|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  59 60 [61] 62 63   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Инсеминација II
14.3.2015 21:34:59   
Melanija RR
bubla И за да успее се прави преку еден месец,и да нема стимулација токму затоа се остава и спонтано да дојде до забременување. Значи од физички и психички аспект е препорачливо преку циклус. Што нуди државата треба да се искористи, си платила за тоа. Право на избор е ,но непотребно полнење на џеб на приватници не секогаш е решени.
bubla ти посакувам user posted image неочекуваноuser posted image

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот bubla)
Непосредна врска до пораките: 1501
15.3.2015 10:27:12   
bubla
Не сакам се разбере мојов пост погрешно, па ќе гледам да ги одбирам зборовите внимателно.

Само доктор може да одлучи кога се прави инсеминација, зависно од состојбата на репродуктивниот систем на жената. Кај некои можеби ќе треба и преку 2 циклуса доколку има медицински индикации за тоа. Кај некои можеби и нема да треба да се чека преку еден циклус.
На пример, во соседна србија нивниот здравствен систем одобрува ИВФ со 3 иуи за кои нема ограничување како да се прават, значи една по една. Тие таму помалку ли се доктори од нашиве?
Кај нас ова е смислено за да потешко се даваат пари од фондот, а не на здрава медицинска основа. Во Америка, бидејќи ИВФ е многу скапо и не секое осигурување го вклучува, има парови кои прават "бесконечни" ИУИ за да успеат, без паузирање, под медицински надзор.

За мене лично зборот на докторот е последен! Не оној на бирократите од фондот кои ги штедат моите пари кои секој месец им ги плаќам, а не ги користам затоа што и онака се правам на приватно. Доколку немам доверба во докторот и правам иуи само ради реда и за да го добијам тој ваучер од фондот, тогаш не ни сакам ништо да правам.

(Одговор на членот Melanija RR)
Непосредна врска до пораките: 1502
15.3.2015 10:52:32   
Hopeful RR
bubla, се е релативно, и се слагам со тебе дека докторот знае најдобро, и дека има разлика од тело до тело.

Факт е дека од Фзо имаат комплициран систем за да го отежнат давањето ваучери, доказ за тоа е и дека кога се одлучувало за правилата, тие сакале да бидат задолжителни 8 инсеминации, што е сулудо. Од друга страна пак, стои и тоа дека и самите доктори по приватните клиники работат за пари и не сите, но голем дел од нив си форсираат постапки во своја корист, односно во корист на болницата. Е сега, ако сте подготвени за ивф и на приватно, и ако имаш доверба во твојот доктор, слободно продолжи како што мислиш дека треба.

Мојата дилема е - дали можеби, ако веќе сте одлучни за ивф, не треба да правите и четврта инсеминација, сепак знае да биде и мачење. Мојот доктор смета дека после втората неуспешна треба да се оди на ивф, но направивме 4 само заради ваучерот, и додуша, фати баш четвртата. Никогаш не се знае, во секој случај, со среќа user posted image

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 1503
15.3.2015 11:13:50   
bubla
Hopeful, jas nemam cuvstvo deka privatnive gledaat pari da mi izvlecat. Mnogu pati ne mi naplatile pregled, eho, zatoa sto doktorot ne mi go pisuva.
I od fondot rabotat kako im tekne. Vo pravilnikot pisuva pauza od minimum 2 ciklusa, a sepak davaat so pauza od eden.
Mm ima 6% normalna morfologija, so 4% direktno odobruvaat vaucer. Zarem ovie 2% mnogu ke smenat?
Kako i da e, ke vidam doktorot sto ke mi kaze ovoj pat. Iako se stimuliram samo so klomofen do sega veke dadovme 30000 za inseminaciive. Del od ivf ke si pokrievme. Bar stimulaciite.

(Одговор на членот Hopeful RR)
Непосредна врска до пораките: 1504
15.3.2015 11:19:37   
scared RR
И јас немам чувство дека ми влече пари докторот ама па од друга страна се повеќе налетувам на жени кои велат дека од Систина се префрлиле во Ремедика затоа што самите доктори во систина биле форсирани да влечат повеќе пари user posted image user posted image Конкретно жена ми кажа за случај со мојот доктор и баш ме зачуди. Второто инвитро и било неуспешно со ниедна јајце клетка што не се оплодила, и и рекол чувај го ваучерот плати си 700 евра за инекциите user posted image Третото инвитро го прави во ремедика, 7 оплодени јк, бременост со близначиња. Не знам навистина што да мисли човек, само да не појде по овој пат иначе тешко.

< Поракaта ја уредил scared RR -- 15.3.2015 11:21:04 >

Непосредна врска до пораките: 1505
15.3.2015 12:11:35   
kapina
I jas najiskreno mislam ne gledam pricina da se ceka dva ciklusi od edna do druga inseminacija vo slucai kako mojot kade nemase stimulacii so nisto a koga veke ima stimulacii nemam konkreten stav okolu toa dali da se ceka ili ne inaku i jas mozam da si platam i privarno no zosto da ne go iskoristam toa pravo preku fondot zboruvam licno za mene si no koj kako si saka toa si e negovo pravo dali ke ode na privatno ili ne
A za doktorite da pogolem del gledat vo nas samo pari no ne site znaci nemozeme da kazeme za site no pogolem del da i na mene mi se ima sluceno ehoto da ne mi go naplatat i toa smetam deka e individualno i zavisi od nacinot na koj rabote i funkcionira bolnicata

< Поракaта ја уредил scared RR -- 15.3.2015 14:46:44 >

Непосредна врска до пораките: 1506
15.3.2015 15:20:34   
bubla
drugarka moja vo Remedika plaka za konsultacii so lekar okolu 1000 mkd, a jas vo Sistina vakva rabota nikogas ne sum platila.
Jas sum zadovolna,edino ne me bendisuva sto so Lazarevski se kontaktira peku sestrata, a ne licno. Za vikend sestrata ne e dostapna.

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 1507
15.3.2015 19:09:25   
nadez vera ljubov

ИЗВОРНА ПОРАКА: scared RR

И јас немам чувство дека ми влече пари докторот ама па од друга страна се повеќе налетувам на жени кои велат дека од Систина се префрлиле во Ремедика затоа што самите доктори во систина биле форсирани да влечат повеќе пари user posted image user posted image Конкретно жена ми кажа за случај со мојот доктор и баш ме зачуди. Второто инвитро и било неуспешно со ниедна јајце клетка што не се оплодила, и и рекол чувај го ваучерот плати си 700 евра за инекциите user posted image Третото инвитро го прави во ремедика, 7 оплодени јк, бременост со близначиња. Не знам навистина што да мисли човек, само да не појде по овој пат иначе тешко.

scared RR za ova sto vikas deka na zenata i rekle platigi inekciite da ti ostane vaucerot istoto mi se sluci i mene vo sistina inace jas bev kaj snezana adamoska ,ne reagirav dobro na terapijata folikuli imase ama ne rastea dovolno i mi rece plati ja terapijata da mi sedi vaucerot .i si plativ 50 000 .vaucerot mi ostana za naredniot mesec kade povtorno isto reagirav ni da mi smeno terapija ni nisto ,i pak ima folikuli ama mali ne rasta gi izvadi taka mali i gi rastea vo laboratorija so ivf maturacija kade plativ plus 35-40000 iljadi i edna bese odlicna mi ja vratija testot pozitiven ama nisto biohemiska bremenost.i posle tri neuspesni ivf site biohemiski bremenosti ne sakase da mi dade da me upati da ispitam zasto doaqa do niv bile skapi tie ispituvanja pa nema ti da gi placas.i posle otidov vo remedika kade mi otkri petanovski setum na matka i drugi nepravilnosti i mi napravi histeroskopija.najverojatno septumot bil pricina za moite biohemiski bremenosti

(Одговор на членот scared RR)
Непосредна врска до пораките: 1508
15.3.2015 19:26:54   
Libra88
Jas da se prijavam deka mojata prva inseminacija e neuspesna...
E sea, bi sakala i ovoj mesec da pravam inseminacija, dali na Gak e toa dozvoleno i po presmetkite toa bi bilo za vikend? Dali se pravat inseminacii za vikend ili mozebi ima nekoja broj od Gak da se javam i da prasam utre?

(Одговор на членот nadez vera ljubov)
Непосредна врска до пораките: 1509
15.3.2015 21:00:31   
LoveableMe RR
Bubla, твoе е дa решиш штo пoнaтaму, a ние сме тукa дa ти дaвaме мислење спoред нaшите искуствa и ќе те пoддржиме штo и дa решиш, иaкo сите сме зa пoмaли трoшoци кoлку штo мoже и aкo нештo е пoкриенo oд ФЗO, зoштo дa не се искoристи?

Либрa, бaш ми е жaл, мислaм требa месец денa пaузa, нo нaјдoбрo сo нив дa се кoнсултирaш.

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

(Одговор на членот Libra88)
Непосредна врска до пораките: 1510
15.3.2015 21:52:37   
lavica82
od utre pocnuvam so stimulacija za insemenacija koja ke ja pravam vo sistina kaj dr.ivanovski.za stimulacija mi dade klomifen 2x1, estrofem2x1 i 3 gonal f inekcii.bi sakala da ve prasam so sto bevte vie stimulirani daali i vas vi imaa dadeno vakva terapija ili pak samo klomifen.nekako mi e mnogu ova dosega ne sum primala volku hormoni bidejki imam ovoulacii prirodno.

Непосредна врска до пораките: 1511
15.3.2015 22:12:38   
scared RR
оф леле значи на сите истата стимулација, еве прочитај понатаму ќе видиш и мене истата ми ја даде а јас немам овулации . Значи си тераат една иста шема, не даваат зависно од дијагнозата, човек да им се чуди само на докториве user posted image
Декортин не ти даде?

< Поракaта ја уредил scared RR -- 15.3.2015 22:14:05 >

(Одговор на членот SOLE)
Непосредна врска до пораките: 1512
15.3.2015 22:15:37   
lavica82
od ivanovski li ja imase i ti ovaa terapija ili od drug doktor.

Непосредна врска до пораките: 1513
15.3.2015 22:19:37   
scared RR
Од Ивановски кај него одам, и Лара36 прочитај понапред истата терапија, и една друга членка истата потполно. И јас не ја направив инсеминацијата затоа што не сакам одма инекции, прво одат со кломифен и темпирани односи, а мене одма ми шибна инекции . И читајќи тука увидов дека истата терапија на сите ја дава user posted image

(Одговор на членот lavica82)
Непосредна врска до пораките: 1514
15.3.2015 22:26:23   
lavica82
pa nema sto da se pravi drugo, kako kazal taka ke pravam pa ke vidime sto ke izleze.a lara 36 ja napravila li insemenacijata i dali ima uspeh voopsto so ovie insemenacii.jas go prasav doktorot i toj mi odgovori 10% bile uspesni.znaci nekako mi izgledaat beznadezni no sepak ke probam

Непосредна врска до пораките: 1515
15.3.2015 22:51:38   
scared RR
Па да ти кажам имам слушано за успешни инсеминации, јас знам дека процентот на успешност е 18%. А, што е проблемот кај вас?

(Одговор на членот MILAR1R)
Непосредна врска до пораките: 1516
16.3.2015 0:21:05   
lara36
tocno taka i mojata prva stimulacija bese taa kaj ivanovski no ja snemav uspeh zatoa sto imav samo eden folikul duri predhodno mi se slucuvase i maticnata da mi dade clomifen ama bese bez uspeh e vtorava imav po jaka stimilacija so bev so 7 gonali i mi se pojavija 4 folikuli.moe mislenje deka sekoj doktor si pravi svoja sema i si tera po kako misli.ja mislam deka deka treba da im veruvame zatoa sto veke koga sme dosle kaj niv oni se tie koi se grizat za nas i ako nemame doverba samo ke lutame od doktor na doktor.

Непосредна врска до пораките: 1517
16.3.2015 0:56:19   
lavica82
pa nema problem se e vo red i kaj mene i kaj mm no ete nema bremenost 4god.lara36 ako moze da pises dali imase nekoj nus pojavi od terapijata posto jas pa od toa se plasam,i dali vtorata insemenacija ja napravi i na koj den od ciklus ti gi pravea

(Одговор на членот lara36)
Непосредна врска до пораките: 1518
16.3.2015 10:18:24   
Kvisko
Ако лекарот ви одредил стимулација тогаш одете со таа стимулација што ја одредил. Успехот е поголем кога се оди со боцкање заштоа епојака стимуалција затоа во приватниве почесто даваат стимулации за да има поголем успех.
Инаку јас и на ГАК правев две инцеминации месец за месец зашто лекарката така одреди. Од Фондот добив ваучер без проблем ама вкупно за сите 4 инсеминации ми требаше околу година и пол дена да ги направам. Пропуштив неколку циклуси заради цисти, неколку заради лапароскопија. Значи правев една во Јули 2013, па наредната беше тек во Декември 2013 заради цистите па потоа една веднаш во Јануари 2014. Последната беше сега во Декември 2014. За жал ниту една не беше успешна ама тоа е заради комбинирани проблеми. Сега сум во постапка за ИВФ. Документи поднесов на 15 Јануари 2015 ваучерот ми стигна на почеток на Февруари. Мислам дека од Фондот нејќат да видат 4 инсеминации направени една по друга значи во 4 месеци, а ако има паузи меѓу нив тогаш е ОК.

(Одговор на членот lavica82)
Непосредна врска до пораките: 1519
16.3.2015 10:33:23   
scared RR
Не дека не му верувам на докторот, ако не верував немаше да правам ни операција кај него, ама факт е дека истата стимулација ја дава на сите. А, сите сме различни со различни проблеми. Кај вас нема проблем а кај мене има и повторно истата стимулација. И сите прво почнуваат со кломифен и темпирани односи, или ете кломифен и инсеминација, ако недај боже не реагирам на кломифен во ред се гонадотропини ама вака на непробано ич не сакам. И Крстевска ендокринологот рече прво се оди со кломифен + метформин и додатно ми препиша и декстаметазон, рече ако нема успех со ова ќе идеме со фсх инекции. И што ми останиува сега или да менувам доктор или да се докажувам таму со него што воопшто не сакам. Башка сам ми рече јајниците ми се ко темпирана бомба мора внимателни да сме со инекциите, зашто тогаш не би пробале само со кломифен , колку успешни приказни имам слушано со кломифен, ама ете.

А lara38 и Lavica82 декортин не ви препиша?

(Одговор на членот Kvisko)
Непосредна врска до пораките: 1520
16.3.2015 11:13:19   
Libra88
Jas i 8 inseminacii bi probala, pa 4 bi dala na fondot, samo neznam dali e toa vozmozno.
Porucek ke go prasam maticniot.

Непосредна врска до пораките: 1521
16.3.2015 11:22:36   
Kvisko
Libra88 ти можеш колку сакаш инсеминации да направиш. Минималниот број за Фондот е 4. Се над тоа е на твоја желба. Ајде можеби нема да имаш потреба од 8 некоја од првите 4 ќе успее. user posted image
Scared како и за се и за ова требад а имаш потполна доверба во лекарот. Ако си ја исгубила довербата или ако се сомневаш во неговите намери тогаш консултирај се со друг па види што понатаму. Ако сеуште му веруваш дај му шанса да проба се што намислил па ако не успева тогаш мисли се за друг. Инаку јас со кломифен иче немав успех. Или ми создаваше цисти или немав фоликули со кломифенот. Сега за ИВФ кога му кажав на Димитров дека не сум инала успех со кломифен ми рече ич не се секирај оваа стимуација е сосема различна и ќе имаш фоликули. МОжеби затоа што немаш овулација природно сака веднаш Ивановски да оди со боцкање.

< Поракaта ја уредил Kvisko -- 16.3.2015 11:26:26 >

Непосредна врска до пораките: 1522
16.3.2015 11:26:34   
lara36
dekortin mi nema dadeno a za stimulacija tie se lekorstvata edno dve plus minus nisto ne menuva ama cim se pocnuva so ivi mora da ti dade nesto za pogolemi sansi

Непосредна врска до пораките: 1523
16.3.2015 11:39:35   
bubla
После многу читање на мислења тука дојдов до заклучок дека докторите од гинекологија одделот во Систина си тераат некоја своја политика за разлика од оние на асистирана репродукција.
Различно наплаќаат за ИУИ, наплаќаат фоликулиметрија и ИУИ ја наплаќаат 1500 повеќе.
Јас сите мои инсеминации ги платив 9300 мкд и ни денар повеќе (без терапијата). Ниту една фоликулиметрија не платив, консултација и слично.

По мене вакви работи се случуваат доле на гинекологија - незнам зошто и не оправдувам. Најубаво да си одите на асистирана репродукција и да си имамте доктор специјалист за стерилитет.

Мене не ми дале иста терапија како што вика Скаред. Јас 2 пати бев стимулирана со кломифен (само) и третиот пат ми додаде докторот инекции. 5 фостимони, што гледам раазично е од она на сите други.
Мислам дека ме гледа и ми дава персонална терапија, а не некоја генеричка, општа за сите.

Поздрав и убава недела на сите. user posted image

Непосредна врска до пораките: 1524
16.3.2015 11:39:36   
Hopeful RR
Не знам зошто мислите дека е проблем ако се дава слична или иста терапија на повеќе жени - тие се лековите, тој е методот, се работи за нијанси. Не дека постојат милион терапии и комбинации на светот па сега ќе прават custom made за секој пациент. Колку за информација, јас сите четири инсеминации ги правев со иста шема и терапија (освен третата, која беше само со Кломифен), и се фати баш четвртата, која по ништо не се разликуваше од првата.

Од друга страна пак, воопшто не се слагам за блага стимулација само со Кломифен, бидејќи ако веќе давам толку пари за инсеминација на приватно, сакам да имам што поголеми шанси, а тоа се постигнува само со инекции и посериозна стимулација. Кломифен не дека е безазлен, ама е мноогу слаб во однос на другите, и стварно ретко сам по себе да донесе успех. Во однос на стимулацијата за ивф, и ова за инсеминација е слабо, а не па само со Кломифен.

bubla, и јас имам потполна доверба во Ивановски и воопшто немам чувство дека сака да ми земе пари - напротив, исто како и Лазаревски тебе, не ми наплатил преглед, ехо, консултација, што се не. Мислам дека дури човекот и психијатар ни стана едно време... Само продолжи како мислиш ти, слушај го докторот, во добри раце си.

Инаку, моментот со паузата што ја бараат од Фзо - два циклуса се еден месец, како прв циклус се смета првото добивање од неуспешната инсеминација и веќе после следниот циклус се почнува пак, така што секако излегува еден месец пауза, не два. Колку што знам, паузата е добра и за да се одмори телото и да се регулираат хормоните, но штом докторот вика дека нема потреба, тогаш терај. А доколку се оди со ивф на приватно, мислам дека нема потреба повеќе од 2 инсеминации, се друго е џабе фрлање пари.

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 1525
Страница:   <<   < Претходна страница  59 60 [61] 62 63   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  59 60 [61] 62 63   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.