Pepelaska * -> Поделба на учениците според општествениот статус (9.1.2013 15:36:44)
|
Размислував на оваа тема и се сетив на школските денови поминати во радост , смеа , безгрижност. Но ми текна и на некои немили настани кои тогаш не сум ги сметала можеби за такви. Се сетив дека имаше групи и поделби помеѓу нас, учениците.Секогаш се дружеа оние на докторите, директорите , наставниците во еден табор , а оние на работниците, чистачките во друг.Многу често паѓаа и навреди на таа сметка. Секогаш кога се купуваа подароци за 8 март , крај на година и слично главни беа оние првите.Другите ако немаа да дадат толку секогаш се чувствуваа понижени и тажни. Деца како деца ќе се скараат ќе се смират, но се сеќавам дека имаше и такви наставнички кои децата ги ценеа по статусот на нивните родители.Не им беше важно колку ,ученикот кој носи најк патики или тренерки, знае математика, граматика и слично и каква добра душа има и тој и неговиот родител , туку повеќе им бодеа во очи нивните постари патики и ранчето кое го носеле на пример 4 години. Сега не знам каква е состојбата но сигурна сум дека ова сеуште го има. Зарем не е образованието за сите? Нели треба да учиме дека сите сме еднакви , секој час на кој детето ќе научи да биде човек е милион пати поважен од равенки и заменки, барем според мене. Сте се нашле ли во ваква ситуација?Како би се справиле?И со дете кое е научено да понижува и со наставник?
|
|
|
|