JovanaJ -> RE: Пропусти на градинките/училиштата (10.7.2013 10:17:33)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: JovanaJ ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka RR Јас би ги искористила сите достапни форми на притисок за укажување на пропустот. Тоа што можеби ти во моментот нема да имаш конкретен бенефир не значи дека нема да има бенефит воопшто. Прво би им укажала на учителките, потоа писмено би и се обратила на директорката па дури можеби и до општината. Мораме веќе еднаш да почнеме ние како граѓани да се обраќаме кон они во чија ндлежност е да ни ги разрешат проблемите и дилемите. Ним самите нема да им текне на нас. Уф бре не бев свесна колку ми фалело малку активизам во животов :) Da tokmu taka i napraviv, ukazav do site relevantni institucii za ovoj propust, nekako nemozev da go premolcam. Se razbira deka ne ni ocekuvam bilo kakov odgovor ili akcija od necija strana, bidejki znam deka ova bi im izgledalo minorno no ete barem jas si kazav sto imam da kazam.... Sega mi tekna za ovoj problem pa sakav da ve izvestam. Znaci dobiv odgovor i od opstinata i od direktorot na gradnikata (na celiot klon, ne odgovornata za gradinkata kade sto odime). I na moe golemo prijatno iznenaduvanje direktorot duri mi se javi licno (jas ne go imav ostaveno brojot), za da se izvini za propustot i da vidi sto moze da se napravi ponatamu. Sekako deka nema sto da se pravi za da se popravi toa, no veti deka ke se trudi vo idnina da ne se povtori. Bese mnogu lut na vospituvackie (bidejki jas kazav konkretno za koja grupa se raboti, ne kriev) i bese mnogu blaghodaren sto sum ukazala za ova zosto verojatno nikogas nemal da go doznae kako propust. I jas samata duri bev iznenadena od negoviot odgovor i sluh za problemite. Sekako, ucitelkite istiot den go prasale sin mi "kako se vika majka ti", zosto verojatno bile prozvani za problemot i jas bas za inaet otidov da go zemam (obicno ne go zimam jas) i ne dojde nitu edna za da izvini ili da rece nesto. Milsam deka pravilno postapiv, zatoa sto ednas zasekogas treba da razberat deka nemozat da ne si ja vrsat rabotata i za toa da ne bidat voopsto opomenati, vo najdobar slucaj, ako ne i kazneti. Deka rabotat so deca, i deka nivniot odnos treba da bide koregiran vo mnogu slucaevi. Koga sigurno bi imalo poveke vakvi poplaki od roditeli, sigurno mnogu poveke bi se angazirale direktorite za da se popravat rabotite i problemite so koi se soocuvame kako roditeli. Mislam deka dorektorite mnogu malku se svesni za propustite, ili gi smetaat nebitno zatoa sto nikoj ne reagira. Verojtano roditelite se plasat da ne im nastetat na decata ako se "nalutat" ucitelkite. Mora da gi promenime ovoj stav! Najmnogu mi se dopadna poslednata recenica na direktorot, da se javam vo bilo koe vreme za bilo sto da ni treba ako povtorno naideme na bilo kakov problem ili otpor od strana na vospituvackite.
|
|
|
|