Snowhite RR
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bilence2 Jas ne znam bas dali sum na pravo mesto, ne mosev da najdam nekoja posoodvetna tema, ako ima ve molam prostete. Ne znam kako da se spravam so problemot " mamo, vo uciliste pogolemite deca me zadevaa bidejki nemam zapcinja...mamo na karate pogolemite deca me zadevaa kako vezbam..." Se se plasam kako nekoj den ke mi dojde pomodren i ke mi kaze "mamo pogolemite deca...". Ne znam kako nego da go posovetuvam da postapi, osven da bega od takvite deca bidejki ne znam kolkavi se, kolkumina se itn, a od druga strana kako nemu da mu go resam problemot namesto da.mu sozdadam pogolem problem ako se soocam so tie deca. M e sega prvo oddelenie i veke pocnaa so blagi zadevanjakoi se.plasam deka moze podocna da stanat seriozni. ИЗВОРНА ПОРАКА: niki jas na mojava i vikam da ne se druzi so deca koi od bilo koja pricina ne i odgovaraat, ako nekoe dete ja gnjavi ja sovetuvam da porazgovara so ucitelkata i od nea da pobara pomos vo resavanje na bilo kakov problem, a potoa koga ke si dojde doma da mi kaze mene i mi kazuva, jas ja potprasuvam i sekogas na kraj ja prasuvam ucitelkata sto rekla i sto napravila, do sega ne se slucilo da ne zastane vo nejzina zastita, pa taka ne sum morala da reagiram e sega nie sme uste predskolci koi ovde se odvoeni vo drug dvor od pogolemite deca a poradi prilagoduvanje i vo interes na decata ovde sorabotkata ucitelki roditel e na visoko nivo, mnogu retko se slucuva i najmal incident da se sluci a da ne bide informiran roditelot, a posebno se obrnuva vnimanie na problematicnite deca no neznam dali ovoj trend ke se sledi i od prvo oddelenie, kako i da e i togas jas bi sovetuvala deteto da sorabotuva so ucitelkata pa ako toa ne vrodi plod i jas bi reagirala kaj ucitelkata, kaj upraven odbor na sovet na roditeli, kaj direktor na ucilisteto... ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy Uf, ova e mnogu diskutabilno prasanje. Jas cesto pati se prasuvam sto e pravilno, dali da bega od takvite deca ili da im se sprotivstavi. Decata sto begaat i placat, "siledjiite" najcesto ne gi ni ostavaat na mira zatoa sto tie im se potencijalni zrtvi, krevki se i niv mozat da gi zadevaat. A ako se sprotivstavi mozebi "siledjiite" ke zastanat na toa, ke vidat deka toa dete ne e veke interesno za zafrkavanje. E sega rizikot e sekogas golem, sprotivstavuvanjeto da ne iskoci od kontrola pa da se zatepaat. Kerka mi e uste vo gradinka, i do sega sme nemale nekoj problem so pogolemi deca, samo pred nekoj den mi kaza deka se rasplakala poradi sosema druga pricina, i koga ja videle deka place i dosle "2-3 pogolemi batkovci i bez nikakva pricina i rekle deka ke ja istepaat i ja butnale". Mojava se potresla i mi dojde placejki zatoa sto ona ne e ucena na takvo odnesuvanje, nie voopsto i nemame pogolemi bratucedi ili drugari so koi sto bi mozela da si igra tepanje. Jas ja posovetuvav prvo da ne place za gluposti zatoa sto koga place drugite deca mislat deka e slaba i deka mozat da ja istepaat, a ako ne place oni ke si mislat deka koj znae kolku e silna i ke se plasat od nea. A vtoro, sekoj pat koga nekoj ke i kaze nesto takvo, da odi kaj bilo koja ucitelka i da i kaze sto se slucilo. ИЗВОРНА ПОРАКА: niki da da ova za placenjeto mi se podrazbira, i sprotivstavuvanje verbalno mi se podrazbira, deteto go imam nauceno deka potsmevanje, zakacanje, udiranje, navreduvanje se losi postapki i ako nekoj taka i bilo kako ja zakaca da se brani so frazi od tipot:" nemoj toa da mi pravis ne mi se dopaga i ne e ubavo", i ako ne prestane togas da pojde kaj ucitelkata isto taka koga ke mi se pozali deka nekoe dete bilo bezobrazno ili loso da mi objasni sto napravilo a i da mi objasni sto ona napravila pred da se sluci neprijatna slucka za da se analizira sebe i sopstvenoto odnesuvanje koe mozebi dovelo do reakcija kaj drugoto dete ednas dojde so izjava najdobrata drugarka i bila bezobrazna i veke nesaka da se druzi so nea prasuvam zosto, ja stipela za obrazite velam mozebi si igrala so tebe, a taa a neeeeeeeeeee me bolese a kako i dojde da te stipe onaka bez pricina ili ti napravi nesto paaaaaaaaa jas ja vlecev za noset_o ama si igrav i zaklucokot bese deka mozebi silno ja povlekla za noset_o pa ja zabolelo i i vratila sto normalno ne e ubavo i ne treba da vraka ama ne e ubavo i ovaa da ja vlece za nos i taka si ja svati greskata i greskata na drugarkata i pak se drugarki vo nalet na inspiracija uste ova da dodadam prirodni pojavi kako menuvanje zabi, akni na kerka mi gi objasnuvam kako najnormalni, nesto niz koe pominuvaat site deca bez isklucok i zaradi toa nikoj ne treba da bide zadevan nitu da se cuvstvuva loso ako nekoj go zadeva ednostavno i velam ako te zezaat za takvo nesto toa znaci deka tie deca se nevospitani i ne znaat a ne znaci deka ti imas problem isto i za naocarite i velam gi nosis da ti se popravi vidot toa sto nekoe dete ke ti kaze e samo negovo ne znaenje i nevospitanie dosega ne sme imale problem sto ne znaci deka nema da imame, no mene generalno toa mi se normalni raboti koi gi ocekuvam i gi resavam zaedno so nea onaka kako sto doagaat ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy ИЗВОРНА ПОРАКА: niki ednas dojde so izjava najdobrata drugarka i bila bezobrazna i veke nesaka da se druzi so nea prasuvam zosto, ja stipela za obrazite velam mozebi si igrala so tebe, a taa a neeeeeeeeeee me bolese a kako i dojde da te stipe onaka bez pricina ili ti napravi nesto paaaaaaaaa jas ja vlecev za noseto ama si igrav ИЗВОРНА ПОРАКА: niki ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy ИЗВОРНА ПОРАКА: niki ednas dojde so izjava najdobrata drugarka i bila bezobrazna i veke nesaka da se druzi so nea prasuvam zosto, ja stipela za obrazite velam mozebi si igrala so tebe, a taa a neeeeeeeeeee me bolese a kako i dojde da te stipe onaka bez pricina ili ti napravi nesto paaaaaaaaa jas ja vlecev za noset_o ama si igrav deca bre demek moeto g ne smrdi a i nie vozrasnite si patime od isti bolesti, ama ne slusame i najtesko e vo ogledalo da se poglednes ИЗВОРНА ПОРАКА: Tanjat7880 Of niki,jako e ova tvoeto,bash taka jas sum sjajna i bajna a drugoto ne! Imam i jas dolemi okolu nasilnoto,nekulturnoto i primitivnoto odnesuvanje na nekoi deca koi se vo neposredna blizina na moeto dete.Toa odsekogash go imalo no vo vakvi razmeri mislam ne,pa zatoa jas sovetuvam da ne vrakja,da ignorira da ne obrnuva vnimanie na niski provokaci zatoa shto na toj nacin nasilnicite ke se trgnat i ke otidat da maltretiraat nekoe dete shto bash im vrakja i pravi tie da se cuvstvuvaat silni.Edna deviza stalno mu ja zboruvam a toa e NE E BITNO SHTO E KAZANO TUKU BITNO E OD KOGO E KAZANO od budala se mozesh da cuesh i doziveesh no od pameten covek glupost nemozesh da doziveesh pa zatoa ne biraat za prijateli no i nie birame so kogo ke se druzime,onie neodbranite mozat shto sakaat da kazat i napravat no nie treba samo da gi svatime deka tolku im dozvoluva kulturata i da gi pushite a so drugite da druzime.Seto ova pridonese moeto dete da ima malku samodoverba i da ne reagira bolno na sekoja provokacija koja ke ja sretne,probajte,moze i kaj vas ke uspee! A mnogu me zagrizuva grupnoto maltretiranje na nekoj poedinec koe bash se slucuva,so pogrdni zborovi kako pesna izreceni se derat desetina na smetka na edno dete,e toa mi e neprostlivo i tuka negledam reshenie ИЗВОРНА ПОРАКА: niki sto poveke vospitani deca tolku pomalku nevospitani no ima i caka koj se gi vospituva decata i kako resenie nikogas nemalo i nikogas ne ke ima razgovor postojano so deteto i nasocuvanje, ako si imas vizija kakov roditel treba da bides takov i ke bides, a kakvi prepreki ke treba da prejdes po pat toa ne moze da se predvidi