RE: Житарици (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Natuska85 -> RE: Житарици (15.1.2012 12:11:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natuska85 RR

Може да ми каже некој како ги спремам оризовите снегулки,а со оглед на тоа да не пиеме никакво друго млеко освен од цице.Пробав да ги ставам во кашичка и да чекам да омекнат,ама не ми се изблендираа скорз,како парченца,парченца ми останаа......[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Е вчера за појадок му спремив оризови снегулки со јаболко.Прво нив ги потопив во водата во која ја варев јаболката,стоеа така некое време,па ја истурив вишокот водичка и додадов јаболко.Се тоа го изблендирав и многу убаво излезе.Немаше ич парченца од оризовите снегулки,а во исто време и многу вкусно беше.

TeaM -> RE: Житарици (15.1.2012 12:46:38)

Natuska, kakvi orizovi snegulki kupi i od kade? 

bombica -> RE: Житарици (7.3.2012 12:53:48)

Пред да им дадете на [sm=duda.gif] 7 корн на милупа дали ги имаа пробано поединечно сите житарици?Ние до сега имаме пробано само ориз и пченица па незнам дали е паметно да му дадам 7 корн[sm=zmeden.gif]

Calypso -> RE: Житарици (7.3.2012 13:02:26)

Ne mora da gi ima probano site poedinecno, moze slobodno da mu dades od tie na Milupa, posebno ako veke imate 8 meseci. A po novo - pedijatrite preporacuvaat dva obroka so zitarici dnevno vo ishranata na bebinjata - znaci ako gi sledime svetskite trendovi, treba da ima eden mlecen obrok so zitarki, i eden ovosen so zitarki.

bombica -> RE: Житарици (7.3.2012 13:08:25)

Фала Calypso имаме 8 мес. и 9 дена така да ќе му купам деновиве.Ние житарки досега јадевме 1 на ден навечер кога со млеко кога со вода пошто јавува алергија на Ад млеко.Денес му дадов и за појадок млечна каша планирам и вечер па ќе видиме како ќе ни оди.

Calypso -> RE: Житарици (7.3.2012 13:13:11)

Na site AD mleka ima alergija? Ili ne probuvavte so razlicni vidovi? Znaci bi mozele da imate maka i so kravjoto mleko, posto AD mlekata gi pravat od kravjo mleko, sekako, adaptirani na potrebite na decata. A da si prasas dali moze soino mleko ili slicno? Ne znam dodusa ni dali e dozvoleno soino mleko za tolku mali deca, ama znam deka mleko mora da se pie.

Natuska85 -> RE: Житарици (7.3.2012 13:23:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: TeaM

Natuska, kakvi orizovi snegulki kupi i od kade? 

Купувам на Виталиа од Веро,последните ги купив. Многу ги сака,му ги потопувам и со јогурт и помешани со различно овошје.Последно купив и пченкарни снегулки исто на Виталиа ама некако на изгорено мене ми мирисаат,а [sm=duda.gif] ги јаде и нив нема мака[sm=smiley1.gif]

jana81 -> RE: Житарици (7.3.2012 13:33:28)

nie imame 6ipol m, mislam deka moze da koristime orizovi snegulki neli, ili pak sum greska???

bombica -> RE: Житарици (7.3.2012 13:42:25)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Na site AD mleka ima alergija? Ili ne probuvavte so razlicni vidovi? Znaci bi mozele da imate maka i so kravjoto mleko, posto AD mlekata gi pravat od kravjo mleko, sekako, adaptirani na potrebite na decata. A da si prasas dali moze soino mleko ili slicno? Ne znam dodusa ni dali e dozvoleno soino mleko za tolku mali deca, ama znam deka mleko mora da se pie.

Освен аптамил друго не сме пробале пошто во фаза на алергија ми рекоа дека не е препорачливо да се менува млеко.Сега пиеме аптамил хипоалергено и добар е.Чекаме резуѕлтато од имунологија па да видиме што понатака( ги чекаме веќе 1,5 месец) др ми рече никако соино, оризово и слично додека не се докаќе алергија.А кисело млеко кравјо јаде нема проблем

jana81 -> RE: Житарици (27.3.2012 12:47:49)

B denes polni 7 meseci, i dosega od zitarici jade samo oriz i pcenkarno brasno t.e palenta. Vcera kupiv ovesni snegulki pa neznam kako da mu gi spremam so voda ili jogurt, posto sme na doenje. Ajde mamicki dajte recept za ovesni snegulki. A od mlecnite zitni kasi nekako neznam dali da mu davam, i koi mozam da mu gi davam, a mozebi treba za vecera da mu spremam od tie. Poleka od vcera voveduvame i gluten pa ke bide izborot pogolem.

Calypso -> RE: Житарици (27.3.2012 13:37:05)

Ovesnite snegulki prvo nakisni gi saat-dva so malku voda od taa sto i ja davas (flasirana, prevriena, po izbor), posle izmesaj gi so jogurt ili kiselo mleko. Isto mozes da gi mesas so ovosje po izbor, od toa sto dosega go imate probano. Ako gi nakisnes ubavo, nema da ima potreba da blendiras.
Inaku, od mlecnite kasi na Hipp ima dosta golem izbor, ama tie se pripremaat so voda posto sodrzat AD mleko (jas dodusa so mleko gi pravev, razredeno so voda). Jas gi koristam zitaricite na Nestle poveke, porano oriz, oriz i pcenka, a sega i 8 zitarici so med najcesto. Tie se pripremaat so mleko, a isto moze i so ovosje.

jana81 -> RE: Житарици (27.3.2012 21:20:45)

fala Calypso, ke probam utre so jogurtce pa ke vidime dali ke gi saka. Tuku da prasam za orizovite snegulki kako vlijaat na stolicata, posto B ima tvrda stolica i mnogu retko mu davam oriz, sakam da probav da mu davam od ekspandiraniot so ovosje ili so jogurtce ama se dvoumam od taa pricina

jana81 -> RE: Житарици (28.3.2012 14:00:58)

мамички да се пофалам сабајле Б кркаше овесни (мелени) снегулки со јогуртче, и баш убаво ги прифати. Мислев нема да сака да ги јаде ама излезе обратно, дури и се радуваш и баш сум задоволна поради тоа. Се надевам вака ке биде и др. житарки кои ке ги внесуваме. Читав дека овесните снегулки биле добри и за регулирање на столицата и тоа ме радува ама дали може прилично секој ден да се јадат

lilicka -> RE: Житарици (13.5.2012 14:04:29)

Rr kakvi zitarki da i zemam [sm=duda.gif] za dai mesam so ovosje....probavme od gotovite kasi na Hipp mesani so zitarki epten gi jade....nekoja preporaka???

Pepelaska * -> RE: Житарици (13.5.2012 14:13:26)

Lilicka, имаш голем избор во маркетите, пченични, овесни, пченкарни, оризови , а можеш и едни има пченични трици пишува на нив, многу се ситни како чоколиното се, јас такви му давав.Му давав и едни пченкарни ама му беа тврди и не ми ги јадеше.
Исто и мусли има со овошје, можеш и тоа да пробаш.

lilicka -> RE: Житарици (13.5.2012 14:36:38)

Ti blagodaram Pepelaska[sm=rozica.gif]

Cher -> RE: Житарици (27.5.2012 11:56:09)

Пријателка од Шведска, на бебето од 4,5 месеци му вари пченка за да излезе од опното, ја пасира, полни коцки за замрзнување со неа, и секој ден на бебето му дава по една коцка со ад млеко. Што мислите мамички за ова?

amateuress -> RE: Житарици (27.5.2012 15:26:40)

тоа со замрзнувањето и јас го гледав на babycenter сајтот како најздрав начин да им се чува храната, за да не мора да се готви секој ден.
јас се трудам секој ден да направам, ама имам и такви резерви, за кога немам време.
инаку, во америка и европа често почнуваат со дохрана со житарки, ама јас би почекала малку повеќе, до 6-7 месеци заради глутенот.

Darky -> RE: Житарици (16.7.2012 9:24:35)

Kako da spremam 7 zitarici na Milupa, gi kupiv na zegin, i nema nikakov prevod, duri ne e ni na angliski, germanski e, i dali se davaat za vecera obicno ili/? Help..

Andriance -> RE: Житарици (16.7.2012 9:57:56)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Darky

Kako da spremam 7 zitarici na Milupa, gi kupiv na zegin, i nema nikakov prevod, duri ne e ni na angliski, germanski e, i dali se davaat za vecera obicno ili/? Help..

На Милупа житарките би требало да се спремаат со вода...тие самите имаат АД млеко...јас ставам од прилика и вода и житарки...стоопли вода во тањирче напрај доза за бебе и готово.бидејќи се млечен оброк обично ги давам за вечера

Elce -> RE: Житарици (16.7.2012 13:08:37)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Darky

На Милупа житарките би требало да се спремаат со вода...тие самите имаат АД млеко...јас ставам од прилика и вода и житарки...стоопли вода во тањирче напрај доза за бебе и готово.бидејќи се млечен оброк обично ги давам за вечера

Со млеко се спремаат
Со

Annet -> RE: Житарици (16.7.2012 13:26:52)

јас со јогурт[sm=smiley1.gif]

AnnaMolly RR -> RE: Житарици (16.7.2012 13:34:08)

Со јогурт се повкусни сите.

Darky -> RE: Житарици (18.7.2012 12:41:50)

Znaci samo se potopuvaat so mleko, kako cokolino, ne treba varenje?

Annet -> RE: Житарици (18.7.2012 12:50:28)

DAAAAA NEMA VARENJE ;-)))) SAMO NEKOLKU LAZICKI ZITARKI ,SE POTOPUVA SO JOGURT,VODA ,MLEKO,ZAVISI STO TREBA:)

Страница: <<   < Претходна страница  5 6 [7] 8 9   Следна страница >   >>