KALA84 -> RE: Природен пораѓај по царски рез (21.11.2012 21:51:52)
|
И јас сум царски, а мноооогу сакав природно, но не можев. Ми беше карлично извртено бебето до последен момент. Па ептен ме заинтересира статијата. Таму пишува дека доколку причината за првиот царски не е пречка во втората бременост, може да дојде до природно породување. Ама тука е и мојот висок притисок и шансите повторно да имам прееклампсија, па со тоа мислам дека ми се намалуваат шансите за природно породување. Ќе видиме кога ќе дојде до тоа, сега син ми има 2,5 години, а до следната бременост планирам да поминат уште најмалку 3 години. Има време до тогаш, ама ептееееееееен сакам природно породување. AnnaMolly, znam deka ne e tema na razgovor, ama ke te molam ako sakas da mi objasnis za preeklampsijata, bidejki veke si go iskusila toa. Jas posle sesti mesec dobiv otoci vo nozete, a veke pri krajot na bremenosta otekov uste poveke vo nozete, racete i liceto. Vo tekot na bremenosta se popraviv 16 kilogrami, od koi 7 naglo gi kaciv posledniot mesec. Pritisokot vo celata bremenost mi bese 70/110, a na posledniot pregled koga bev mi izmerija 90/130. Proteinite vo urina mi bea na granica. Mojot ginekolog ne mi kaza nisto okolu toa, najverojatno za da ne me isplasi, bidejki jas insistirav na prirodno poragane, mislam deka vidov nesigurnost i strav kaj nego, zatoa sigusno sakase sto pobrzo da me porodi i taka zavrskiv so carski, za sto mnogu mi bese krivo. Za vtoro sakam da se porodam prirodno, no ne sum sigurna dali toa sto mi se sluci vo prvata bremesnost bese blaga preeklamsija i mi e strav da ne mi se povtori pak.
|
|
|
|