LoveableMe RR -> RE: Цвеќе во домот (29.5.2014 10:15:22)
|
Јас многу сакам цвеќе и имам цвеќиња и дома и надвор, само просторот не ми е многу голем, инаку мм ќе го затрупам со цвеќе како во џунгла. Дома имам саксиско цвеќе и бамбуси, а надвор имам садрели, љубичици, бомбончиња, ноќни фрајли итн. Долго време и јас се мачев да навлезам во "бизнисов" со чување цвеќиња и мене ми гореа многу или ми овенуваа, терасата ми е исто многу на сонце. Потоа почнав да читкам по малку и по цвеќариве на пазар да им досаѓам за совети, а и нешто по колешки кои ни се докажани цвеќарки љубителки. Важно е да им се става прихрана и тоа не како пишува на пакувањето, туку треба да го пратите цвеќето и сами да му одредите доза. Важно е цвеќето да се "тушира", за да има постојано свежина. Домашните цвечки одвреме навреме покрај ставањето вода во саксија ги земам и ги прскам со прскалка (туширам) и има резултат, нив им ставам прихрана за саксиски цвечки, а на тераса им ставам прихрана за цвечки што цветаат и тоа ми е во прскалка, ги прскам со неа неколку пати неделно, пошто се на сонце и плус на прометна улица со многу сообраќај. На пазар ми кажуваа вода на тие на тераса еднаш два пати неделно, море кој бре, со такво сонце видов нема шанси да ми преживеат и сега ставам вода секој ден или секој втор ден по малце и на ливчињата обавезно ги попрскувам со вода за свежина покрај коренот. Ете тоа се моите совети. [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|