колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Разговори на родители

Порака

Lara2224 -> колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (27.3.2012 23:25:24)

[sm=smiley19.gif]
здраво рингерајки!
јас си имам мака, малку ми се плаце па си викам да си олеснам малку тука со тие што ме разбираат, со тие на иста мака со мене...
Ова со каснењето на боледувањата веќе ја надминува секоја граница. Ајде ги намалија шо ги намалија ама и да каснат по месец дена веќе не е нормално. Не знаев дека има толку многу начини да се снајдеш и да смислиш како да го врзеш денот со наредниот, со надеж дека утре ке стигнат, така ни ветија... се изненадувам себе си како можам да сум мирна и дури и да се смеам после ваков ден.. а ги има многу такви денови... ќе си поплачам сама две минути и после пак истата приказна.... насмевка, борба, креативност....
Срам ми е кога го пишувам ова, пошто сум една од оние со бајаги високите плати за Македонскиот стандард... Ама џабе и тоа. Маж ми остана без работа само што отидов на породилно, и еве уште се бори да најде нешто (валјда ке биде од 1 Април) а и јас веќе ќе се вратам на работа за две недели... Ама како до тогаш? Како дојдовме до тука? Двајцата бевме во полет на кариерите, и со тоа и на примањата и си се опуштивме. Тој зема кредит (кој требаше само да гласи на негово име, демек ќе му го вратеа) а јас кредит за реновирање, кредит за свадба и кола на лизинг. Башка нов мебел на кредитни картици, дајнерс и тн.... сега останаа само блокирани картици и опомени... секој ден со различна банка на телефон. Имам златно бебенце а не спијам со ноќи од мислење што не чека утре. Утре пак ништо на картица... мислам дека луѓето што пијат кафе во кафичот до банкоматот веќе имаат и вицеви за мене од што ме гледаат по два-три пати дневно тука како проверувам да не случајно ми стигнале пари... и да стинат одма ке отидат по други банки и картици ама барем можда ќе можам да засијам... Разочарана сум и од себе и од нас а најмногу од државава... Од утре веќе немам начин, се надевам дека ќе има промена на банкоматот, за разлика од последниве неколку месеци со крпење и особено последниве 55 дена без денар...

mamicki -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (27.3.2012 23:39:15)

Не си направила ништо лошо Лара, а лошо се чувствуваш. И немоќно. И гневно поради немоќта. Бесполезно е да се прашуваш каде сте погрешиле... Исто толку е бесполезно да си ги кинеш нервите поради ова. Ќе се среди. Ќе се вратиш на работа, ќе ти се нормализираат примањата, можеби и сопругот ќе се снајде во меѓувреме. Но ќе остане горчината. И јас се чувствувам исто- огорчено. Како семејство имаме некој ритам на живеење. И одеднаш, токму кога тој ритам е освежен со еден нов живот, ние се соочуваме со нередовни и нестабилни примања, а зголемени трошоци. Одеднаш согледувам колку и какви се аномалии има во системот кој и јас и ти и сите ние го финансираме и тоа ме фрустрира. Знам, ќе се вратам на работа и се ќе си биде по старо. Но јас не можам да заборавам дека некои нови пресни мајки ќе го живеат истиот стрес и сакам да сум моќна да направам нешто во врска со тоа [sm=smiley13.gif]

dubi_du -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 9:56:28)

mesec dena ti kasni porodilnoto???Jas sum na porodilno od 1 januari i nemam videno NITU DENAR od porodilnoto!Znaci eve veke tri meseci ke pominat a mene mi go nemat prateno uste prvoto porodilno za januar.E sea se iznerirav povtorno!!!

mamicki -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 10:03:56)

Dubi- du, i nie ocekuvame isplata za januar [sm=smiley13.gif]

Lara2224 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 10:08:01)

i jas cekav tri meseci na pocetokot, pa pocnaa da ni isplakjaat mesec za mesec (za zadocnetite nikomu nisto) ama sega pak prestanaa od januari navamu....

Lara2224 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 10:08:48)

t.e. od fevruari, ne od januari.

dubi_du -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 10:15:29)

znaci kako sto mozam da zaklucam site go cekame Januari[sm=smiley13.gif]So prvoto isto taka cekav edno 4 meseci a togas problemot bese sto vo prezimeto ja imam bukvata dz i tamu taa tetkicata vo fondot ne znaela na tastaturata da ja napise bukvata dz...a be da gi ispotepas site.I plus imase komentar od vraboten tamu demek e na taa do ovie pari li i e dojdeno???A be i vreki vreki pari da imam toa sto mi sleduva treba da mi go dadat!!! Aj prostete pak se zanesov malku...

Lara2224 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 10:53:31)

a kako da ne ni e dojdeno do tie pari? tie se nasi pari, sme rabotele za niv i uste ke rabotime, do 63 godini so bastumi ke ideme na rabota, ako doziveeme do tolku so ovie stresovi!
kako da ne mi e dojdeno koga cekajki gi potrosiv site mozni zastedi? kako koga samo jas sum vrabotena? ako ne do tie togas do koi pari da ni e dojdeno? ne da sum iznervirana tuku mi se place od nervoza!
treba izgleda da ne vidat site sose decata pred fond pa da vidat togas do koi pari ni e dojdeno!

majmunce -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 11:09:22)

vo celost se soglasuvam so vas moeto bebnce ima veke 1 godina i eden mesec a mene ne mi se isplateni uste dva meseci od porodilno zanci treba da mi isplatat za oktomvri i noemvri 2011 i uste nema pari. poroilnoto mi e zavrseno na 26 noemvri a sto posle toa dali ties se imaat zaprasano kako ziveam. Mazot mi raboti privatno gradeznistvo ne e osiguran i plus zimava ne rabotese bese ladno i gradeznite raboti zapocnuvaat koga ke se stopli, samo sto posna da raboti ( od 7sabajle do 7 vecer za dnevnivca od 500 den bez jadenje) i koga duri ce zemi plata narednio mesec ....????????/ kade visam dali se zaprasale tie oktomvri noemvri dekemvri januari fevruari eve i mart i uste cekam zamislete e ova od takt me vadi FALA BOGU NEMAM NI KREDITI NI KARTICKI ama sepak struja voda telefon inaternet kablovska treba da se platat ko cinat ne pomalku od 4000 vo mesecot. Samo gospod znae so kolkavi maki pominuvame, zivotov diojde da ne pomislis da imas familija ili pak da se vrabotis stabilno ....... nema sansi jas posle rabota ostanav doma prvo bese malo a i nemav pari da gop pratam v gradinka nema koj da go cuva i primorana bev da sedam doma i da go cuvam
tesko na mladive denes i posle trosi pari uci i na kraj sedi doma so fakultet i pak trpi za leb bukvalno za leb......kojznae dali nesto ke ima denes!!!!

Mihaela 2010 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 11:22:11)

Lele potpolno ve razbiram site kako vi e...sega koga pravam muabet so mm za vtoro dete da vi kazam iskreno me fakja strav samo zaradi ovie raboti..Jas isto taka cekav 4 meseci ,bev bez dinar a zosto??zatoa sto mi zgresile,te,ginekologot mi dodal eden den vo boleduvanjeto a spored ovie od socijalno mi bil visok toj den,i jas taka si cekav cekav,ispozaglavena,na deteto parite sto si gi imase sobrano pocnav da gi trosam.I na kraj fakjaj vrski edno drugo,se javuvam na rabota,blagajnickata vika od kaj nas se e vo red uredno gi dostavuva,i srekja otisla i i kazale deka mi visel eden den neopravdan..Pa vikam dobro bre majku mu zosto ne mi javile,ili pismo neka pratat da me izvestat da si go opravdam toj den i da si tece procediurata..i taka mi stignaa pari posle 4-5 meseci ama sto deka koga otidoa za eden den,da vratam da se odglavam...Srasna rabota e ova sto se slucuva,ama toa nie..Frlaat pari na kampanji pravete deca,a ustvari najvaznoto ne im e sredeno.vo drugi drzavi majkite so decata si sedat doma do 3 ili 4 godini,i zimaat pari od drzavata redovno,i toa dovolno e samo da ima majkata 6 meseci staz a ovde za tvoi pari da molis da kunes...

Lara2224 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 11:36:55)

vtoro dete? neka e zdravo i zivo ova!!! da izlezam na kraj so nego prvo. sakam barem 3 ama za niv ke se mislam koga ke imam cista smetka i barem 1 godisna plata na stedna kniska... vaka da mu se mislam i na toa bogami ne znam dali mozam. Prosto se iznenaduvam od sto se moze da se prigotvi bebeska hrana!!! Ako go otvoram friziderot toj mene ke me izede! barem da go isklucam, da ne mi trosi struja za dzabe!

vezilka RR -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 11:54:59)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela 2010

Lele potpolno ve razbiram site kako vi e...sega koga pravam muabet so mm za vtoro dete da vi kazam iskreno me fakja strav samo zaradi ovie raboti..Jas isto taka cekav 4 meseci ,bev bez dinar a zosto??zatoa sto mi zgresile,te,ginekologot mi dodal eden den vo boleduvanjeto a spored ovie od socijalno mi bil visok toj den,i jas taka si cekav cekav,ispozaglavena,na deteto parite sto si gi imase sobrano pocnav da gi trosam.I na kraj fakjaj vrski edno drugo,se javuvam na rabota,blagajnickata vika od kaj nas se e vo red uredno gi dostavuva,i srekja otisla i i kazale deka mi visel eden den neopravdan..Pa vikam dobro bre majku mu zosto ne mi javile,ili pismo neka pratat da me izvestat da si go opravdam toj den i da si tece procediurata..i taka mi stignaa pari posle 4-5 meseci ama sto deka koga otidoa za eden den,da vratam da se odglavam...Srasna rabota e ova sto se slucuva,ama toa nie..Frlaat pari na kampanji pravete deca,a ustvari najvaznoto ne im e sredeno.vo drugi drzavi majkite so decata si sedat doma do 3 ili 4 godini,i zimaat pari od drzavata redovno,i toa dovolno e samo da ima majkata 6 meseci staz a ovde za tvoi pari da molis da kunes...

И кај мене беше сличен случај, имаше некоја грешка и 4 месеци доцнеше исплатата. Нормално од фондот не известиле никого дека има грешка туку си дремеле. Ако не отидев јас да си прашам кој знае колку ќе чекав. Е после ми ги исплатија сите наеднаш и додека бев јас на породилно занчи до август 2011 исплаќаа редовно. Колку што сум следела дали редовно исплаќаат или не зависи од тоа колку е полн фондот и ако се случи да е испразнет од не знам какви соображенија, нема пари за родилките и никому ништо. Нема механизми по кои би се повикале и би се жалеле.

Lara2224 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 12:15:55)

Ima mehanizmi, nema hrabri lugje!

Lara2224 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 12:17:55)

kako ima vo fondot za da se isplakjaat penzii??? penzioneri ima 20 pati povekje od majki na porodilno, pa sepak za niv ima sekoj mesec? nemam nisto protiv lugjeto, i maka mi e penzionerka (prinudno) ama koga mozat niv da im gi zgolemuvaat sekako redovnit penzii barem ne morase nas da ni gi namalat i onaka neredovnite primanja!

sitalia -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 12:47:36)

kaj porodilnite igraat nakarta deka traat samo 9 meseci. nema kriticna masa na luge koi moze da se zali. A baska i imaat popametna rabota da cuvaat deca neli. Zatoamoze da gi koska koi kako saka. Eve jas se prijavuvam da napiseme eden tekst i da go ispratime so potpisi do site zenski grupi vo partiite, vladata i parlamentot. Ajde ako sakate nesto da smenime a ne samo da kukame. I me mi docnat so isplata kako i na site vas i plus ne mi e so 100% iznos.
Ako imate i drugi idei kako da pomogneme na drugite rodilki posle nas barem kazete da spodelime i da go odbereme vistinskiot nacin.

Lara2224 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 13:22:25)

jas sum za! i toa odma!

gaga -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 13:26:31)

Zdravo na site,vi gi procitav MAKITE,znam kako e besparicata,kako sto velat samo sitiot na gladniot ne mu veruva,no strikno za ovoj as problem,za cudo jas go nemav,navistina...ostanav na porodilno od maj 02.05 2011,se porodiv na 17.05.2011,sto znaci na 01.07 gi imav parite na smetka,i sekoj prvi vo mesecot gi imav,znaci zboram za 2011/2012 mi bea redovni tie primanja.Sekako ne se izlozuvajte na nervozi,pak ke recam,znam kako i e,koga i posledniot denar e isplaniran.

|Pozdrav!!!

mamicki -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 13:32:13)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sitalia

kaj porodilnite igraat nakarta deka traat samo 9 meseci. nema kriticna masa na luge koi moze da se zali. A baska i imaat popametna rabota da cuvaat deca neli. Zatoamoze da gi koska koi kako saka. Eve jas se prijavuvam da napiseme eden tekst i da go ispratime so potpisi do site zenski grupi vo partiite, vladata i parlamentot. Ajde ako sakate nesto da smenime a ne samo da kukame. I me mi docnat so isplata kako i na site vas i plus ne mi e so 100% iznos.
Ako imate i drugi idei kako da pomogneme na drugite rodilki posle nas barem kazete da spodelime i da go odbereme vistinskiot nacin.

Apsolutno ja poddrzuvam idejata. I kje se zafatam so nejzina realizacija, samo da se organizirame kako shto treba.

mamicki -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 13:33:39)

Kako moze da sostavime elektronska peticija i da sobereme potpisi po elektronski pat? Mislam deka toa bi ni bilo najfunkcionalno.

Lara2224 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 13:38:38)

kaj nas seuste ne se validni elektronskite potpisi i peticii, no mislam deka ke bide dovolno da podigne necija svest...
http://www.facebook.com/groups/417923958234066/
mislam deka grupava moze da ni pomogne jas imam nekolku mediumi i bajagi pratenici vo listata na prijateli. Ako sme seriozni mozeme od tuka da pocneme....

Ina11 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 13:52:09)

I jas se priklucuvam kon inicijativata, nervi izgubiv veke. Pokraj relativno solidni primanja da dojdam do deredze da pozajmuvam pari. Sramota!

vanessa30 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 14:09:26)

Znam decki deka e teska situacijata, sreka kaj mene maz mi dobro zarabotuva, a i gore dole skoro redovno mi gi isplakaat porodilnoto, sega cekam za mesec fevruari, zanci samo so eden mesec docnenje. nego na pocetokot bese opeto bidejki otidov na porodilno vo septemvri a prvite pari gi vidov vo noemvri i toa samo za pola mesec septemvri, ama zatoa na krajot od dekemvri mi go isplatija zaostanatoto. Esega dodusa moze ima vrska so toa sto urgirav preku vrski. A i razbrav deka ovie pari FZO ne gi ima na smetka, tuku gi dobiva preku ministerstvo za trud i socijala, i vednas tie stom im gi pustat parite oni gi isplakaat. Ne e deka gi branam ili nesto, no definitivno ovaa drzava ako saka natalitet, i kampanjata za 3 dete da im bide uspesna najmalku sto mozat e baram parrite na rodilkite da gi isplakaat redovno.

Mihaela 2010 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 14:10:07)

I jas se priklucuvam...za PODOBRO UTRE za mene i za site drugi idni majki...

vanessa30 -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 14:10:56)

Aj cekam sestrami da se javi pa ke vi pisam kakva e situacijata dali naskoro ke dobieme nesto.
Pozdrav,

sitalia -> RE: колку смее да доцни исплатата на породилното боледување (28.3.2012 16:23:46)

Dobro Lara2224 koja ti e idejava so facebook stranava. Sto treba da pravime. Samo da go zapiseme kako problem ili sto. Jas ne razbiram. Ako saka nekoj da mi objasni bi Vi bila blagodarna.

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lara2224

kaj nas seuste ne se validni elektronskite potpisi i peticii, no mislam deka ke bide dovolno da podigne necija svest...
http://www.facebook.com/groups/417923958234066/
mislam deka grupava moze da ni pomogne jas imam nekolku mediumi i bajagi pratenici vo listata na prijateli. Ako sme seriozni mozeme od tuka da pocneme....

Страница: [1] 2   Следна страница >   >>