dena ne sum pojdena, se plasam, jadam i slivi, pijam jogurt ama nisto nisto, pomagajte...pozzz
RE: Вештачко оплодување III дел 19.5.2012 18:12:28
liljak
se plasam , pocnaja da me bolat gradite...ve molam neka pisi nekoja rr koja ostanala bremena so transfer i ja bolele gradite....lele da ne nebidni nisto, se plasam...pozz
RE: Вештачко оплодување III дел 19.5.2012 18:34:38
marijam
srcka gradite bolat da ama sekade e individualno ,lezi ne se nerviraj i sekiraj kolku poveke mozes da lezis podobro,a vo vrska so zapekot jas piev izotonik po 2 itra na den i po 2 litra voda ,i jas imam problem kako tvojot ,po 2 jabolki na gladno i leneno maslo edna lazica nautro.i sega nemam maka . pozdrav stiskam palci za tebe