Џесика
|
Ех тој ден.... Терминот на раѓање ми беше на 20ти Јануари. Последната контрола кај гинекологот помина одлично, ми рече дека имам многу плодова вода, плодот е високо поставен и дека ќе терам до крај сигурно, освен ако не ми пукне водењакот... така јас смирена си одев на работа, иако бев во 9 месец, имав помош, ама не мирував ич... некаде околу Нова Година мајка ми почна да ги прави муабетите каде ќе правиме мекици, дали дома, дали заедно, дали посебно... на 4ти Јануари заврна едно чудо снег, и со мм и свекрва ми се решиме да шетаме пешки до кај мајка ми... цела вечер зборевме да прашуваме по кафанчиња, ова она и муабетот се заврши дека „ехеееј до 20ти има време, ама деновиве ќе прашуваме“. Си отидовме фино лепо накај дома, па пред зграда се зафативме да ја чистиме колата од снег... кога се расфатив, па снешко, па топки си праев, и на крај така убаво си се истркалав на снегот и си отидовме... ноќта околу 3 сабајле на едно безвезно вртење од десно на лево ми пукна водењакот... почнав да се тресам и го будам мм, ми вика „сигурна си?“ се смирив после некое време, почнав да се спремам, се истуширав, и тргнавме накај болница тројцата... арно ама во 3 сабајле по улици мраз, со 20km-h се движевме. Во болница првото ЦТГ кажа дека имам болки на 13 мин и дека до 12 на пладне ќе се породам. Ме примија во една празна соба и тројцата со мм и свеки се глупиравме, се смеевме, и викам ехее супер вака као се болките... леле после коа почна... ме преместија после во претпородилна со другите мајки... Пошто на часовите во Државна кажаа дека може сопругот да присуствува на пораѓај, мм сакаше, јас не сакав, и тој без мене им спомнал на сестрите дека сака да присуствува. Дојдоа да ме прашаат и само и реков „шо сака нека праи, ако сака нек дое, ако не не мора“, и ни дадоа една просторија демек „ајде сеа гушкајте се и масирајте се“ Да напоменам дека веќе фати 15h а јас абер немав, на 1 саат по 1 прст се отварав, болки на 1 минута, мислам дека на два дела се растргнувам. Докторката ми рече дека до кај 17h ќе се породам, и почнав да и цвилам дека нема шанси да издржам до тогаш... фати 15 до 4 и наеднаш почнаа напоните... мм почна да вика по ходник „СЕСТРООО НАПНУВААА“... и овие стампедо, почнаа, мм се затекна во небрано, и ми го тупнаа над глава да ми стои... следното помина за 10 мин... ме сецнаа и бидна... и прво што реков кога го видов беше „единец на мајка“ ... за 10 мин ја пуштија и свекрва ми да влезе а со неа се створи и мајка ми, пошто не успеале да и прекријат дека сум на пораѓај, отров била, се јавувала на секои 20 мин....