vezilka RR -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 11:54:59)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela 2010 Lele potpolno ve razbiram site kako vi e...sega koga pravam muabet so mm za vtoro dete da vi kazam iskreno me fakja strav samo zaradi ovie raboti..Jas isto taka cekav 4 meseci ,bev bez dinar a zosto??zatoa sto mi zgresile,te,ginekologot mi dodal eden den vo boleduvanjeto a spored ovie od socijalno mi bil visok toj den,i jas taka si cekav cekav,ispozaglavena,na deteto parite sto si gi imase sobrano pocnav da gi trosam.I na kraj fakjaj vrski edno drugo,se javuvam na rabota,blagajnickata vika od kaj nas se e vo red uredno gi dostavuva,i srekja otisla i i kazale deka mi visel eden den neopravdan..Pa vikam dobro bre majku mu zosto ne mi javile,ili pismo neka pratat da me izvestat da si go opravdam toj den i da si tece procediurata..i taka mi stignaa pari posle 4-5 meseci ama sto deka koga otidoa za eden den,da vratam da se odglavam...Srasna rabota e ova sto se slucuva,ama toa nie..Frlaat pari na kampanji pravete deca,a ustvari najvaznoto ne im e sredeno.vo drugi drzavi majkite so decata si sedat doma do 3 ili 4 godini,i zimaat pari od drzavata redovno,i toa dovolno e samo da ima majkata 6 meseci staz a ovde za tvoi pari da molis da kunes... И кај мене беше сличен случај, имаше некоја грешка и 4 месеци доцнеше исплатата. Нормално од фондот не известиле никого дека има грешка туку си дремеле. Ако не отидев јас да си прашам кој знае колку ќе чекав. Е после ми ги исплатија сите наеднаш и додека бев јас на породилно занчи до август 2011 исплаќаа редовно. Колку што сум следела дали редовно исплаќаат или не зависи од тоа колку е полн фондот и ако се случи да е испразнет од не знам какви соображенија, нема пари за родилките и никому ништо. Нема механизми по кои би се повикале и би се жалеле.
|
|
|
|