Dr.BiljanaSpirkoska -> RE: ПЗУ Др. Ирена Москова одговара на Вашите прашања - бебе (15.3.2014 22:03:55)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: mimi 27 добар ден докторке имам прашање за вас, малата моја скоро 8 месеци, од пред две недели над газето по грбчето и се појавија модрици, на почетокот мислев дека се удира бидејки баш во овој период почнавме со дубак, столче за хранење почесто користење на кенгур и нова количка, меѓутоа бидејки не исчезнуваа бевме на лекар, ни направија крвна слика и уште едно испитување преку крв под микроскоп броеше докторката ..(не сум доволно информирана,),битно крвната слика беше во ред а и бројот избројан под микроскоп исто, само што се покажа вирус .. малата баш и нема некој симптоми на вирус освен што си знај да си подкивнува и носот ни течи од раѓање.. и два дена е во ред наредните два очињата течат носето течи и како да ми диши зарипнато и кога ке ја однесам на преглед секогаш ми велат нема ништо чисто е грлото чисти се градите..исто така од кога се роди си имаше на дел од газето и половината монголска пена ама сега е како раширенаод модриците. Ме интересира ваше мислење во врска со ова ?? и дали монголската пена е од рагање или можно е и покасно да се појавува... исто така да надополнам дека не сака да пие ниту сок ниту чај, пие многу малку вода неколку лажички докторката исто се сомнева на дефицит на витамин Ц.. ве молам за одговор од што можи да се појавуваат овие модрички, и за колку време е нормално истите да се повлечат. Ви благодарам однапред.. Pochituvana, Mongolskata pega e prisutna od samoto ragjanje,vo odredeni momenti mozhe da se potencira,vo smisla na poizrazenost,no ona shto e bitno deka treba samo da se sledi i vo tekot na shkolskiot period kje treba da se namali do taa mera da i slabo se primetuva,ili pak ako se zgolemuva da se sledi i ispituva za mozhna preobrazba.Pojava na modrinki bez udar ,mozhe da poteknuva od slabost( krshlivost ) na kapilari vo tek na infekt ( kako shto napomenavte techenje na sekret od nose),zasipnatosta treba da se sledi i ispita,da se vidi dali e mozhen pricinitel nekoj alergen i negovo otstranuvanje,a ako e toa od polenot zaradi pochetokot na cvetanjeto na drvjata,da se dodade antihistaminik za da ne se prodlabochi do opstruktiven bronchitis.Davanjeto na vitamin C pomaga vo zacvrstuvanje na dzidot na kapilarite i povlekuvanje na modrinkite ako krshlivosta na kapilarite e vo prashnje.No ako i natamu postojat i se pojavuvaat novi modrinki bez nikakov udar ili pad na deteto kje treba da se napravi periferna razmaska ( kompleten prikaz na procentot i izgled na sekoj element od krvnata loza).Modrinkite znachat izlevanje na krv vo tkivo i toa e proces do komletno povlekuvanje koj trae okolu edna nedela.Znachi ona shto e bitno istotaka e da se ispita i vreme na krvarenje i vreme na koagulacija so zemanje na krv od prsteto ,da se vidi dali procesot na techenje na krv po povreda i nejzino zgrutcuvanje e vo normalni ramki ili ne.Ako ne e, predlagam pokompletno isleduvanje na Klinika za detski bolesti na oddelot hematologija...Pozz i sekoe dobro ...[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|