elenak
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR ИЗВОРНА ПОРАКА: bucko mal RR E sega ima I nesto sto mene ne mi dopaga.Na momenti mi izgleda strog, jas toa go svakam kako pritisok I gusenje.Na primer:ne gledaj filmovi so tepanje,ne jadi cello cokolado,jadi ovosje I sl.sto ponekogas zamara.Isto taka I so bebusov mora da bide poslusno dete,nemoj se da mu dozvoluvash treba da bide vakov ili onakov.Bozem decata se crtaat pa ke gi nacrtame nie kako sto sakame. буцко мал, јас морам да речам дека мислам и сум уверена дека децата може да ги "нацртаме". Не целосно да влијаеме на исходот, ама 90 посто да. Бидејќи тие постануваат она што ние ги учиме,усмеруваме и воспитуваме. Не е само да кажеме моето дете нема никогаш такво да биде, бидејќи ние не може да очекуваме од децата да станат тоа што ние сме замислиле само затоа што ние тоа сакаме и имаме замислено во нашите глави, АМА можат да одат во тој правец, па и да постанат такви ко што сакаме, само и само ако се доволно посветиме на тоа, со време, поучување, со пример како да се прави, а не само не го прави тоа, а тоа самото гледа дека јас истото го правам што на него му забранувам. Значи не со зборови туку со делата. Штом си викаш маж ти посветува време на децата во сите области, тогаш и тоа што тој има некои принципи, пред се се здрави и добри принципи, за нивната полза, да ги научи децата е сосема во ред, има добар баланс. Лошо би било кога би бил само строг со своите принципи и ништо друго освен да ги исполнуваат неговите захтеви не би правил, ама овака е супер татко- совршенството не постои сепак. ИЗВОРНА ПОРАКА: Tanjat7880 ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR ИЗВОРНА ПОРАКА: bucko mal RR E sega ima I nesto sto mene ne mi dopaga.Na momenti mi izgleda strog, jas toa go svakam kako pritisok I gusenje.Na primer:ne gledaj filmovi so tepanje,ne jadi cello cokolado,jadi ovosje I sl.sto ponekogas zamara.Isto taka I so bebusov mora da bide poslusno dete,nemoj se da mu dozvoluvash treba da bide vakov ili onakov.Bozem decata se crtaat pa ke gi nacrtame nie kako sto sakame. буцко мал, јас морам да речам дека мислам и сум уверена дека децата може да ги "нацртаме". Не целосно да влијаеме на исходот, ама 90 посто да. Бидејќи тие постануваат она што ние ги учиме,усмеруваме и воспитуваме. Не е само да кажеме моето дете нема никогаш такво да биде, бидејќи ние не може да очекуваме од децата да станат тоа што ние сме замислиле само затоа што ние тоа сакаме и имаме замислено во нашите глави, АМА можат да одат во тој правец, па и да постанат такви ко што сакаме, само и само ако се доволно посветиме на тоа, со време, поучување, со пример како да се прави, а не само не го прави тоа, а тоа самото гледа дека јас истото го правам што на него му забранувам. Значи не со зборови туку со делата. Штом си викаш маж ти посветува време на децата во сите области, тогаш и тоа што тој има некои принципи, пред се се здрави и добри принципи, за нивната полза, да ги научи децата е сосема во ред, има добар баланс. Лошо би било кога би бил само строг со своите принципи и ништо друго освен да ги исполнуваат неговите захтеви не би правил, ама овака е супер татко- совршенството не постои сепак. Bethany,moram da kazam I jas neshto na tvojot post,sekoe dete si e svooe I so svoj karakter I geni ,kolku I da se trudish neshto shto ne mu e svojstveno nema da go prifati. Koga procitav edna izjava na eden americki detski psihijatar "se simnav na zemja" oti I jas mislev deka jas se mozam I se od mojot angazman zavisi a on kaza "DAJ MI TI NA MENE DOBRO DETE PA KE VIDISH KAKOV DOBAR RODITEL SUM JAS"Zboruvashe na temata droga kaj decata I kako taa vlijae na familijata kade edno dete od isti roditeli ima problem a drugite deca od istata taa zaednica go nemaat toj problem. ИЗВОРНА ПОРАКА: Martins mom RR sekoe dete si e svooe I so svoj karakter I geni ,kolku I da se trudish neshto shto ne mu e svojstveno nema da go prifati. И јас се согласувам со ова. Некогаш колку и да се трудиме и да сме посветени, сепак ни е залудно. ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR ИЗВОРНА ПОРАКА: Tanjat7880 ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany RR ИЗВОРНА ПОРАКА: bucko mal RR E sega ima I nesto sto mene ne mi dopaga.Na momenti mi izgleda strog, jas toa go svakam kako pritisok I gusenje.Na primer:ne gledaj filmovi so tepanje,ne jadi cello cokolado,jadi ovosje I sl.sto ponekogas zamara.Isto taka I so bebusov mora da bide poslusno dete,nemoj se da mu dozvoluvash treba da bide vakov ili onakov.Bozem decata se crtaat pa ke gi nacrtame nie kako sto sakame. буцко мал, јас морам да речам дека мислам и сум уверена дека децата може да ги "нацртаме". Не целосно да влијаеме на исходот, ама 90 посто да. Бидејќи тие постануваат она што ние ги учиме,усмеруваме и воспитуваме. Не е само да кажеме моето дете нема никогаш такво да биде, бидејќи ние не може да очекуваме од децата да станат тоа што ние сме замислиле само затоа што ние тоа сакаме и имаме замислено во нашите глави, АМА можат да одат во тој правец, па и да постанат такви ко што сакаме, само и само ако се доволно посветиме на тоа, со време, поучување, со пример како да се прави, а не само не го прави тоа, а тоа самото гледа дека јас истото го правам што на него му забранувам. Значи не со зборови туку со делата. Штом си викаш маж ти посветува време на децата во сите области, тогаш и тоа што тој има некои принципи, пред се се здрави и добри принципи, за нивната полза, да ги научи децата е сосема во ред, има добар баланс. Лошо би било кога би бил само строг со своите принципи и ништо друго освен да ги исполнуваат неговите захтеви не би правил, ама овака е супер татко- совршенството не постои сепак. Bethany,moram da kazam I jas neshto na tvojot post,sekoe dete si e svooe I so svoj karakter I geni ,kolku I da se trudish neshto shto ne mu e svojstveno nema da go prifati. Koga procitav edna izjava na eden americki detski psihijatar "se simnav na zemja" oti I jas mislev deka jas se mozam I se od mojot angazman zavisi a on kaza "DAJ MI TI NA MENE DOBRO DETE PA KE VIDISH KAKOV DOBAR RODITEL SUM JAS"Zboruvashe na temata droga kaj decata I kako taa vlijae na familijata kade edno dete od isti roditeli ima problem a drugite deca od istata taa zaednica go nemaat toj problem. Да, се согласувам дека секое дете е посебно и има свој карактер, и воопшто ниту помислив дека карактерот треба да му се менува, бидејќи тоа е тоа што го прави уникатен како личноста, ама зборот ми беше, во контекстот што буцко мал пишуваше во однос на мало дете од нивните пријатели (не го цитирав и тоа) дека ние треба и може да го научиме детето да биде културно, на добри вредности, и тоа не се случува преку ноќ, ама верувам дека детето како личноста се формира во ПРВИТЕ години од животот, тоа што всадиме во него, секако ќе остане. Има деца полесни за справување, има деца потешки за да се работи со нив. Во едно семејство има различити карактери и темпераменти, и некое од нив знае да зададе големи маки на родителите. Имам примери со неколку парови на моите пријатели, и тие се прекрасни личности и добри родители. Ама јас верувам дека и тие ќе станат такви личности бидејќи гледам родителите колку и да е тешко не се откажуваат да во трпение, љубов и дисциплина кога е потребна, заедно, го усмерат детето и го поучат на добро однесување и поттикнат добри особини да преовладуваат. Значи не мислам да го менувам јас како што јас сакам во смисла каков темперамент тој ќе има и карактер, треба да го почитувам како личноста бидејќи тој си има својот вкус и избор во животот, ама основните вредности и да биде културно, да не биде агресивно, лошо и сл. не може да биде оправдување дека тоа е дел од карактерот. Во првите години од животот можеби да, има деца што покажуваат знаци на агресивност бидејќи се темпераменти, ама тие не знаат дека тоа е лошо, треба да се поучат да тоа не е добро, ако ништо не се превземе , со оправдување ете тоа е едноставно такво дете, ќе земе голем замав тоа и понатаму во животот, детето ќе станува непослушно кон родителите се повеќе, ќе нема почит кон авторитетите, кон никого. Родителите понатаму се повеќе ќе стануваат немоќни нешто да превземат бидејќи пропуштиле тоа време, се повеќе дигат рацете од него (пример давам) Во тој случај тука родителите се тие (и двата родители) кои треба да го корегират на време, да го подучат како силен темперамент да го пренасочи во подобра , покорисна насока. И тоа не се случува само со зборовите: немој да бидеш лош и немој тоа да го правиш, туку многу повеќе. И на крај, секако не може да го предвидиме исходот до крај, ах камо да можеме, кажав и во горниот пост, ама и понатаму родителите треба да бидат посветени на всадување добри нешта во детето, без разлика на се, и сето тоа правиме токму поради надежта и верба дека ќе има успех и резултат. Ако тоа немам, надеж и верба, тогаш нема ич да се трудам, ќе препуштам се на случајот. Тоа ми беше зборот. Вистина, моето дете не е многу "проблематично", има мирен темперамент, може човек во поголем број на случаеви да се разбере со него без хистерија и заоѓање од плачење, па може ми е и лесно да зборувам, ама навистина гледајќи ги дечиња на моите блиски, некои од малку потешки за соработка, како може и како се менуваат, не присилно, туку доброволно, и после неколку години гледам резултатот на постојаност која родителите имаат при воспитување, ми дава се поголема увереност дека не постои лошо дете. Тие се како книга, празна, првите страници те уводат во содржината на книгата, што ние родителите успееме да напишеме на тие првите страници, е многу битно како ќе се одвиваа содржината понатаму. Пак не е правило, ама моето некое размислување. Ако го прочитавте постот до крај, секоја чест