arh_diz -> RE: Стерилитет кај мажот? (19.12.2010 12:26:40)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: iki82 ok veckasr, ne sakam da se pravam pametna ama malku sum istrazuvala na temava so plivacive, znaci sum zborela i so mojot doktor, lazarevski koj sto go pocituvam mnogu a i so biolozi i androlozi sto ja obrabotuvaat spermata za inseminacii i invitro. znaci spermogramot ti e edna visa matematika. dokolku ima golema koncentracija i da e pomal procentot na podviznosta sepak ke ima dovolno dobar broj na spermatozoidi koj mozat da ja oplodat jajce kletkata po priroden pat ili vo najlos slucaj so inseminacija. i kako sto rekov 30% so na primer 80 ili 100 milioni koncentracija ili pak i pod 80 milioni ne e voopsto loso. zatoa ja prasav sesilija da kaze kolku e koncentracijata za da ne ja panicite devojkata odma, ne mozes so 30 % da zabremenis po priroden pat. na krajot na kraistata s ti e dobar tajming, ako na nekoj mu bilo vreme da zabremeni i so mn polos spermogram od 30 % podvizni ke zabremeni. eve i dokaz za toa sto go zboram. ako razbirate angliski ok, ako ne i ke go prevedam. Motility The motility of the sperm is evaluated. WebMD defines normal motility as 60% of observed sperm, or at least 8 million per millilitre, showing good forward movement.[2] The World Health Organization has a similar value of 50% and this must be measured within 60 minutes of collection. WHO also has a parameter of vitality, with a lower reference limit of 60% live spermatozoa.[8] A man can have a total number of sperm far over the limit of 20 million sperm cells per milliliter, but still have bad quality because too few of them are motile. However, if the sperm count is very high, then a low motility (for example, less than 60%) might not matter, because the fraction might still be more than 8 million per millilitre. The other way around, a man can have a sperm count far less than 20 million sperm cells per millilitre and still have good motility, if more than 60% of those observed sperm cells show good forward movement. quote]ИЗВОРНА ПОРАКА: iki82 PREVOD: Podviznost na spermata: Podviznosta na spermata e istrazuvana.Spored WebMD se smeta deka 60% od vkupnata koncentracija na spermata treba da bide podvizna ili 8 millioni na mililitar da pokazuvaat dobra podviznost.Spored WHO imaat slicna vrednost ili 50 % od spermata da bide progresivno podvizna vo rok od 60 minuti.No na primer mazot moze da ima koncentracija na spermatozoidi poveke od minamalnata granica 20 milioni no sepak da ima mala podviznost. kako i da e, kolku e pogolema koncentracijata na spermata tolku losata podviznost moze da ne e vazna bidejki po presmetkata sepak moze da ima poveke od 8 milioni progresivno podvizni spermatozoidi. A obratno pak, mazot moze da ima koncentracija na spermatozoidi pomalku od 20 milioni na mililitar, no so dobra podviznost, mozebi i poveke od 60 % i toa sepak ke bide dobra brojka. ИЗВОРНА ПОРАКА: iki82 i uste ova sakam da go dodadam, nasata rr none, ako i gi procitas nazad postovite maz i imase 25 % progresivno podvizni pa ona so toj spermogram zabremeni na 38 god. taka da tebe ako ti rekle deka 50 % bile malku kaj vas, togas moze bila poslaba koncentracijata, no nemojte taka da go panicite devojcete deka 30 % se malku. ne i ja znaete celosnata slika na spermogramot. pozdrav
|
|
|
|