Dr.BiljanaSpirkoska -> RE: ПЗУ Др. Ирена Москова одговара на Вашите прашања - бебе (13.11.2012 11:15:53)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: boni25 Moeto bebe ima 7 i pol meseci, od prv den koga si dojdovme doma primetiv deka mnogu povraka, znaci ne zborime za bljuckanje posle jadenje tuku klasicno povrakanje vo mlazevi bez pritoa malata da bide voznemirena, tuku onaka vo bilo koj moment si znaese da si povrati, posle mnogu poseti kaj razlicni pedijatri site ke mi recea , deteto super si napreduva, refluksot e, ke se sredi samo od sebe koga ke pocne so kasicki, pocnavme so kasicki od 6 meseci , malata gi povraka i niv i cudo nekoe si napreduva super na 7 meseci, 8.350 kg, posleden pat koga ja odnesov vo re medika na rutinski pregled pak go postaviv ova prasanje i mi rece doktorkata ne se sekiraj so polni 8 meseci ke prestane, sto znaci deka za 14 dena od sega preku nok deteto nema da mi povraka?????? Nikoj ne me upatil do sega da napravam nikakvi ispituvanja, ne znam zasto. Inaku malata si e srekno bebe, ne pokazuva znaci deka si ima maka, ama pak ne mi e normalno tolku mnogu da povraka. Mnogu e bitno vo kakva polozhba go postavuvash bebeto posle jadenje...znachi celo telo na grb, treba da bide postojano duri i pri spienje vo edna zakosena polozhba ( postelcheto na koe spie da bide pod povisok agol - primer nakaj 60 stepeni , znachi ne samo glavcheto tuku celo telo )...Inaku vo prilog na ova odat nekolku dijagnozi : znachi t.n. GER koj ti go kazhale regluks( vrakjanje ) na sodrzhinata od zheludnik kon gore,kon usta , ponatamu stesnuvanje na otvor megju zheludnik i dvanaesetpalechno crevo( no pritoa deteto kje povrakja vo mlazevi i kje GUBI vo telesna tezhina( shto kaj vas ne e sluchaj), hijatus hernija( del od hranoprovod e nad dijafragma) no pak pritoa deteto ne napreduva a povrakja vo mlazevi .I jas se slozhuvam deka e GER , no sekogash pazi na polozhba na deteto ,celo vreme ...I posle jadenje i vo spienje da ima polozhba kako vo relaksator ....Se veli deka dodeka deteto napreduva i e srekjno bebe , iako povrakja ne pravime nikakvi ponatamoshni isleduvanja,osven sovet za higieno -dietetski rezhim ..Pozz
|
|
|
|