nadica -> RE: Детето и странските јазици (16.6.2010 12:11:52)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Nade Инспирирана бев да ја поставам оваа тема како интересна, бидејќи многу пати луѓето се прашуваат кога нивното дете треба да почне да изучува друг јазик, дали може паралелно да му се зборуваат повеќе јазици?? Има различни ставови, мислења и пред се искуства, убаво е да се слушнат различни мислења, на некого тоа ќе му биде од помош. Поздрав! ИЗВОРНА ПОРАКА: biljana16 Mislam deka najubavo e na decata da mu se zboruvaat 2 jazici. Jas na sin mi po celo vreme dodeka sme sami mu zboruvam makedonski a koga ke dojde tatko mu zboruvame grcki. Se nadevam deka koga ke pocne da zboruva ke gi znae i dvata jazika ubavo. ИЗВОРНА ПОРАКА: Мачиња и јас сум за децата да знаат два јазика. Мм вили додека најдобро е од 5то одд да сепочне со учење на др. јазик, додека не ја научи детето убаво македонската граматика да не учи друг јазик. Сепак детето ако пројави интерес треба да се подржи и да му се овозможат услови за уцење. Пример внука ми сака многу да чита, па летово ќе преминеме на англиски детски книги . Плус предавав на македонски деца Science (5-8 одд), морам да кажам англискиот им е втор мајчин јазик! ИЗВОРНА ПОРАКА: Nade Се сложувам, мојот постар син од септември ке тргне прваче а зборува 3 јазика, македонски, ерменски и англиски, со тоа што со сите беше во контакт од почеток,а пројавува интерес и за други јазици и сам прави разлика за кои јазици станува збор кога ги слуша.Колку порано толку подобро зашто пред да тргнат децата во училиште многу повеќе апсорбираат и не го сфаќаат тоа како учење, повеќе како желба, забава
|
|
|
|